Hoppa till sidans innehåll

DM Bruksridning och körning 2008


DistriktsMästar-helgen 2008

 

Nu har ännu ett DM ägt rum – 2008-års mästerskap i Stockholms Län.

Vi var återigen ett ganska stort sällskap som åkte iväg för att göra upp om titeln.

Helgen var uppdelad så att lördagen viktes åt Bruksridning och söndagen åt Brukskörning.

 

Vi har under höstterminen haft två tillfällen inlagda i den ordinarie ridlektionsverksamheten till bruksridning. Ni vet – när hästen ska trampa på plattan, backa hästen i en vinkel, flytta en jacka mellan två stolpar m.m, m.m. Därpå har vi haft två lördagseftermiddagar vikta till de tjejer som önskat åka iväg och tävla DM, för extra träning och genomgång vad de kan vänta sig när de kommer till tävlingen.

 

Tävlingen ägde som vanligt rum på Hästa Gård utanför Järfälla. Det är en 4-H gård med kor och hästar samt får och höns. Vi såg dock ”bara” en tjur, lite lösgående höns och en del hästar. Resten var fortfarande ute på ”sommarbete”.

 

Efter överenskommelse med Tom – förvaltaren på gården, fick vi ställa in hästarna i det nya kostallet. Jätteskönt att slippa ha hästarna i hästtransporterna hela dagen!

Där fick de stå uppradade brevid varandra med tjuren som grannen. Tjuren som vi ”stadsbor” kallade för kossa vid flertal tillfällen, men som vi snabbt blev rättade till – TJUREN!!

 

Som alla tävlingar, blev det en ganska tidig start från stallet på lördags morgonen. Det blev en kolonn med tre transporter och två ”lösa” bilar som drog iväg mot Hästa.

Väl framme skulle alla tjejerna anmäla sig och gå banan, för att därefter börja med framridningen. Jag, Maud, stod under lördagen som ”domare under ridning”. Det innebär att jag dömde sitsen på ryttarna, ryttarens inverkan på hästen samt tidsfel m.m.

Fördelen med att stå på banan hela dagen är att man ser ALLA ekipagen!

Och vi kan vara stolta över våra tjejer från Hjälmsättra!! De rider verkligen bra!!

Givetvis blir det alltid lite nervösare ryttare och tittigare hästar när man är på bortaplan

Mixie o Rebecka Widmark på presenningen

 

Första platsen, och därmed GULDET togs av en tjej som hette Minna Larsson med islandshästen Dimma. De skarpade ihop endast 45 straffpoäng och är därmed kvalificerad inför Svenska Mästerskapen i Bruksridning under nästa höst. Allra bäst av oss från Hjälmsättra, gick det för Pernilla Aronsson med Filur. Hon landade på 90 straffpoäng och fick därmed SILVER i DM!! BRONSET togs av stora syster Nathalie Aronsson med Hästbackens Trixie på 102 straffpoäng!! Det var mycket lydiga och sansade hästar, trots en ganska blåsig lördag. Läs ingående resultat på annan sida.

 

Efter alla ritter, prisutdelning, inlastning av hästar osv. åkte hela kolonnen till McDonalds i Hägernäs för att ”landa” och snacka lite innan vi slutligen åkte hem till stallet igen. Vissa av oss fick ju därhemma börja förbereda sin häst för starten i brukskörning på söndagen! Det var ”bara” att börja om med dammsugning av hästar, smörjning av selar, inlastning av utrustning och förberedelser av transporter!  

 

På söndagen kunde vi testa nya norrortsleden som förenklade resan till Hästa något. Lika många bilar o transporter åkte iväg igen för att då göra upp om DM i brukskörning.

 

Vi var fem ”gamla” rävar – Maud, Camilla, Iréne, Mari och Sara, som fick tampas med de nya kuskarna – Sophie, Nathalie och Pernilla i ponnyklassen. Inga utifrån hade vågat dyka upp och ”ge oss en match”?! I storhäst klassen representerades vi av Maud o Sara som båda körde Hästbackens Trixie.

 

Först ut var ponnyklassen. Det var en lite klurig bana med trav över plattan. (bakhjulet på vagnen ska träffa en platta med ca 20 cm diameter) samt backning in i ett trångt litet ”hus”. Jag som ändå är ”rätt van” med banor från DM och SM tyckte just dessa två moment var rätt svåra!

Romang skötte sig utmärkt med Maud och placerade sig som 1:a med 0 Straffpoäng!!

Andra platsen togs av Camilla och Jullan med endast 1 straffpoäng!! Tredje platsen var lite mera överraskande och togs av Sophie och Romang med 33 straffpoäng!!

Då Maud redan är direkt kvalificerad till SM, genom vinsten 2008, så får stockholm också representeras av ytterligare en ponnykusk. Resultat messigt blir det Camilla o Jullan som får åka. Men Camilla har planerat in en resa till Irland sedan lång tid tillbaka. Kanske skulle det gå att ordna. Annars blir det ju Sophie som får åka. Problemet där är att på SM får man inte dela häst. Så hur vi i så fall löser det blir en senare fråga..

Och Maud vill ju gärna ha Sophie som groom nästa år också!!

 

Under eftermiddagen var det stora hästarnas tur att göra upp om Mästerskapstiteln. Banan var likadan som på förmiddagen men med lite mera plats mellan alla stationer.

Allra bäst gick det för Sara och Trixie som fick endast 74 straffpoäng!! Tätt följd av Maud som också körde Trixie med 81 straffpoäng. Man kan säga att det var en nedslagen boll i portarna som skiljde! Tredje platsen togs av Lasse Hellsten med nordsvensken Runa med 123 straffpoäng.

Så på nästa års SM är det Sara o Trixie som ska försvara stockholm!!

Även denna dag avslutades med ett besök på McDonalds! Men nu var det mycket blöta deltagare i gummistövlar som stapplade in på restaurangen! För fy vad det regnade denna dag! Men vad gör det om man har så fina resultat med sig hem!!

Och nästa år skulle Sarah även hon vara med med James, för hon tyckte det såg så kul ut. Och det kan jag tala om – att det är det!!

 

DistriktsMästarskap 2008
 
 
 

Hjälmsättra Kusk & Ryttare

Postadress:
Föreningen Hjälmsättra Kusk & Ryttare - Ridsport
Hjälmsättra Gård 1
18491 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 08-54350260
E-post: This is a mailto link

Se all info