Hoppa till sidans innehåll

Systemet Luohan


 Luohan Qigong består av många övningar och kompletta former, alla med olika karaktär och syfte. Luohan Qigong innehåller:

 

Andningsövningar

Stavövningar

Unicorn hands

Jam Jong – stående ställningar

Gångövningar

Medicinska teorier

Qigong-formerna 

 

Luohan Qigong byggs upp av interna övningar som odlar ”de tre skatterna”, qi (livskraft, livsenergi), jing (essens) och shen (sinne, ande). Regelbunden träning av detta system aktiverar den naturliga livsenergin, förstärker de inre organen, ökar det långsiktiga välbefinnandet och ökar sinnets och kroppens vitalitet. 

 


18 Händer av Luohan - Sub Bak Luohan Sau

Den första formen i systemet kallas "18 Händer av Luohan" och använder sig av rörelsen för att påverka qi. Formen lägger stor tonvikt på yin and yangs extrema ytterlägen. Formen har stora likheter med de mer fysiska typerna av yogan där full extension och kontraktion av kroppen görs för att påverka muskulatur, nervsystem och cirkulation av qi. Det är dock viktigt att påpeka att trots dessa ytterlägen så betonas avspändhet och mjukhet framför allt.

 

Siu Luohan

Den andra formen,"siu luohan" är mer cirkulär i rörelse och uttryck och betydligt mjukare än första formen.  I Siu Luohan" har andningen en central roll för att påverka cikulationen av qi. Utövaren hamnar därför under formens gång i statiska lägen och positioner,  detta för att låsa tanken till vissa områden i kroppen men även för att öva upp en god hållning och biomekanik i ryggen.

 

Tai Luohan

Dai Lohan utförs i sittande position antingen på en stol, eller på golvet med korsade ben. Händerna och armar placeras i olika  "mudras ", positioner.

Sinnet tillsammans med andningen sammarbetar här för att fokusera på qi längs merediansystemets (jen-mai och tu-mai) olika punkter utmed kroppens medellinje, även kallad "lilla cirkeln". De två första formerna fokuserar huvudsakligen på organ meridianerna som breder ut sig längs kroppens extremiteter. 

 

Tai Git Kuen

Tai Git Kuen är cantoneseiska för Tai Chi. Detta är ChoyLeeFut och Luohan systemets Tai Chi form med tydliga applikationer, slag och block tekniker.

 

WuChi

Den ultimata formen. Kombinerar kvaliteterna från alla de andra formerna samt ChoyLeeFut.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:47 Skribent: Mattias Åberg

Postadress:
För. Choy Lee Fut Kungfu Stockholm - Budo & Kampsport
C/o Elias Palma, Storholmsvägen 364
13252 Saltsjö-boo

Besöksadress:
Ormingeplan 2
13230 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: +46731503771, +46709183293
E-post: This is a mailto link

Se all info