Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Skridskor 

Klubben har köpt in nybörjarskridskor i olika storlekar, för att man ska kunna pröva sig fram och känna hur det känns med ett par riktiga konståkningsskridskor. Prata med tränarna om du vill testa!

När det blir dags att köpa de första konståkningsskridskorna bör skridskon vara 1-1,5 cm större än foten. För de som åkt ett par år räcker det att skridskon är 1 cm större än foten. De vanligaste märkena är Edea, Wifa, Graf och Risport. Det finns både smala och breda modeller.

Använd gärna skridskoöverdrag på skridskorna, så slipper skon få massa repor och märken och det är lättare att sälja dem när de blir för för små.

När det är dags att köpa egna konståkningsskridskor rekommenderar vi att köpa begagnade skridskor för att de är lite mjukare om någon redan använt dem. Begagnade skridskor är också billigare. Det går att få tag på begagnade genom klubbens Facebook-grupp eller i andra grupper på Facebook.

Nya skridskor säljs av specialbutiker på nätet och i butiker i t ex Stockholm, Örebro och Göteborg. Exempel på nätbutiker:

https://teijasskateshop.com/ (butik i Stockholm)

https://norrkopingsskateshop.com/ (butik i Stockholm och Norrköping)

https://konstakning.net/ (butik i Örebro)

http://www.k-skate.se/ (butik i Göteborg)

Skenor 

På nybörjarskridskorna får man med en skena när man köper skridskor. Allt eftersom åkaren klarar av svårare hopp, steg och piruetter krävs både hårdare skor och bättre skenor.

Det finns skenor för alla typer av åkare och i många prisklasser.

Var noga med att torka skenorna torra efter varje träningspass och trä på mjuka skydd när skridskorna ligger i väskan!

De hårda plastskydden används bara när man går till och från isen, inte vid förvaring.

Hjälm

Inom konståkning använder alla nybörjare hjälm. Innan man kan ta av sig hjälmen finns det olika moment som man måste klara, och åkaren ska behärska all enkelhopp upp till Ögel. Vanligtvis har man klarat alla 8 märken och tävlingstest innan man får ta av sig hjälmen. Tränarna tar alltid hänsyn till åkarens allmänna stabilitet på skridskorna innan de godkänner att barnet kan få ta av sig hjälmen. Avtagning av hjälm sker alltid i samråd med föräldrarna.

Det finns pannband/huvudskydd att köpa och använda den första tiden efter att hjälmen har tagits av, dessa är frivilligt att använda och ger inte samma skydd som en hjälm.

Kläder för träning

Smidiga men varma kläder rekommenderas för träning. Varma tight och tröjor är bättre än tjocka överdragsbyxor och jacka då det gör att det blir svårt för åkaren att röra sig. Vantar är obligatorisk på alla träningar. 

Uppdaterad: 15 SEP 2017 10:11 Skribent: Wilma Zetterström

Våra sponsorer säsongen 2020/2021!

 

Falu energi och vatten

 

Dalarnas försäkringsbolag

 

 

Våra samarbetspartners: 

Intersport

 

 

Stort tack!

 

 

Logga

 

Postadress:
Falu KK - Konståkning
C/o Karin Andersen Lindström, Södra Strömvägen 29
79146 Falun

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsenfalukk@gmai...

Se all info