Hoppa till sidans innehåll

Vad är Aerobic Gymnastics?


Aerobic gymnastics är en av disciplinerna inom Svenska Gymnastikförbundet. Det är en relativt ung sport som år 2015 funnits internationellt i 20 år. I Sverige är sporten fortfarande ganska liten, och de klubbar som har verksamhet jobbar därför hårt med att öka bredden och sprida sporten.

 

Vid en tävling kan gymnasterna tävla individuellt (1 person), par (2 personer), trio (3 personer) eller group (5 personer). I Sverige tävlar killar och tjejer i olika klasser individuellt, men kan mixas hur som helst i övriga klasser.

När man tävlar i aerobic gymnastics utförs ett program, även kallat en rutin, som är 1 minut och 15 sekunder till 1 minut och 45 sekunder, beroende på klass och ålder. Programmet utförs på en kvadratisk yta på 7x7 eller 10x10 meter, även det beroende på klass och ålder. Gymnasterna ska under programmet visa så stor komplexitet som möjligt. För att uppnå en hög poäng ska gymnasterna visa på bland annat styrka, uthållighet, spänst, flexibilitet, showmanship (positiv och bra presentation) och teknisk färdighet. Det handlar om koreografi som har mycket likhet med explosiv dans, varvat med exempelvis armhävningar, hopp och vighetsmoment. Allt detta utförs till musik, och det är också viktigt att gymnasterna följder denna, både stilmässigt och i takten.

 

För att nå riktigt långt inom aerobic gymnastics krävs åtskilliga träningstimmar och hårt fokus. Finns viljan hos gymnasten att nå långt står Ale Aerobic & Dansstudio bakom och stöttar. Men det finns också möjlighet att vara med och köra på den nivå man själv tycker är lagom. Läs gärna mer om olika nivåer under fliken "Vad är Pusselbitar?"

 

Hos oss i Älvängen finns en av Sveriges största och mest framgångsrika klubbar, med stor erfarenhet i bagaget. Här finns såväl högt utbildade internationella domare, som flerfaldiga svenska mästare. Träning och tävling för oss är något som ska ske på allas villkor, och vara både roligt och givande.

 

Aerobic gymnastics är en sport som passar många fler än man kan tro, så är du det minsta nyfiken är det klart du ska komma och prova på riktigt kul och tuff träning med oss!

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:35

Vårt mål är att erbjuda så brett och varierat utbud av kurser som möjligt. Men vad som är allra viktigast för oss är att vår undervisning håller hög kvalitét och att vi har duktiga och motiverande ledare. Hos oss ska så många som möjligt få chans att träna och dansa på sin egen nivå.

Vill man satsa hårt och målmedvetet på dans eller aerobic gymnastics så vill vi hjälpa till att ta dig framåt.

Vill man dansa bara för att det är kul, så vill vi ha kul tillsammans med dig!

 

Har du någon idé om hur vi ska bli bättre? Eller saknar du någon speciell dansstil?

Vi är alltid öppna för nya förslag och idéer, så hör gärna av dig och dela med dig av dina funderingar!

Maila oss här

 

Uppvisning 2008 2

Postadress:
Föreningen Ale Aerobic och Dansstudio - Gymnastik
UllaKarin Othzén, Vadbacka 116
44694 Skepplanda

Besöksadress:
Kulturhuset, Nytorpsvägen
44632 Älvängen

Kontakt:
Tel: 0707200180
E-post: dansstudion.alvangen...