Hoppa till sidans innehåll

Tips till elever och föräldrar


 

Kom i god tid, senast 20 minuter innan lektionen börjar. På anslagstavlan i stallet sitter ”hästutdelningslappen” där det står vilken häst som man skall rida.

Klädsel:  Godkänd hjälm är obligatorisk. Rid i ett par stadiga skor med klack eller ridstövlar, detta pga säkerhetsaspekten. Ta aldrig av dig ett plagg utan att någon håller i din häst. OBS! Tänk på att ha rätt kläder efter väderlek. Handskar är nästan alltid nödvändigt, både för att undvika skav och för att det lätt blir kallt om händerna.

Tänk på att ta med ridkläder även till teorin som kan innehålla praktiska moment.

 Borstning av häst:  Noggrann rengöring av hästen före sadling och tränsning skall göras av alla som inte har en färdig häst. En del hästar är känsliga i pälsen, använd en mjuk borste. Tryckskador uppstår lätt på hästar om de inte är rena. Glöm inte att kratsa hovarna före ridning. Borstar hänger i ryktpåsar märkt med hästens namn vid varje häst. Lägg alltid tillbaka borstarna i påsen. Använd rätt ryktpåse till rätt häst – blanda inte borstarna.

Benskydd:  Ett antal hästar har benskydd. Knäppningen ska gå bakåt på utsidan, de ska sitta stadigt så de inte glider eller vrider sig men inte för hårt Be någon om hjälp om du är osäket på hur de skall sitta.

Sadling av häst:  Kontrollera att sadel och vojlock placeras på rätt ställe på hästens rygg. Vojlocken får inte vara vikt. Kontrollera att hela sadeln täcks av vojlocken. Ev underlägg ska sticka ut lika mkt framför som bakom sadeln. Sadelgjorden ska bara spännas på första hålet i stallet.

Tränsning av häst:  Tränsa alltid hästen sist av allt. När den väl är tränsad kan du inte lämna hästen. Sätt aldrig fast hästen i bettet. Käkremmen ska spännas löst.

Spö: Används ej på alla hästar men tages alltid med till ridhuset.

Sporrar: Rådgör med din instruktör innan du sitter upp.

Uppsittning:  Använd gärna pallen vid uppsittningen, det underlättar för hästarna eller be din instruktör hålla emot i andra stigbygeln så att sadeln inte glider. Spänn sadelgjorden i etappet ett hål i taget. Vid uppsittning är det viktigt att du landar mjukt på hästens rygg.

 

Före lektionen:  Du skall komma till stallet i så god tid att Du hinner borsta, krats hovarna, sadla och tränsa före lektionen. (Om inte hästen redan går lektion).

 

Efter lektionen:

  • Efter lektionen skall du sadla och tränsa av (om inte hästen skall gå nästa lektion) och borsta hästen och kolla hovarna så ingen sten mm fastnat, lägg gärna på hästen filt/täcke (de som hänger vid hästen) om det är kallt.
  • Se efter så att grimman sitter på ordentligt och ev boxdörr är ordentligt stängd så att inte hästen kommer lös.
  • Bettet tvättas noga med vatten. Ta en borste och borsta rent vojlock och sadelgjord från svett, hår och grus. Lädret torkas av med lädertvål och lite vatten på en svamp, det skall inte löddra.
  • Lägg tillbaka borstarna. Använd rätt ryktpåse till rätt häst – blanda inte borstarna!
  • Alla grupperna mockar hos hästarna under kvällens lopp. Mockning på kvällarna innebär bara att man plockar ut ”skithögarna”.

Ovanstående punkter innebär att eleven är klar att lämna ridskolan 15 – 30 minuter efter lektionens slut.

 

Ordningsregler:

Oordning i stallet i form av skottkärror, grepar, ryktlådor, borstar med mera i gångarna medför en stor säkerhetsrisk för både hästar och människor. Det är därför viktigt att hålla ordning i stallet och att vara noggrann med att plocka undan efter sig. Tänk på att stallet är hästarnas hem. Håll en låg ljudnivå och spring inte.

 

Speciellt för föräldrar till nybörjare!

Du som har elev i nybörjargrupp måste se till att någon förälder eller anhörig är närvarande och hjälper till att leda hästen i början. På ridskolan finns tyvärr inte ledare till en hel grupp så vi måste be er om hjälp med detta. Du kommer nog att upptäcka att det är ett bra tillfälle att ha kul och lära sig något tillsammans med ditt barn.

Man måste inte köpa ridbyxor och ridstövlar när man börjar rida, men man bör tänka på att använda sko eller stövel med låg klack, detta av säkerhetsskäl. Långbyxor skall användas. Det är bra om de inte är för snäva eller har tjocka sömmar som kan skava. Man får inte rida i kjol eller kortbyxor även om det ibland kan vara varmt. Tänk också på att ta på varma kängor och tjocka vantar, när det blir kallare ute, ridhuset är inte isolerat.

 

Hjälmar finns att låna, men när du ser att intresset håller i sig, bör man skaffa egen hjälm som man vet passar bra.

 

All ridning skall ske med hjälm! Hjälmen skall vara godkänd!

 Det är även bara om eleven använder säkerhetsväst som är godkänd.

 

Vi önskar Er välkomna till ridklubben och hoppas att Ni skall trivas hos oss.

 

 

Uppdaterad: 15 MAR 2011 22:55 Skribent: Marianne Göthberg

 Lizzie och Önne i snön

 

Vi ingår i SVRF 

 

 Vi samarbetar med Sisu 

n1046923386_30266619_792474

ponnylag dressyr 2013Marianne kör släde med Prinsen

263114_234637789899501_5921616_n

Marianne o Yamaica

30896_124840077545940_100000598444859_199112_7620849_n

 

NÅGRA AV VÅRA SPONSORER..

Genom Sopnsorhuset kan 

du sponsra FRK 

 

 

 dalsbanken

 Gå med i Granngårdens kundklubb och stöd FRK 

 

 

ragnerudsjöns camping

 

 

 

" " " "

 

Postadress:
Färgelanda RK - Ridsport
Slätthult 182
45893 Färgelanda

Besöksadress:
Slätthult 182
45893 Färgelanda

Kontakt:
Tel: 052822122
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

""