Hoppa till sidans innehåll

Coronaläget ur Falu IK:s perspektiv

21 NOV 2020 10:18
  • Skapad: 21 NOV 2020 10:18

Här kommer en lägesrapport om Coronapandemin, sett ur Falu IK Friidrotts perspektiv.

Falu IK Friidrott har följt myndigheternas rekommendationer och anpassat verksamheten sedan mitten av mars, då vi ställde om FIK Spelen från nationell till lokal tävling. Även alla andra arrangemang (fyra st) fick vi antingen ställa in helt eller ändra om till klubbtävlingar. Och nu senast, Fotokungens inomhustävling den 5 december.

Träningsverksamheten har också anpassats såtillvida att vi "hållit nere" de yngsta grupperna och varken tagit in nya som vill börja eller flyttat upp i åldersgrupperna, som vi brukar göra vid höstterminsstarten.

Ungdomsgrupperna har kämpat på ute i ur och skur ända till höstlovet och där har ledarna gjort strålande insatser. Även om gruppstorlekarna har minskat har vi inte "fyllt på" för att inte bli för många till inomhusträningen, då en del brukar återvända.

Utomhusarenan är kommunal och där hyr vi 300 timmar/säsong. Då arenan är "öppen" har problemet under utesäsongen varit att hålla utövare från andra idrotter borta under våra träningstider, då 50-regeln har gällt under hela säsongen.

Med inomhusarenan är det annorlunda. Den är privat och ägs av Tennisklubben, som också är hyresvärd.

Falu IK Friidrott hyr primärt må-to kl 18-20 men har under åren (hallen invigdes i september 1998) utökat tiderna, beroende på tillgång och efterfrågan, men utan att något ändrats i avtalet. Kvarnsveden Friidrott hyr omlott tre kvällar i veckan.

De stora hyresgästerna är gymnasieskolan och Högskolan, som använder hallen till undervisning för friidrottsgymnasiet respektive lärar- och tränarprogrammen. När det gäller friidrottsgymnasiet så är det skolan som är huvudman och inte förbundet. I början av veckan var det oklart, men nu får specialidrotten ske på lektionstid igen.

Sedan finns det ett stort antal individuella (fri)idrottare med årskort, varav några friidrottare från vår förening, kopplat till Dala Sport Academy (DSA elit). DSA är en postgymnasial verksamhet för elitidrottare i ett antal idrotter (bl.a. skidor, cykel, orientering och friidrott) med Dalarnas Idrottsförbund som huvudman.

När det gäller restriktioner kring pandemin så har vi alltså flera aktörer att förhålla oss till, skolan, Friidrottsförbundet, myndigheterna och regionen. 

Folkhälsomyndigheten och region Dalarna beslutar om allmänna råd och de olika idrottsförbunden om de specifika. 

Friidrottsförbundet skriver om följande allmänna råd:

Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.

 

Riktlinjer för friidrotten utifrån detta råd:

 Avstå från evenemang och aktiviteter som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inom- eller utomhus. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang.

 

Friidrottsträning för barn och ungdomar (födda 2005 och senare)

o Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna i grupp. Träningsgrupperna bör dock delas upp i mindre grupper för att göra det lättare att hålla avstånd i gruppen och underlätta flöden i samband med träning.

o Även om träningen i första hand bör bedrivas utomhus kan den även ske inomhus. Som alternativ till friidrottshallar kan även gymnastiksalar användas. All användning av inomhusanläggningar ska stämmas av med den aktör som driver denna.

o Det är viktigt att vid träningen hålla avstånd till andra, undvika onödiga fysiska kontakter som att dela vattenflaskor och utrustning.

o Medföljande vuxna bör endast lämna och hämta barnet vid träning så att nya kontakter undviks. Vid inomhusträning bör lämning och hämtning ske utomhus.

o Prova-på-verksamhet bör undvikas.

o Undvik att dela ut mellanmål.

 

Träning för ungdomar och vuxna (födda 2004 och tidigare)

o Träning ska bedrivas individuellt och utomhus i största möjliga mån under den period då skärpta allmänna råd är införda. Ingen individ med sjukdomssymptom får närvara.

o Gruppträning utomhus kan bedrivas, men ej i grupper större än 12 personer och företrädesvis för ungdomar och juniorer. Vid dessa träningar ska avstånd hållas till andra individer.

o Vid särskilda behov eller vid grenspecifik teknikträning kan individuell träning ske inomhus vid utvalda tillfällen. En planering ska då göras så att detta i så fall sker vid tillfällen med lägre beläggning i inomhusanläggningen.

 

Undantag för yrkesmässigt friidrottande*

o Träningen för dessa grupper kan ske inomhus och bör då planeras på ett sådant sätt att fler än sex personer inte samlas samtidigt.

o Friidrottare som ingår i en grupp där merparten av de aktiva är på denna nivå omfattas av ovanstående punkt. 

 

Tillgänglighet till inomhusanläggningar

o All användning av inomhusanläggningar ska ske i enlighet med de riktlinjer som den som driver hallen upprättar. Alla användare ska ha lyhördhet och respekt för de olika behov kring användning som kan finnas.

o För all inomhusträning ska en planering för fördelning av halltider göras så att det inte vid något tillfälle uppstår trängsel. Vid denna planering kan en prioritering av grupperna behövas och då bör elitfriidrottare* ges företräde till nödvändig teknikträning.

o Antalet personer som samtidigt vistas i en inomhushall ämnad för friidrott bör inte överskrida 50. Det finns dock möjligheter för hallansvarig att göra kloka lokala anpassningar av detta utifrån respektive anläggnings utformning, t.ex. utifrån total idrottsyta, antalet in- och utgångar och antalet toaletter. Omklädningsrum ska ej användas.

o Vid träning i mindre sporthallar (exempelvis gymnastiksalar) bör antalet närvarande begränsas ytterligare. Blanda heller inte olika träningsgrupper samtidigt i lokalerna.

 

 Tävlingar för alla åldersgrupper

o Tävlingar med deltagare från olika föreningar och/eller träningsgrupper bör inte genomföras varken för ungdomar eller vuxna eftersom dessa ofta innebär att nya kontakter skapas, längre resor ofta genomförs och eftersom det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom.

o För barn 11 år och yngre kan enklare tävlingar arrangeras inom den vanliga träningsgruppen och vid ett befintligt träningstillfälle.

o Tävlingar för elitfriidrottare* kan genomföras om de sker i mindre form och för att aktiva som ska kunna utföra sin satsning mot kommande mästerskap.

 

Falu IK är ingalunda en liten aktör i friidrottshallen men inte ensam. Då friidrott är en individuell idrott är vi vana att träna, både samtidigt och tillsammans, över klubbgränserrna. Problemet är när grupperna blir stora och 50-regeln måste hållas. Tennisklubben, som driver hallen, har upprättat riktlinjer som är uppsatta i entrén samt ytterligare ett par ställen, men säger samtidigt att friidrotten får lösa sitt

Även om de skarpa restriktionerna inte kom som en överraskning så har det tagit lite tid att ställa om. Men som det är nu ska Falu IK:s barn och ungdomsverksamhet prioriteras från kl 17.30 på måndagar och onsdagar och från 18.00 på tisdagar och torsdagar, samt 16-17 på fredagar. I övrigt finns det många timmar då hallen står tom.

Utifrån detta får vi hjälpas åt att agera ansvarsfullt, se ödmjukt på situationen och anpassa vår verksamhet till rådande läge. 

Hälsningar

Ulrik Mattisson

Ordförande 

Skribent: Ulrik Mattisson
E-post: Adressen Gömd

Friidrottens egen Kårebock

 

FotoKungen-logga-2 kopiera

 

 

 

 

 

falun

Postadress:
Falu IK - Friidrott
Falu Tennis- & Idrottscenter, Högskolegatan 15
79131 Falun

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 02325755
E-post: This is a mailto link

Se all info