Hoppa till sidans innehåll

Komma igång med tävlingsspel


Tennis är en fantastisk idrott på många sätt, inte minst för de spännande möjligheter som finns till tävlingsspel, för alla åldrar och på många olika nivåer. För dig som kommit en bit på vägen med din tennis och som vill ta nästa steg i din utveckling är kanske tävlingsspel en kul och inspirerande fortsättning.

Tävlingsmöjligheter i korthet för:

Minitennis elever

Månadscuper, 2 - 3 tillfällen / år

Korta matcher på lekfullt sätt i poolform. Anslås varje termin på anslagstavlan.

Tennnisskolans elever

Månadscuper, 6 -8 tillfällen / år. Tidsmatcher i poolform. Anslås på tavlan.

Tretorn TS Tour. Tidsmatcher i poolform på klubbar runtom i Göteborg. Anmälan till Tennis Göteborg.

Tävlingar runtom i Göteborg. Prata med tränarna om förslag.

Vuxenträningens deltagare

Partille Tennis motionsserier. Finns en mängd olika att välja bland, se anslagstavlan.

Partille Tennis Företagsserier. Krävs 3 - 5 spelare / lag.

Tävlingar med maxpoäng

Deltagare i motionsserier

Tävlingar med maxpoäng. Exempel Partille Energi Cup och ICA Maxi Partille Cup som Partille Tennis arrangerar.

 

Partille Tennis månadscuper och motionsserier

För Partille Tennis juniorer i tennisskolan är det första steget våra månadscuper där deltagarna indelas i grupper och får spela flera korta matcher på tid. Dessa spelas på en lördagkväll varje månad. Anmälan görs i receptionen och där sker även betalning, 50 kr. Vilka datum dessa spelas på finner du på junioranslagstavlan.

För våra äldre vuxna medlemmar På Partille Tennis har vi våra motionsserier där det finns flera olika att välja bland. De serier som du kan delta i är singel för damer, herrar och veteraner, dubbel för damer och herrar samt mixed. För att delta i våra motionsserier bör du ha spelat tennis i något år och ha hyfsad koll på tennnisens regler. Du måste också vara medlem i Partille Tennis. Anmälan till dessa serier görs i december för våren samt i mitten av augusti för hösten via de anmälningslistor som sätts upp i tennishallen. Exakta datum anges på dessa.

Tävlingslicens

För att få delta i seriespel och alla sanktionerade tävlingar måste du ha en tävlingslicens, oavsett ålder. Den är gratis till det år du fyller 13 år. Som licensierad tävlingsspelare kan du anmäla dig till alla sanktionerade tävlingar i Sverige. Denna kostar för junior 250 kr och för vuxna 400 kr/år. Utöver möjligheten till deltagande i tävlingsspel ingår även en försäkring vid skada i samband med tennisspel, klicka på länken för "licens" för mer info och där du även finner hur du får licens.

Partille Tennis seriespel

Föreningen har ett antal serielag som deltar de de Svenska Tennisserierna eller som deltar i Göteborgs Tennisserier. För att få delta här måste du kontakta de lagledare som Partille Tennis har och som är ansvariga för vilka som spelar. Vilka lag vi har och vem som är ansvarig finner du under seriespel. För att delta i seriespel måste du också ha en tävlingslicens, se ovan. 

Tävlingsspel i turneringar

Under hela året arrangeras det tävlingar runtom i Sverige för dig som vill ta nästa steg utanför Partille Tennis verksamhet. De allra flesta är sk sanktionerade tävlingar, dvs godkända av Svenska Tennisförbundet och Tennis Göteborg. För juniorer är TS Touren ett bra första steg utanför klubben. Den arrangeras av Tennis Göteborg på de flesta av anläggningarna runt Göteborg. Här spelas det poolspel med korta matcher på tid, 30 minuter inkl inbollning.

Nästa steg är alla övriga sanktionerade tävlingar sk utslagsturneringar, dvs förlorar man första matchen är man ute ur tävlingen. I dessa finns det oftast 9 eller 10 års klasser i poolspel med kortade matcher. Därför är det viktigt att hitta en tävling som är rätt utifrån din spelstyrka och erfarenhet vilket till en början kanske inte är det lättaste.

Tävlingsklasser efter ålder

De allra flesta juniorklasser är upplagda efter ålder. Vanligast är åldersintervallet 10, 12, 14, 16 och 18 år. Några få tävlingar har intervallet 11, 13 och 15 år som tex Kalle Anka Cup som är Sveriges största juniortävling i tennis. Det finns även några tävlingar med 9-års klasser men dem får man leta efter.

För seniorer finns det veteranklasser i olika tävlingar och som för damer startar vid 30 och sen ofta sker med 10-års intervallerna 40, 50 osv. För herrarna startar veteranklasserna vid 35 och sen i 10-års intervaller 45, 55 osv. Undantag är Veteran SM som har 5-års intervaller.

Tävlingsklasser efter poäng

De flesta seniorklasserna baseras på poäng. Om det är en öppen klass där inga minimi eller maxipoäng står angivet kan vem som helst delta, ofta är dessa klasser begränsade till ett visst antal deltagare vilket gör att man måste ha höga poäng för att delta. I tävlingar där det står angivet en maxpoäng innebär det att klassen bara har spelare upp till det poängantalet som står och du kan då hitta en klass som ligger på din nivå. det kan även stå minimipoäng men är då mer till för att säkra att klassen håller en viss nivå.

Tennissök hjälper dig 

Du kan genom Tennissök hitta alla resultat som du och dina kompisar gjort. Du kan också följa utvecklingen i Tennispoängen och se om du stiger eller faller, tre gånger om året. Du får dessutom tillgång till den fullständiga Tävlingskalendern med all information som du behöver för ditt tävlande. Klicka på länken "Tennissök" för att hitta mer information.

TenTourOnline

På TenTourOnline finner du nästan alla tävlingar du kan anmäla dig till. Här finner du också all nödvändig information om varje tävling och det är här man anmäler sig till de flesta tävlingarna. När anmälningstiden gått ut och lottningen är klar är det också här som du finner lottning och speltider.

Mer information eller frågor

Vill du ha mer information eller har frågor är du välkommen att ringa eller maila undertecknad så berättar jag mer. Tävlingsspel är spännande och kul och något vi arbetar på att utveckla på Partille Tennis.

 

Anders Hammarstrand

Tel 44 40 75, This is a mailto link 

 

Svenska Tennisförbundets infosida om tävlingsspel 

Tennissök 

Tävlingslicens

Uppdaterad: 20 APR 2011 18:06 Skribent: Anders Hammarstrand
Boka bana

Ordinarie Öppettider:

måndag 08.00 - 23.00

tisdag - fredag 08.00 - 22.00

lördag 08.00 - 17.00

söndag 08.00 - 22.00

Förmiddagsdubbel

Måndag 10.00 - 12.00

Onsdag 10.00 - 12.00

Fredag 09.00 - 11.00 

Anmälan för spel sker senast  20 minuter före start

60 kr medlem, 80 kr icke medlem 

Kontakt:

Reception: tfn 44 40 30

Kansli: tfn 44 40 75, mail info@partille tennis.com

Tränare: tfn 44 04 04, mail This is a mailto link

 

Postadress:
Föreningen Partille Tennis - Tennis
Granovahallen, Ögärdesv. 2 B
43330 Partille

Kontakt:
Tel: 031444030, 031444075
Fax: 031444075
E-post: This is a mailto link

Se all info