Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historik


Så började det...

 

Under årens lopp har det diskuterats om nödvändigheten av konstsnö för längdåkning i Finspång. Våren 1998 tog Björn Axelsson upp idén och sammankallade till ett möte. Kommunens skidklubbar var kallade. Efter flera sammankomster växte det fram synpunkter på hur det skulle drivas.

 

Den 8/6 -98 valdes en interimstyrelse. Finspångs skidallians var därmed bildad. Den första uppgiften var att med sponsorers hjälp och medlemsavgifter få medel till inköp av snökanon och vattenpump. En sponsorkommitté bildades. Kommittén lyckades få ihop pengarna!

 

Vid styrelsemötet den 29/10 beslutades att alliansen skulle anskaffa 2 stycken snökanoner. Dessförinnan gjordes nogranna undersökningar om lämplig utrustning. Bl.a. gjorde Björn Axelsson studiebesök i Göteborg. En begagnad vattenpump köptes av Norrköpings SK. Pumpen hade använts i Yxbacken men bytts ut, då större kapacitet behövdes.

 

Bergska skolan tillverkade ett stativ till pumpen och Per Edlund på KL Industri AB konstruerade och tog fram startutrustning. Björn Axelsson hade anförskaffat en vagn. Anläggningen var därmed mobil och kunde flyttas mellan vattenposterna på Grosvad. TJ pumpservice satte pumpen i användbart skick. Kompressor leasades sedan av Cramo. Vi var beredda inför höstens köldknäpp!

 

Den 9/1 -99 var det dags. Alla slangar, kopplingar, munstycken, kompressor m.m. var kopplade. Kanonerna var uppställda i närheten av matchuret på Grosvad. Vid första körningen spreds en vattendimma över området. Fel munstycken vid rådande temperatur gjorde att vi som var där blev genomvåta. Byte av munstycke, sjunkande temperatur och helt plötsligt blev vattendimman snö när den nådde marken. En driva snö bildades invid Aluceum och vi kunde lämna anläggningen några timmar.

Redan första passet visade på ett problem som råder på Grosvad. Det blåser alltid, och vinden kan vända när som helst. När vi kom tillbaka fanns inte matchuret längre. Uret var insvept i en hög av snö och is. Snökanonen flyttades sedan till närheten av uterinken.

 

Inför styrelsemötet den 11/1 1999 fick styrelsen ta ett arbetspass på ca 2 timmar. Vinden hade vänt och vi fick skotta fram hela anläggningen. Noterbart är att samtidigt pågick en korpmatch i hockey-bockey på uterinken. Målvakten närmast snökanonen såg ut som en snögubbe!

 

Om snö skall kunna tillverkas måste det helst ske när temperaturen är under -5C, samtidigt som det är vindstilla. Vid ett tillfälle var temperaturen OK, men vinden för stark. Snön rök över ishallen och hamnade på bandybanan. Tränaren för bandyn i FAIK sa då till en av de anställda på Grosvad;
Kan ni inte stänga av det där helvetet?!, vi ska ha träning ikväll...
Alla gillar inte snö.

 

Här måste nämnas en person som under många och långa köldnätter i Kolstadbacken kämpat med snötillverkning; Bo Harrysson i Finspångs Alpina. Han har hjälpt oss i alliansen att få snökanonerna att fungera.Tack!

Uppdaterad: 19 JAN 2016 08:46 Skribent: Benny Wiklund

>

Postadress:
Finspångs SOK - Skidor
Torstorps motionscentral
61234 Finspång

Besöksadress:
Torstorps motionscentral
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 0
E-post: This is a mailto link

Se all info