Hoppa till sidans innehåll

Historik


Tennisen i Färjestaden är i jämförelse med tennisen på många andra orter relativt ung. 1965 byggdes en grusbana (Bana 1)med ett masonitskjul som omklädningsrum.

 

Under 70-talet började det hända saker. Det byggdes ytterligare två grusbanor, ett klubbhus med omklädningsrum och klubbrum. Första etappen på en blivande tennishall byggdes som en utomhusbana med gummibeläggning på asfalt.

 

Tennisen som tidigare bedrivits i en sektion av Färjestadens Goif togs över av den nybildade tennisklubben Färjestadens TK. Första styrelsen utgjordes av Jan-Erik Rosén ordförande, Lars Ternblad sekreterare, Erik Emilsson kassör, Kurt Ivarsson banansvarig och Gösta Nilsson samt Anders Widerstedt.

 

I oktober 1985 kunde man äntligen flytta in i den färdiga nybyggda tennishallen. Allt arbete med tennisanläggningen som då bestod av tre grusbanor, klubbhus och tennishall hade utförts genom ideellt arbete av klubbens egna medlemmar! Två namn förtjänar att särskilt framhållas! Gösta Nilsson som förutom att vara innehavare av klubbens förnämsta lobbar dessutom kunde allting om byggnation och lösande av praktiska problem. Kurt Ivarsson är den som genom åren sett till att tennisbanorna skötts på ett rationellt sätt.

 

Antalet medlemmar i tennisklubben växte från ett 40-tal till cirka 350 under det intensiva 80-talet. Många lag deltog både i Smålandsserien och i Allsvenska seriespelet. Från knattar till veteraner. För många av lagen med serieseger som resultat.

 

Utbyte ägde rum med andra klubbar bl.a. med SALK i Stockholm. Det var en mycket uppskattad resa till Stockholm med många härliga matcher och som avslutades med en festlig bankett!

 

Klubbens spelare har varit på träningsläger bl. a i Båstad och i Porec vid adriatiska havet i forna Jugoslavien. Denna resa företogs med buss år 1990 innan inbördeskriget drabbade landet. Förutom en massa tennis hann deltagarna även med flera uppskattade utflykter bl.a. till Venedig.

 

Klubben anordnade även under många år Ölandsspelen som kom att bli den största tävlingen på östkusten och där man hade deltagande i juniorklasserna av spelare som Stefan Edberg, Västerviks TK, Kent Karlsson, TK Hobby Eskilstuna, Henrik Sundström, Malmö Bellevue TK m.fl.

 

Många klubbar har förlagt sina träningsläger till vår anläggning. TK 77 Vetlanda, Hellas från Stockholm m.fl. Även alpina landslaget med Ingemar Stenmark i spetsen har tränat på våra banor. Bordtennislandslaget med Jan-Ove Wallner har också prövat på tennis hos FTK.

 

Bland de många duktiga spelare som fostrades i klubben kan nämnas Fredrik Lovén och Viktor Lovén som var bland Sveriges 60 bästa tennisspelare. Fredrik Lovén blev flerfaldig svensk lagmästare för Växjö TS och nådde även kvalgruppfinal i Wimbledon. Tobias Nygren är en annan talang som kunde ha gått långt om han inte valt att avsluta sin tenniskarriär i förtid.Under klubbens glanstid på tävlingsarenorna kunde inte mindre än åtta juniorer återfinnas på listorna över Smålands Tennisförbunds elitjuniorer!

 

FTK.s ordförande under 25 år Jan-Erik Rosén har inte bara tjänstgjort som tränare i klubben utan har också tagits i anspråk av Smålands Tennisförbund som ansvarig för elitjuniorerna i distriktet och som utbildare av förbundets tränare. För sitt mångåriga arbete med tennis på klubb- och förbundsnivå har Jan-Erik förärats Svenska Tennisförbundets förtjänsttecken.

 

Under 1990-talet märktes det minskade tennisintresset även i Färjestaden och år 2000 uppgick medlemsantalet till drygt 200 medlemmar. När denna historik skrivs år 2020 är antalet medlemmar lite drygt cirka 200. Antal ungdomar i träning är ca 50 personer. Det tävlas flitigt av klubbens herrar och veteraner och klubben har två lag med i seriespel.

 

Klubben har under sina 43 år visat sin uppskattning till tre hedersmedlemmar som gjort extra insatser för klubben.

Jan-Erik Rose´n för sin enastående insats som tennistränare för klubbens ungdomar. 

Kurt Ivarsson för sitt enorma slit på klubbens banor och driften av denna under lång tid.

Per-Åke Sjöblom för sitt breda engagemang i klubbens alla funktioner med framför allt stort hjärta till glädje för klubbens medlemmar. Per-Åke är fortfarande vid över 80 års ålder aktiv spelare samt ordförande vid klubbens årsmöten.

 Färjestadens Tennisklubb är en bred klubb där alla är välkomna att spela tennis till en så osedvanligt låg kostnad att ingen behöver avstå på grund av kostnaderna. Detta har möjliggjorts genom att all verksamhet i klubben sker på ideell basis och utan avlönade anställda.  Klubben är sedan några år tillbaka aktiv i Säker och Trygg förenings arbete.

Uppdaterad: 16 JAN 2018 15:38 Skribent: Jan-Erik Rosén

 

Postadress:
Färjestadens TK - Tennis
Bostorp 112
38696 Färjestaden

Besöksadress:
Tallhöjdens Idrottsplats, Idrottsgatan
38630 Färjestaden

Kontakt:
Tel: 0702372525
E-post: info@farjestadenstk....

Se all info