Hoppa till sidans innehåll

Historia


            

Färila Idrottsförening bildades hösten 1922 och redan några dagar efter bildandet spelades den första fotbollsmatchen. Att det blev stryk mot Ljusdal med 14-0 gjorde inte så mycket, nu idrottades det nämligen i organiserad form i Färila. Den första skidtävlingen i FIF:s historia ordnades redan den 11 december 1921. Att Idrottsparken kom till kan Färila IF tacka en präst för.
När idrotten kommit igång på allvar fick FIF ett erbjudande att köpa mark på Blombergs Udde, men köpeskillingen på 3000 kronor vållade en del huvudbry. Varifrån skulle pengarna tas?

Det var i det läget som pastor Blomqvist kom till undsättning. Han tyckte att idrotten var nyttig för ungdomen och på frivillighetens väg samlade han in 2 000 kronor.

Men pastor Blomqvist hade ett förbehåll, det fick inte ordnas dans i "Parken". Nu blev det dock en kompromiss och en dansbana anlades. Nuvarande dansbana kom till 1931. Det dröjde sedan inte alltför länge innan Färila Idrottspark blev ett etablerat nöjesområde med familjefester, scenuppträdanden och dans. Åren efter andra världskriget var för "parkens" del stora med uppträdanden av Snoddas, Alice Babs, Zarah Leander, Edvard Persson m.fl.

1930-talet var friidrottarnas årtionde. FIF skördade framgångar med namn som Erik Wennberg, en löpare som värvades till Örgryte. Andra duktiga friidrottare var kastarna Erik och Nisse Sundberg samt Jonas Grip. Färila IF har haft en svensk mästare. Det var kastaren Lennart Atterwall som under några år bodde i Färila och som 1941 vann SM i spjut på 65.12.

På 1950-talet var det skidåkarna som förgyllde föreningens tillvaro. Det resulterade i JDM medaljer och i att Bernt Hjalmarsson blev 8:a i JSM.

Både friidrott och skidor ligger nu nere som verksamheter och på senare år har Färila IF övergått till att bli en renodlad fotbollsförening.

I trean för första gången

1947 blev ett märkesår för föreningen. Färila IF spelade för första gången i div. III eller Nordsvenskan som serien kallades på den tiden. Precis som på 1980-talet hade FIF svårt för att hänga kvar. Sejouren i Nordsvenskan blev ettårig. Samma år gjorde man sin första turné utomlands. Gänget begav sig till Norge och där spelades tre matcher som samtliga vanns. Spelarna hade vardera 99 kronor med sig och kunde på den tiden heta Bror och Gösta Lindgren, Rune Norman, Bertil Hansson och Erik Wallström.

Fotbollen i Färila var i djup kris i början av 1960-talet. Men så kom en ny lärare till bygden och det började hända saker. Det var Rolf Jansson som 1963 fick ett delvis ungt och mycket lovande gäng att lyckas vinna division 6. Bara tre år senare spelade laget i 4:an och stannade där i många år. FIF vann också junior-DM 1964 efter en skrällseger i finalen mot Söderhamn.

Under 1970-talet var Färila ett etablerat lag i division 4 med spelare som Sommen Mårtensson, Sören Haglund, Pelle Ferm och Benny Embretsen. I slutet av 70-talet började det på nytt hända saker. Kjell Pettersson, som på 80-talet skulle bli både svensk och UEFA-mästare med IFK Göteborg, fanns på orten och tränade Färila. Det blev serieseger i division 4 1979.

Framgångar på 1980-talet

1980 spelade laget därmed i trean för första gången sedan 1940-talet. Sejouren blev ettårig trots rivstart med 1-0-seger i premiären mot Ljusdal inför 1 000 åskådare hemma i ”Parken”. Men den var ändå inledningen på ett framgångsrikt 80-tal. 1980-talet blev nämligen ur fotbollssynpunkt det bästa decenniet i föreningens historia. Fyra av 10 säsonger spelade A-laget i div. III och blev juniordistriktsmästare och SM-deltagare 1984 återigen med Rolf Jansson som tränare för juniorerna.

Nya duktiga spelare kom fram, bl. a målkungen Micke Wåhlström som sedan blev Färilas första allsvenska spelare i Brage där han spelade under ett par år. Bolltrollaren "Rolle" Göransson, mittfältaren Tomas Wennberg och målspottaren Per Nilsson är också oförglömliga spelare som fanns med på 80-talet. De två sistnämnda fortsatte sina karriärer i högre divisioner och Tomas Wennberg har sedan gjort A-lagsinhopp som 50-åring (!) och därmed visat en äkta kärlek till de blåvita fotbollsfärgerna.

Lovande millenniumskifte

Året 1989 går till historien som det år då Färila på nytt spelade div. 3 fotboll och inför höstomgången låg tvåa i serien för att när säsongen var slut ha åkt ur serien. Än idag undrar man varför. Under 1990-talet spelade FIF återigen i huvudsak i 4:an för att lagom till millenniumskiftet åter ta steget upp i division 3. Historien upprepade sig emellertid och ett måls marginal åt fel håll resulterade i att FIF åter fick ta steget ned i fyran. Men redan året efter, 2001, var det nära igen och höll på att sluta i ett nytt avancemang eftersom FIF blev tvåa i fyran och var i kvalet nära att ta klivet upp i trean igen.

Det nya millenniet har så här långt innehållit både toppar och vågdalar. Laget har pendlat mellan division 4 och 6. Värt att nämna är 2011 då laget inledde division 4-spelet katastrofalt och FIF beslutade att låna in utländska spelare. Både amerikaner och spanjorer skapade uppryckning. Men insatsen kom för sent och slutade för tidigt på hösten för att laget skulle hänga kvar. Men det blev ändå en minnesvärd säsong och amerikanen Andrew Stadler fick Färila som språngbräda för sin karriär som så småningom innebar allsvenskt spel med Östersunds FK.

Branden ett mörkt kapitel

I början av 1990-talet hade Försäkringskassans lokaler flyttats till Färilaparken och blivit klubbhus under vaktmästare Sven-Erik Wåhlströms ledning. Många frivilliga krafter arbetade för att den nya A-planen skulle omges av ett fint bygge. Men i augusti 2010-talet skrevs ett mörkt kapitel i FIF:s historia då Färilaparkens fina klubbhus brann ner. Branden samlade dock återigen frivilliga krafter och klubbhuset byggdes upp för att bli ännu ståtligare än tidigare då det togs i bruk 2011. Då fick Färilaparken också restaurang i stora samlingslokalen, en positiv milstolpe i föreningens historia.

Detta var en sammanfattning av Färila Idrottsförenings historia. Många saker har inte kommit med eller inte omnämnts, t.ex. legendariska ledare som ”Bäckis”, "Klackis" och Kalle Björklund och det ber vi om överseende med. Nya framgångar och nya spelare kommer säkert att förgylla Färilas framtid. När ny historia skrivs är det väl inte osannolikt att spelare som de lovande tvillingarna Alexander och Sebastian Näslund finns med.

Nedtecknat av:                   
Lars Bergqvist, f d ordförande i Färila IF
Pär Jonsson, f d ordförande i Färila IF:s ungdomssektion

                                                                 

Uppdaterad: 15 SEP 2016 07:20
CCsport logo 200pix
 Erima_webblogo_ 200pix
fotbollshallen_header3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Färila IF - Fotboll
Fotbollsektionen, Härjedalsvägen 2
82762 Färila

Besöksadress:
Färila IF, Härjedalsvägen 2
82762 Färila

Kontakt:
Tel: 065123334
E-post: [saknas] Information

Se all info