Hoppa till sidans innehåll

Att tävla i Jodo


Jodo är en bedömningssport, där man tävlar i par. Varje par består av en tävlande och sin partner. Den tävlande har jo (stav) och partnern har tachi (svärd). Två par tävlar samtidigt på en vit respektive röd bana där de utför ett antal förbestämda former. Det finns tre domare, som endast bedömer stavsidans utförande, och när paren, har utfört färdigt sina former så visar domarna var sin flagga, antingen vit eller röd; den färg som visas mest bestämmer vinst.

 

Att döma Jodo är inte helt lätt. Domarna måste kunna bedöma om stavsidan gör korrekta rörelser enligt skriva regler samtidigt som de måste kunna se om det finns en realistisk stridskänsla i de former som utförs samt att det finns en logik i deras rörelser och takt.

 

Oftast är tävlingar uppdelade i olika grad-klasser. Nybörjare och personer utan dan-grader (högra grader) tävlar i samma klass; dan-graderna brukar delas upp i var sin klass om det finns tillräckligt många tävlnande, annars kan det hända att personer med närliggande dan-grader tävlar i samma klass.

Uppdaterad: 06 DEC 2010 10:29

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info