Hoppa till sidans innehåll

Hur vi tränar Iaido i FSKA


Som nybörjare hos oss får du först lära dig grunderna i de ovan nämnda 12 katorna i ZNKR (även kallad seitei iai). Det finns fyra sittande former och åtta stående. Stor vikt läggs också på etikett i träningslokalen (dojo). Vi går igenom hur man för sig i dojo och hur man hanterar svärdet säkert och respektfullt. När du börjar med iaido hos oss får du låna ett träsvärd (bokken).

Vad gäller kläder går det alldeles utmärkt med en T-shirt och träningsbyxor till en början. I slutet av varje termin erbjuds möjligheten att gradera. Det är som ett litet praktiskt prov där du kan visa upp vad du lärt dig under terminen.


Det finns flera olika gamla iaido-skolor (koryu, japanska för antik skola). I FSKA utövar vi Muso Shinden Ryu. Denna skola kan spåras till skaparen av iaido, en samuraj vid namn Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu (1549-1621), i vissa traditioner kallad Hōjō Jinsuke Shigenobu. Denna unika svärdsskola som kom från samurajernas vardagsliv bevarades i en obruten linje genom århundradena. Den Muso Shinden Ryu som vi har idag skapades av Nakayama Hakudo (1869 - 1958).


Många av oss aktiva i klubben tycker det är kul och lärorikt att tävla i iaido. Varje vår hålls SM i iaido och under det senaste mästerskapet i Uppsala 2010 tog klubben tre medaljer. FSKA finns även representerat i svenska landslaget. Varje höst arrangeras iaido-EM och där brukar Sverige knipa några medaljer.

Uppdaterad: 06 DEC 2010 10:47

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info