Hoppa till sidans innehåll

Historisk Bakgrund


Ända sen de första japanska svärden började smidas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. Åtskilliga svärdsskolor grundades genom århundradena.

Ett ständigt problem var att man gärna ville testa sina kunskaper utan för den skull behöva utkämpa en blodig duell. Under 1600-talet duellerade man ofta med vapen av trä, men ett hårt slag mot huvudet kan vara dödande även med ett sådant vapen.

Under mitten av 1700-talet öppnade Chuuta Nakanishi sin skola Onoha Ittoryu Nakanishi-ha. I denna skola använde man speciella fäkthandskar och bambusvärd. På detta sätt behövde eleverna inte längre hålla igen sina hugg under träningen. Chuta vidareutvecklade skydden att omfatta även harnesk, höftskydd och hjälm. Chuutas skola blev väldigt omtalad och det fanns såväl samurajer som tyckte att iden var lysande som sådana som ansåg att det bara var veklingar som tränade med skydd.

Det är denna svärdsskola som lagt grunden till modern kendo.

Kendo har sedan samurajtiden varit tätt förknippad med det japanska samhället. Kendo tränas t.ex. hos polisen och i alla större statliga institutioner som skolor, universitet och departement. Större företag har även de ofta en kendodojo. Kendo är en naturlig del av samhället, lite som fotboll eller ishockey i Sverige. Den enda idrotten som har större antalet aktiva utövare idag är baseboll.

Idag finns det, utöver Japan, 51 länder registrerade i FIK, International Kendo Federation. Internationella mästerskap har hållits sedan 1970.

Uppdaterad: 30 NOV 2010 22:44

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info