Hoppa till sidans innehåll

Licenser och Chip


För att tävla i cykel krävs en licens. Du kan lösa engångslicens till vissa klasser, men ska du tävla några gånger per säsong så är årslicens något som behövs. Genom licensen så är du försäkrad när du utövar din idrott. Du kan också ha en licens utan att tävla för att få det försäkringsskyddet som licensen innebär. På Svenska Cykelförbundets hemsida kan du läsa mer om licenser.

Falu Cykelklubb ersätter barn och ungdomar samt junior och elit för den kostnad som licensen innebär. Detta mot att du har kört minst tre tävlingar under säsongen och hjälpt till med föreningens aktiviteter.

Nytt från och med 2020 är att klubben ansöker om licens gemensamt för alla som önskar licens och får då en samlad faktura från Svenska Cykelförbundet. Detta sker vid ett par tillfällen under året. Första gången är i december inför det kommande året, sedan en gång under våren i god tid innan tävlingssäsongen drar igång.

Önskar du ansöka om licens via Falu CK då kontaktar du Martina Hylén på This is a mailto link

Har du missat dessa tillfällen och ändå ansökt om licens själv och lagt ut pengar för det, då kan du när du har kört tre tävlingar för Falu CK och hjälpt till så kan du begära tillbaka licenskostnaden hos vår kassör: This is a mailto link

Juniorer och äldre måste genomgå förbundets interaktiva antidopingutbildning innan du skaffar en licens. Detta gör du på Svenska Cykelförbundet, se  Till webbutbildningen ”Ren Vinnare”

Cyklister med licens kan ta del av erbjudanden och förmåner som är kopplade till årslicensen. Du kan läsa mera om förmånerna på Svenska Cykelförbundets hemsida.

Den aktive ansöker själv om licens på www.swecyclingonline.se. Licensen läggs som en pdf-fil på respektive cyklists ”Min sida” på swecyclingonline.se, men kan också beställas som ett fysiskt licenskort med foto. Med det fysiska licenskortet följer även ett utlandstillstånd för tävling utomlands, vilket du behöver om du ska tävla utanför Norden. Cyklist – läs detta innan du påbörjar din ansökan om licens och chip.

Bra länkar:Cyklist - Förbundet - Svenska Cykelförbundet (scf.se)

 

Licenstyp och pris/kalenderår 2022

I licensavgiften ingår licensförsäkring och licensbevis i form av utskrivbar pdf-fil. Tävlande vid internationella UCI-tävlingar behöver även ett fysiskt licenskort.

Licenstyp och pris/kalenderår

 • Under 11 Men/Women (Pojkar och Flickor 5-10 år, P/F 9-10 födda 2011-2016), 0 kr
 • Youth Men/Women (P/F 10-12, 11-12, 13-14, 15-16) födda 2005-2011, 260 kr (P/F födda år 2011 kan ansöka om ”Youth-licens” om de önskar tävla i klasserna P/F 9-10, 10-12).
 • Junior Men/Women (Junior och DamJunior, H/D Senior, H/D Sport, Elitmotion), födda 2003-2004, 660 kr
 • Under 23 Men/Women (U23) – (Elit, Senior, H/D Sport ,Elitmotion) 19-22 år, 910 kr
 • Elite Women (DamE, DSen, DSport, Elitmotion), 910 kr
 • Elite Men (Elit, Senior, HSport, Elitmotion), 910  kr
 • Master Men/Women (H30-H75, D30-D60, Senior, DSen, DamElit, H/D-Sport, Elitmotion, Cruiser (BMX internationell tävling samt SM) 30 år och uppåt, 910  kr.
 • Para-cyclist Men/Women födda 2005- , 910 kr
 • Baslicens Men/Women (H/D Sport, Elitmotion, Cruiser (BMX nationell tävling, EJ SM), 420 kr
 • Engångslicens Gäller i klasserna (Ungdom P/F, HerrarSport, DamerSport, Elitmotion) från 2020 så kommer engångslicenser enbart kunna skaffas via cardskipper appen**,  Under 11 Men/Women (Nybörjare) 0-10 år 0 kr, Youth Men/Women 11-16 år 110 kr och för senior Men/Women 210 kr
 • Ledarlicenser (Team Manager, Massör, Mekaniker, Fordonsförare och Tandem Pilot), 210 kr

Fysiskt licenskort inklusive utlandstillstånd

Detta är en kostnad som klubben inte står för, vi rekommenderar att man använder sig av appen Cardskipper och har sitt fysiska kort i den)

 • Vid beställning i samband med licensansökan, 150 kr/st
 • Dubblettutskrift av licens vid beställning i samband med ansökan, 100 kr/st

 

Transponder (chip)

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och beställs online. (Transponder räknas till utrustningen precis som cykel, hjälm m.m och är inget som klubben står för utan den bekostar man själv)

 

Uppdaterad: 29 JAN 2021 18:02 Skribent: Styrelsen

 

  Bioracer 

dalabataljon

Drg.heraldisk

 

 

Postadress:
Falu CK - Cykel
c/o Anette Löfgren, Jesper Svedbergsvägen 27
79136 Falun

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kassor@falucykelklub...

Se all info

RF-SISU

Antidoping

Intersport Logo

Rightforbike