Hoppa till sidans innehåll

Kursbeskrivningar


Vårt utbud varierar från termin till termin, och alla stilar finns inte alltid med samtidigt som nya tillkommer med jämna mellanrum. Här finns kortare beskrivningar av de flesta stilar och kurser vi har i vårt utbud.

 

Barndans är en dansform där barnen sjunger rörelsevisor, provar enkla instrument så som maraccas och olika trummor, dansar enkla danslekar och övar upp sin motorik på ett varierat sätt. Barnen får tack vare visor och instrumentlekarna naturligt öva upp taktkänslan på ett roligt sätt. Detta är en perfekt start när man vill börja dansa, men det är också en mycket bra grogrund till all typ av träning eftersom så mycket vikt läggs vid att utveckla barnens motorik och rörelsevana. Såväl killar som tjejer dansar barndans.

Barndans huvudsakligen för 5-7 år.

 

Jazz är en av de absolut populäraste dansformerna idag. Den är spridd över stora delar av världen och har sina rötter i bland annat afrikansk dans och klassisk balett. Jazzdansen är en bred dansstil som har influerats av många olika stilar och idag har den ett flertal olika grenar så som latino-jazz, commercial-jazz, lyrical-jazz och funk-jazz. Jazz syns ofta på TV, shower, musikalscener samt musikvideos och andra liknande showsammanhang. Uttrycket showdans, som tillkommit på senare dagar, är närliggande jazzen.

Det som benämns som commercial-jazz eller jazz/funk är i grunden jazz men är inspirerat av ungdomskulturen från bland annat USA. I dessa stilar ligger ofta rörelserna "längre ner i golvet" vilket ger en tyngre känsla som ofta kan uppfattas som medryckande och gungande. Dessa stilar har blivit allt större och är nu en stor del av den dans man ofta ser i musikvideor m.m.

Den lyriska jazzen har också växt sig större under många år. Det är en jazzstil som på sätt och vis påminner om den moderna dansen och bygger på böljande rörelser och mycket känslor.

Jazzens koreografier, stegkombinationer och teknikövningar ger en bra
och variationsrik träning för kroppen, både för konditionen och
styrkan.

Jazz passar från 7-8 år.

 

Klassisk balett har vuxit fram ur bl.a. 1600- och 1700-talens hovdanser, europeiska folkdanser och pantomim. Tekniken bygger på vissa regler: benen är helt utåtvridna i höftlederna, kroppen upprätt med god hållning och dansaren strävar mot höjd och lätthet. Det finns flera olika varianter även av klassisk balett, men vanligast i Sverige är den så kallade ryska skolan. De olika typerna av balett skiljer sig bland annat åt i vissa grundpositioner. Många dansare tränar balett för att få en riktigt bra grundträning. Det är inte ovanligt att de som tränar eller tävlar i helt andra sporter också använder sig av baletten i sin grundträning, vi rekommenderar bland annat våra gymnaster som tränar och tävlar i aerobic gymnastics att även ta balettlektioner. Baletten ger en nära på perfekt bas i träning då det krävs att hela kroppen är till fullo kontrollerad och har en oerhörd styrka för att man skall bli riktigt duktig.

För att dansa balett behöver du ett par mjuka klassiska balettskor. De har, till skillnad från andra träningsskor, en lädersula som ger dig exakt rätt fäste och glid i de olika rörelserna. Skorna finns att prova och beställa på Dansstudions kontor. Du bör ha uppsatt hår och åtsittande kläder, så att du och din lärare kan rätta till hållning och rörelser för att du skall kunna utvecklas.

Balett passar från 7 år.

 

Aerobic Gymnastics är en tuff träning för dem som skulle vilja tävla i Aerobic eller bara ha ett allsidigt komplement till den vanliga träningen. Aerobic Gymnastics passar både tjejer och killar. Sporten är relativt ny, den kom till Sverige år 1995. Det är en gymnastikgren så sporten ingår i Svenska Gymnastikförbundet.

Man tränar styrka, kondition, rörlighet och explosivitet. För att bli riktigt bra krävs en stor allsidighet. Det är en rolig men samtidigt tuff träningsform som definitivt är värd att prova på!

 För dem som börjar med Aerobic Gymnastics finns ett klart program, som är framtaget av tränarna i vår klubb, en koreografi som man kallar för rutin, som man lär sig och sedan kan tävla med om man vill. När man sedan tränat ett tag finns möjlighet att göra en egen rutin tillsammans med våra ledare.

När man börjar träna Aerobic Gymnastics hos oss är de grupper som kallas "Pusselbitar" bra. På dessa träningar kör vi varierad träning för att alla ska få en så bra grund att stå på som möjligt, men det är också träning som utvecklar varje gymnast vidare på den nivå de befinner sig. Under dessa lektioner går vi också igenom de så kallade pusselbitarna, som är kortare koreografibitar som sedan kan sättas ihop till en hel rutin. Pusselbitarna kan gymnasterna tävla med på våra Minitävlingar.

Aerobic gymnastics är än så länge ganska okänt som sport, men många som provar på vår träning är snabbt fast och fortsätter sedan. Det är riktigt rolig och varierad träning!

Aerobic gymnastics passar i första hand från 10 år och uppåt. I de grupper som står märkta "yngre" kan de som är 8 år och uppåt vara med.

 

Bamsegympa är rolig, allsidig motorisk träning för de allra yngsta (3-6 år) där de tillsammans med Bamse och hans vänner får prova på olika sätt att röra sig och använda både kropp och knopp! Att ha kul, i lek och rörelse tillsammans med kompisar, att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta - det är Bamsegympa

 

Hiphop och Streetdance uppstod och utvecklades under 1970-talet och har blivit allt större inom musikindustrin, inte minst bland dansintresserade ungdomar. Hiphopdans är egentligen ett samlingsnamn för alla dansstilar som främst utförs till hiphopmusik. Det är stilar som har en kaxigare attityd än flera andra dansstilar. Rytmik och känsla för musiken är viktiga inslag, och dansstegen har ofta en "tyngre" känsla än vanlig showdans.

Koreografierna görs till modern musik som gör det svårt att inte ryckas med, även när man står vid sidan om.

Hiphop och Streetdance passar för lågstadiet och uppåt.

Modern dans är en av vår tids största dansstilar. Den kommer ursprunglingen från baletten och många kombinerar fortfarande baletten med inslag av modern dans utan att för det dansa "ren" modern dans. Vad modern dans är finns det egentligen ingen tydlig gräns för, det är vad man gör det till. Inom den moderna dansen ingår ofta mycket golvarbete och dansen bygger ofta på hur vi påverkas av olika krafter. Stilen är så som det ena samlingsnamnet för den antyder: "fri". Det finns inga strikta regler för vad som är rätt och fel, men det finns däremot flera olika stilar inom den moderna dansen som har tydliga förutbestämda rörelsemönster.

Det finns idag många stora danskompanier runt om i världen som är inriktade på just modern dans, inte minst GöteborgsOperan som idag har nordens främsta moderna kompani.

Modern dans passar för högstadiet och uppåt.

 

Parkouren kommer från gatorna, men har nu tagit sig in i gymnastikens värld och är nu en del av Svenska Gymnastikförbundet. Här handlar träningen om att ta sig runt, över och under hinder av olika slag. Inspirationen kommer från att utövarna tar sig runt i exempelvis stadsmiljöer med trappor, avsatser och ledstänger och det gäller att förflytta sig så snabbt och smidigt som möjligt. När det nu finns som träningsform utformas istället hinder att träna på i hallmiljö, och det kan handla om exempelvis plintar och bommar. Det är fartfylld träning på ett nytt sätt!

Parkour passar för mellanstadiet och uppåt.

Uppdaterad: 24 AUG 2016 23:27

Vårt mål är att erbjuda så brett och varierat utbud av kurser som möjligt. Men vad som är allra viktigast för oss är att vår undervisning håller hög kvalitét och att vi har duktiga och motiverande ledare. Hos oss ska så många som möjligt få chans att träna och dansa på sin egen nivå.

Vill man satsa hårt och målmedvetet på dans eller aerobic gymnastics så vill vi hjälpa till att ta dig framåt.

Vill man dansa bara för att det är kul, så vill vi ha kul tillsammans med dig!

 

Har du någon idé om hur vi ska bli bättre? Eller saknar du någon speciell dansstil?

Vi är alltid öppna för nya förslag och idéer, så hör gärna av dig och dela med dig av dina funderingar!

Maila oss här

 

Uppvisning 2008 2

Postadress:
Föreningen Ale Aerobic och Dansstudio - Gymnastik
UllaKarin Othzén, Vadbacka 116
44694 Skepplanda

Besöksadress:
Kulturhuset, Nytorpsvägen
44632 Älvängen

Kontakt:
Tel: 0707200180
E-post: dansstudion.alvangen...