Hoppa till sidans innehåll

Historisk bakgrund och Introduktion till Jodo


Jodo - Stavens väg

 

Jodo är en japansk kampsport som skapades omkring 1605 av samurajen Muso Gonnosuke.
 
För att öka sina kunskaper och sin skicklighet, sökte han upp andra framstående krigare och duellerade med dem. Vid ett tillfälle mötte han Miyamoto Musashi, en av Japans mest kända samurajer genom tiderna.
 
Gonnosuke förlorade duellen, dock utan att bli dödad. Han drog sig då tillbaka till ett tempel för att meditera över, hur han skulle kunna besegra Musashi. Resultatet blev att han tog fram en rund stav som var precis så lång att han med sträckta armar kunde greppa dess båda ändar, varefter han utvecklade grunderna till dagens Jodo. I en ny duell besegrade Gonnosuke med sin nya teknik Musashi — för övrigt Musashis enda förlust i en duell.
 
Den nya stavskolan kom att kallas Shindo Muso Ryu. Stavteknikerna hölls hemliga inom Kuroda-klanen på Kyushu till början av 1900-talet, då Shimizu Takaji började lära ut Jodo i Tokyo.
 
Träningen sker i princip som parträning där en person utför olika attacker med ett träsvärd, medan den andra använder staven till försvar. Denna träning kräver självdisciplin, ökar ens rörlighet och fysiska välbefinnande, och bidrar på så sätt till en harmonisering av kropp och själ.

(text av Rolf Radakovits)

Uppdaterad: 06 DEC 2010 10:30

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info