Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsberättelse 2017

26 FEB 2018 11:34
Films Sportklubbs verksamhetsberättelse för år 2017.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2018 11:37

Styrelsen har under året bestått av: Ordförande Peter Zoné, viceordförande Pernilla Lundgren, kassör Kjell Carlsson, ledamöter Pernilla Lundgren, Sara Palmqvist, Sven-Olof Svensson, Peter Johansson, Olle Olsson.

Suppleanter Henrik Dannberg och Gunn Johansson.

 

Revisorer Göran Sveijer och Kristina Svensson-Key Revisorssuppleant Maria Johansson.

Hedersordförande Kjell Carlsson.

 

Sammanträden

Styrelsen har sammanträtt 10 gånger. Ett av dessa var Årsmöte samt ett halvårsmöte öppet för alla medlemmar där handbollssektionen redovisade sin verksamhet och förrättades val till den sektionen.

Medlemsantalet vid årets slut var 464 st. (446).

 

Lokalt aktivitet stöd  

Under året har 730 (633)sammankomster redovisats med 8871 (7698) deltagare.

 

Året som har gått.

Svårt att hitta på nya kreativa textrader, året har i likhet med 2016 varit en blandning av fram-gångar och motgångar, fotbolls- och handbollslagen har krigat på i sina respektive serier. Klubben i sin helhet kämpar på att kunna leverera en så bra attraktivt verksamhet som möjligt för bygdens barn och ungdomar. Visst får föreningslivet totalt sett bidrag från kommuner och andra offentliga instanser, men bidragsreglerna blir allt snårigare och det ställs högre krav på motprestationer från bidragslämnare och förbund. Vi får också ett enormt stöd från våra sponsorer men även där ökar kraven på motprestationer.

 

Styrelsen konstaterar att medelåldern bland de aktiva är fortsatt hög. Vi blir äldre för varje dag som går. Det är inte bara vi inom Films SK som har svårt att locka yngre talanger till styrelse- eller ansvarsposter inom föreningen, verkar vara så inom hela den ideella sektorn. Hos oss, så har detta märkts främst inom handbollssektionen, som har tvingats lägga sig i ”malpåse t.v.” p.g.a. för få aktiva spelare och människor som vill ta på sig ledarpositioner. Tyvärr har några äldre aktiva lämnat oss under 2017. Men vi ska inte glömma att ett flertal medlemmar gör mycket jobb i det tysta.

Klubben vill återigen särskilt uppmärksamma dessa krafter, utom dem hade vi inte kunnat ha

Upplands bästa landsbygdsarena Björkparken. Masterna köpta från Dannemora gruvans konkursbo, har under året satts upp vid träningsplanen.

 

Fotbollssektionen/ Sportkommittén har haft följande sammansättning:
Sammankallande Jonas Palmqvist, sekreterare Conny Törnqvist, kassör Kjell Carlsson, ledamöter Robert Johansson, Jonas Palmqvist, Mathias Karlsson, Fredrik Baudou, Sven Westerberg, Lars Johansson.

Seniorfotbollen hade något av ett mellanår. Damlaget tappade den direkta tätkänningen på våren och när det dessutom blev flera lag som drog sig ur seriespel så blev det en säsong med få matcher vilket gjorde att det ej fanns chans att vara med i den absoluta täten. Det positiva var åter Upplandscupen, efter gruppseger på försäsongen så blev det slutspel efter serien och kvartsfinalen blev en riktig målorgie när de slog Bälinge med hela 7-2, ett Bälinge som vann div 2. I semifinalen räckte laget ej till mot Gamla Uppsala utan där blev det förlust med 7-0 det mest anmärkningsvärda var att inget av de 5 straffar Film hade gick i mål, annars kanske matchen fått ett lite annat resultat.Herrlaget hade inget med seriesegern att göra, ett Gräsö/Norrskedika förstärkt med ett par amerikaner tog tidigt täten en placering som de sedan aldrig släppte. Det var lite för ojämna resultat som gjorde att laget ej räckte till. Kanske var det så att de långvariga skador truppen drabbades av före seriestarten gjorde skillnaden. Både Mattias Helgesson och Moses drabbades av hälseneskador, med dem i laget så hade det troligen varit ett annorlunda resultat.

Ekonomiskt så har fotbollen åter gjort plusresultat och en stor del i detta har våra sponsorer som verkligen ställer upp på vår förening.Ungdomssektionen har bestått av följande ledare:

Aron Westerberg, Camilla Bouvin Fagerlund, Carolin Westerlund, Cristian Bergsten, David Palmqvist, Elisabeth Bursell, Emil Karlsson, Emil Ohlson, Fredrik Baudou, Fredrik Eriksson, Henrik Hietanen, Joakim Lundqvist, Joakim Westerlund, Jonas Palmqvist, Kicki Löfström, Krister Grandin, Lisa Hoffner, Louise Hernander, Magnus Englund, Magnus Huss, Maria Wennbom, Mathias Eriksson, Mathias Karlsson, Mattias Nyström, Mattias Palmqvist, Mikael Redving, Raimo Esala, Robert Nordström, Stefan Palmqvist, Therese Andersson, Tobias Lindqvist, Ulf Andersson, Åsa Palmqvist, Raakan Sharif, Mhesun Tekleab,Riitta Liikanen Palmqvist.

År 2017 var ännu ett mycket bra år för ungdomsverksamheten inom Films SK IFK D/Ö som fortsätter att växa med lag och spelare. Under 2017 hade FSK hela 10 stycken lag i spel på ungdomssidan, och till 2018 ser det ut att bli hela 12 st lag! Antalet spelare på ungdomssidan överstiger nu 130 spelare och är således en av de större ungdomsverksamheterna i norra Uppland. Vi har som sagt haft flera lag i olika serier och poolspel samt under året och några av våra yngsta lag gjorde speldebut på hösten i Parkcupen inne i Uppsala, en cup som flertalet av våra lag var med och spelade.Och glädjande är det inte bara på spelarsidan som föreningen växer utan även på ledarsidan, och vi är nu över 30 ungdomsledare inom föreningen. Dessa ledare är uppdelade på våra 8 st träningstrupper där flera av trupperna har två lag som spelar matcher (t.ex. träningstruppen fickor 06/07/08 hade under året två lag i spel -ett i F08 poolspel och en i F07 serie).Våra fina gräsplaner på Österby IP där ungdomslagen tränar och spelar matcher är fulla med fotbollsspelare under veckorna när det är träningar -föreningens pojkar har tränat under måndagar och onsdagar och fickorna under tisdagar och torsdagar, samt under helgerna då det är matcher i serie för de äldre lagen eller poolspel för de yngre. Så ett stort tack till alla inom ”Fixargruppen” på IP som håller våra planer i bästa skick under hela säsongen! Träningarna under veckorna brukar präglas av glädje, gemenskap, utveckling och hög närvaro.Nämnas bör vårt eget evenemang Fotbollens Dag i Österbybruk som under 2017 gick av stapeln lördag den 20 maj. Under denna dag så spelar alla våra lag hemmamatcher och vi ordnar egna poolspel för de yngre lagen och 2017 var det inte mindre än 13 matcher som spelades på IP denna dag. Och extra kul är att när de yngre lagen spelar matcher så är det våra lite äldre ungdomar som går in och är domare i dessa matcher.På tal om domare så måste vi även lyfta fram de fantastiska killar som varje helg kommer ner och dömer våra matcher. Utan dessa personer skulle vi inte kunna bedriva verksamheten på det sätt vi nu kan och vi brukar även få beröm från andra lag och ledare att vi har bra domare på våra hemmamatcher. Riktigt kul är det att dessa killar har varit involverade i vår förening som ledare eller spelare tidigare och nu alltså är med och dömer de yngre lagen.Normalt brukar man inte fokusera så mycket på resultatet när man spelar fotboll i unga år men vi vill ända lyfta fram ett event under året som måste ses som en resultatmässig framgång och det är att våra duktiga tjejer födda 04/05 åkte upp till Timrå och deltog i den stora cupen Mid Nordic Cup och faktiskt lyckades vinna hela F04 klassen!

Verksamheten i föreningen har även gott rykte och detta har synts då vi under de senaste åren faktiskt fått ungdomar från andra orter i vår närhet som väljer att komma att träna och spela fotboll i FSK.


En nyhet för året är att vi nu på vintern tränar något som kallas Ultimate Performance inne i Uppsala en dag i veckan under vintersäsongen. Ultimate Performance är en träningsform som inriktar sig på att förebygga skador på bl.a. knän och samtidigt fokuserar mycket på smidighet och rörlighet samt snabbhet och styrka. Det är ca 45 spelare som valt att vara med på denna träningsform och en kväll i veckan fylls lokalerna i Uppsala av blåklädda ungdomar som bär FSK IFK D/Ö klubbmärke.


De senaste åren har vi inte blivit bortskämda av att ungdomsspelare går upp i våra representationslag utan det var länge sedan det hände senast. Därför är det extra kul att detta år har vi haft killar ifrån P04 laget som varit uppe i Björkparken och tränat med A-laget under hösten. Och på damsidan har man kommit ännu längre då några tjejer födda 03 och 04 tränat med damlaget under stor del av året och faktiskt även varit med och spelat flertalet matcher. Så återväxten till representationslagen har börjat ta fart igen!


2018 kommer förhoppningsvis innebära att vi kan växa ytterligare och få ännu fler lag och spelare -avsikten var som sagt 12 st lag i serie eller poolspel under 2018, samtidigt som vi fortsätter att ha roligt och göra det vi alla gillar mest -spela fotboll! Kom gärna ner till IP nån helg och kolla och heja på våra lag, varför inte passa på när det är Fotbollens Dag 2018!Handbollssektionen

Handbollssektionen har haft följande sammansättning:
Ordförande Henrik Hietanen, kassör Stefan Westerlund, ledamöter Roger Johansson, Henrik Dannberg, Håkan Sjöblom, Ann-Mari Carlberg.

Säsong 2017/18 fick handbollen in i med vetskapen att herrlaget inte längre skulle ställa upp.

Tanken var att flickor -05 skulle vara det enda aktiva laget och de anmäldes till seriespel. Efter några träningar insåg vi dock att spelarmaterialet inte skulle räcka till så laget drogs ur innan serien ens kommit igång.

Lösa diskussioner har förts om att eventuellt göra ett försök att starta upp nya ungdomslag men för tillfället saknas engagerade tränare och lagledare så troligen kommer detta inte att bli verklighet denna säsong.

Framtiden för FSK Handboll är högst oviss som det ser ut nu.

 

Ekonomi

De största kostnaderna är vår anläggning, utan all den stora arbetsinsats våra medlemmar gör på vår idrottsplats så vore det mycket svårt att få en ekonomi i balans. Elkostnaden är en stor post i klubbens budget, vintern 2016-2017 var fram tills slutet av december ganska mild. Vi hoppas att tilläggsisoleringen av bytet av fasaden som gjordes 2015-2016 har visat sig på elräkningen. För att klara dessa kostnader är vi beroende av våra sponsorer som är ett värdefullt stöd för oss, i övrigt är det lotteri, bingo och damsektionen som svarar för de största inkomsterna.

Som vanligt gick antalet deltagare och utfallet av bingokvällarna upp och ned, verksamheten är mycket väderberoende. Klubben har på olika sätt försökt under 2017 att fundera på hur bingoverksamheten kunde förbättras för de som arbetar med bingon, och att få ett bättre stabilare ekonomisk utfall. Stort tack till alla som kämpar under bingokvällarna, ett särskilt tack riktas till Hans Gustavsson som efter avslutat säsong 2017, har efter 50 år avsagt sig ansvaret för bingosektionen.

 

Huvudstyrelsen redovisar ett underskott på närmare 35000 krUtmärkelser Herrfotboll

Träningsligan vanns av: Jonas Beronius
Bästa målskytt A-lag: Kristian Hansson
Tränarens val Aron Westerberg


Utmärkelser Damfotboll:

Bästa målskytt: Jessica Eriksson
Träningspris: Helena Jansson
Bäste Spelare: Sara Holmgren


Films SK:s Förtjänstutmärkelser till fotbollsspelare:
Bronsplakett till Mathias Karlsson 322 spelade matcher.
Standard till spelare som har spelat i 10 år för Films SK: Mattias Helgesson och Tim Randberg.
Spelarmärke till Moses Mugenyi 200 spelade matcher.

Verksamheten i övrigt utöver det idrottsliga

 

Idrottsplats kommittén gör på Björkparken ett storstilat jobb med att sköta om den fina anläggningen med fotbollsplanerna, alltid i mycket bra skick (toppklass). Björkparken anses av många vara en av de bästa fotbollsanläggningarna i Uppland. Stig Johansson jobbar på ideell basis som minst motsvarar ett halvtidsjobb. Under året har Stig har mycket hjälp av Bosse, som har pensionerats från sitt vanliga jobb. Stig och Bosse är mycket betydelsefulla men fler i den kommittén gör stora insatser. Även alla som kommer till Björkparken framförallt på måndagar gör också ett mycket bra arbete med att sköta om inre tjänst och håller fint samt att de skapar en trevlig träffpunkt för klubbens medlemmar. 4 övernattningsrum har iordningställts i Blå huset, dessa hyrs ut ganska ofta för besökande till mässor mm i Herrgårdsområdet.

Altantaket till Blå huset har också ersatts.

På kansliet finns Seija Pekkarinen som ser till att styrelsen och olika sektioner kan få hjälp med många sysslor och att tillgängligheten är hög.

 

Utmärkelser

Föreningens egna förtjänstutmärkelser kommer i år att delas ut enligt följande:

Silverplakett nr 45: Agne Wikman 25 år.

Bronsplakett: Annette Ehrnlund Lidén 20 år, Carina Forsberg 20 år, Ingegerd Gauffin 20 år.
Standard: Maria Johansson 15 år.
Förtjänstmärke: Henrik Hietanen 27 poäng, Robert Johansson 27 poäng, Mathias Karlsson 27 poäng.

Till ”Årets Filmare” Med motivering:

Årets Filmare,det är Jonas och Åsa Palmqvist. Jonas är den som har stor del i den framgång som ungdomssektion haft de senaste åren. Han har ansvaret för de äldsta flicklagen och har utbildat dem till att bli bland de allra bästa i Uppland. Han är också en viktig del i att ungdomsverksamheten haft en stigande kurva vad gäller antal och även högre klass på ungdomslagen. Åsa är den som är spindeln i nätet och ansvarar för det mesta som gäller ungdomssektionen, vilket inneburit att vi har närmare 30 välutbildade tränare till våra ungdomslag. Hon har även lyckats engagera många föräldrar att hjälpa till med olika uppdrag för att verksamheten skall fungera på ett bra vis.

 

 

Slutord

 

Till alla som på olika sätt arbetat för klubben vill styrelsen rikta ett varmt tack!

 

Film den 22 februari 2018

 

 

Peter Zoné  Kjell Carlsson  Pernilla Lundgren  Sara Palmqvist 

Olle Olsson  Sven-Olof Svensson  Peter Johansson

 

Skribent: Kansli
Epost: This is a mailto link
 

Vi stödjer Films SK !SH bygg logga_vi_tar_ansvar
1184512  profil_03_logoICA BrukskanonenHandelsbanken Österbybruklogga1

 
logo_osth


 
 

 


Thumbnail CoopP.M. Ställningar & Allservice 

 

eaab_logga_emboss

 Vattenfall Forsmark


 


Swish


Postadress:
Films SK - Fotboll
Björkparken 14,Film
74892 Österbybruk

Kontakt:
Tel: 029541000
E-post: This is a mailto link

Se all info