Hoppa till sidans innehåll

Att tävla i Kendo


Det är inte nödvändigt att tävla i kendo, men i Japan såväl som i Sverige utgör tävlingsmomentet en naturlig del av träningen.


FSKA är förutom Sveriges största klubb dessutom en av de mest framgångsrika. Utöver många individuella vinster i SM och diverse tävlingar så har FSKA vunnit lag-SM tio år i rad. Klubben har även fostrat många av landslagets medlemmar under åren.

 

Shiai-geiko, matchträning, är en väsentlig del av kendons träningsmoment och även om man inte ställer upp i regelrätta tävlingar stöter man ibland på denna träningsform i den vanliga klubbträningen under sin andra eller tredje termin som kendoka. I Japan brukar man tala om att shiai-geiko är det slutgiltiga testet för att se om din teknik fungerar i verkligheten. Om du kan göra en bra teknik som godkänns av domarna i en regelrätt kendomatch, så har tekniken uppnått en rätt hög nivå. Även om man förlorar sin match har man antagligen vunnit i erfarenhet om hur tekniken skall utföras. Ett talesätt som därför brukar appliceras på kendomatcher är därför, i en kendomatch finns det en vinnare men ingen förlorare.

 

Träffområden och poäng

I modern kendo finns det tre typer av hugg. Dessa kan självfalles kombineras och utföras på en rad olika sätt, men i grund och botten är det dessa tre grundhugg som används. Det är attack mot huvudet/hjälmen (men), attack mot handen/handsken (kote) och attack mot bålen/harnesket (do). Det finns en stöt, med halsen som träffområde (tsuki). Alla dessa attacker ger ett poäng vardera om de utförs på rätt sätt. Attackerna måste ha korrekt träff som utförs med god kontroll, ha kiai, skrik och spirit. Man måste dessutom ha en god beredskap direkt efter hugget (sk zanshin) för att träffen skall räknas som en godkänd attack och ge poäng. Till skillnad från europeisk fäktning där motståndarna är placerade med sidorna mot varandra, står kendoutövare rakt mot varandra.

 

Hur går en match till?

I matcherna gäller det alltså att utför korrekta hugg mot sin motståndare. Dessa bedöms enligt ovanstående kriterier av tre domare. Om minst två av tre domare tycker att ett hugg träffade, utfördes med kraft och korrekt zanshin, räknas det hugget som ett poäng. Matchtiden brukar vara mellan 3-5 minuter och vinnare är den som tagit två av tre möjliga poäng. Skulle det stå 0-0 eller 1-1 vid full tid slutar matchen oavgjord och om avgörande krävs, förlängs matchen tills segrande poäng erhålles.

Det finns inga viktklasser i kendo eftersom storlek och vikt i princip saknar betydelse.

Det hålls årligen SM och EM/VM i kendo. Därutöver finns många cup-tävlingar, nationella och internationella.

 

Bland det viktigaste i en kendomatch är att de tävlande har rätt etikett, reigi, och inte uppträder respektlöst och störande. Om en tävlande t.ex. skulle höja armarna i skyn och hoppa av glädje efter att ha utdelat den avgörande stöten eller hugget, kan denne fråntas poängen. Respekt mot sin motståndare är A och O i kendo.

Uppdaterad: 01 DEC 2010 13:33

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info