Hoppa till sidans innehåll

Vad är Judo?


Judo är många saker för olika personer. Det är en rolig sport, en konst, en disciplin, en fritids-eller social sysselsättning, ett fitness program,  självförsvar och ett sätt att leva. Judo är alla dessa och mer.

Judon härstammar från det feodala Japans olika stridstekniker. Judo grundades så sent som 1882 av Dr Jigoro Kano. 

Dr Kano, ordförande i University of Education, Tokyo, studerade gamla stridskonster och integrerade vad han ansåg vara det bästa, tog bort de farligaste teknikerna och skapade den moderna sporten Judo. En sport som kan utövas av alla; kvinnor, män, ung, gammal.

Judo infördes i de olympiska spelen år 1964 och utövas idag av miljontals människor i 180 över hela världen. Människor utövar Judo för att tävla, hålla sig i form, utveckla sitt självförtroende, och av många andra anledningar, men först och främst utövar man Judo för att det är Kul!

Judo är kul!

Som i alla sporter har Judo ett strikt regelverk som styr träning, tävling och garanterar säkerheten. För dem som vill testa sina färdigheter erbjuder Judon möjlighet till tävlande på alla nivåer, från klubb till nationella turneringar och olympiska spelen. Det finns separata viktklasser för män och kvinnor och pojkar och flickor.

Judo är mest känd för sina spektakulära kast men innefattar även kamp på mattan med användade av speciella fasthållnings, hals och armlåstekniker. Säkerheten och fysisk träning för god fysisk hälsa betonas.

Judo utövas på särskilda mattor för komfort och säkerhet.

Alla åldersgrupper, båda könen och de flesta personer med funktionshinder kan delta tillsammans i lärande och utövande. Detta gör Judon unik. Judo är en billig året runt verksamhet, som tilltalar människor från alla samhällsskikt. Många människor över sextio år utövar sporten, liksom mycket unga pojkar och flickor.

Judo utvecklar självdisciplin, respekt för sig själv och andra, ger hjälpmedel för lärande, självförtroende, koncentration och ledarskap, samt fysisk koordination, kraft och flexibilitet.

Sporten har utvecklats från en stridskonst och utvecklar fullständig kroppskontroll, fin balans och snabba reflexer.

Judo är ett effektivt självförsvar om behov uppstår.

Uppdaterad: 07 NOV 2017 21:47 Skribent: Färgelanda judoklubb

SPONSORER

Postadress:
Färgelanda Judoklubb - Judo
Aspekullevägen 5
45830 Färgelanda

Besöksadress:
Stigevivägen 15E
45894 Stigen

Kontakt:
Tel: 0705526126
E-post: info@fargelandajudo....

Se all info