Hoppa till sidans innehåll

Historia


 

Lite historia om Filipstads Simklubb

30-talet

Under 30-talet bildades Filipstads Idrotts Förening (FIF) en simsektion. Utövarna fick hålla till ute vid Talluddens badplats, vid sjön Lersjön. FIF:s Simsektion hade svårt att göra sig kända utåt så föreningen blev vilande i väntan på bättre tider.

50-talet

Under 50-talet byggde Filipstad en ny skola och i anslutning till denna behhdes ett badhus som innehöll en bassäng som var 12 meter lång. En av eldsjälarna till att återstarta var P-O Ljungdahl, 1956 var året. Nu hade simmarna i Filipstad fått en rejäl knuff framåt när det gäller träningsmöjligheter. Fast bassängen var för liten för att ha egna tävlingar. Under 50- och 60-talet hade Filipstad en del kända simmare som P-O Ljungdahl, Björn Skogström, Ulf Lönner, Ragnar Ferneman, med flera.

Ulf Lönner tog klubbens första SM-medalj.
70-talet

I början av 70-talet fick Filipstad en 25 meters bassäng då den nuvarande simhallen byggdes. Nu fick simsporten i Filipstad en rejält skutt framåt. Inom kort var FIF en av Värmlands främsta simklubbar, en position som klubben framgångsrikt försvarat genom årens lopp. På damsidan har FIF dominerat totalt och på ungdomssidan för FSK så än idag.

Några av storheterna från Filipstad

Göran Jansson

En snabbsimmare som blev den första från klubben att bli svensk mästare. Totalt tog han hem 3 titlar.

Thomas Jansson

Lillebror till Göran, också en duktig simmare, men hans främsta meriter är nog som ledare och tränare inom klubben. Under hans tid kom storheter som Carina Ljungdahl, Ann-Marie och Ingrid Tallberg, Ann-Sofi Jacobsson, Marie Johansson, Stefan och Suzanne Nilsson.

Han har också under några år varit förbundskapten för svenska simlandslaget.

Carina Ljungdahl

Supertalangen som blev svensk mästare och hon krönte sin karriär med ett OS silver i frisimlagkappen i Moskva 1980.

Suzanne Nilsson

Nästa storstjärna i klubben. Hon tog en rad SM-guld, och hon höll länge svenskt juniorrektord på 400 m fritt. Även hon ingick i det svenska OS-stafettlaget i Los Angeles 1984.

Under 22 år hade Filipstad alltid en representant i landslaget.

90-talet

1 maj 1991 upplöstes Filipstads Idrotts Förening och Filipstads Simklubb (FSK) bildades. Dagens verksamhet präglas av ungdomsverksamhet.

2011

Thomas Jansson tillsammans med FSK och Filipstads Kommun byter ute startpallarna i simhallen. Filipstads SK får nu tillgång till toppen moderna startpallar.

 

Uppdaterad: 26 FEB 2012 16:43 Skribent: Tommy Bäck

Medarrangör av:


   

 

Postadress:
Filipstads SK - Simidrott
Box 107
68223 Filipstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info