Hoppa till sidans innehåll

Idla i Estland


Föreningen Idlas systerorganisation i Estland fortsätter sin verksamhet med träning för barn och vuxna.

Idla Eesti Selts har egen sevärd hemsida - www.idlaselts.ee. Läs den (på estniska förstås)!

 

Föreningen Idlas systerorganisation i Estland, Idla Eesti Selts, lever vidare. En liten men entusisastisk skara Idlavänner, spridda över hela landet, fortsätter föreningens styrelsearbete med höga ambitioner för Idlametodens spridning och fortlevnad. Tack vare utbildningen av estländska Idlalärare, som Daisy Idla och Karin Törngren förtjänstfullt genomfört, bedrivs nu Idlaverksamhet på flera orter i Estland.

 

Mest aktivitet sker i den lilla staden Viljandi mitt i landet. Där verkar Idlaläraren Katrin Reinup. Katrin har Idlagrupper för barn och vuxna och har till och med haft fem manliga deltagare i träningen. Hon samarbetar med Viljandis kulturakakademi och universitetet i Tartu genom Anu Johani, som deltagit i lektionerna. Studenter har också fått ta del av Idlametoden.

 

I Tallinn leder Kai Randrüüt andra- och tredjeklassare i en flickgrupp med Thea Turulinn som assistent. Folkdansspecialisten Kadri Tiis har undervisat i Idlametoden i sina dansgrupper. Det är ett allmänt önskemål från lärarna att kunna fördjupa sig i Idlametoden och vidareutveckla sig i en ny kurs.

 

På styrelsens önskelista står att den fond, som skapades i Ernst Idlas namn och som utgjorde initiativet till en satsning på lärarutbildningen, kunde uppnå de erforderliga 100 000 estländska kronor, som skulle möjliggöra utdelning av Idlastipendier.

 

Maret Nyström, som tränar i vuxengruppen i Immanuelskyrkan och tillhör våra verkliga veteraner, delar sin tillvaro mellan Tallinn och Stockholm. Hon är vår främsta kontaktperson mellan föreningarna och har både varit med på årsmöten och deltagit i barnlektionerna i Tallinn.

 

Medlemmar i Föreningen Idla, som vill stötta Idla Eesti Selts antingen genom att bli medlem i den estländska föreningen eller skänka ett bidrag till Idlafonden, får gärna ta kontakt med Maret, som hjälper till att förmedla pengarna. Hon har telefon 08-38 24 02 eller mobilnr 070-399 38 56. Du kan också kontakta undertecknad på telefon 08-411 31 38 eller via e-post This is a mailto link.

 

Barbro Hultman


Uppdaterad: 26 AUG 2017 16:40 Skribent: Elisabeth Möller

Postadress:
Föreningen Idla - Gymnastik
C/o Norstedt, Tullgårdsgatan 8
11668 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info