Hoppa till sidans innehåll

Introduktion till Kendo


Kendo är japansk fäktning, en svärdskonst med mycket gamla anor, men tränas numer även som en modern idrott.

 

Ursprunget är samurajernas gamla stridskonst med det japanska svärdet som i kendo blivit utbytt mot ett bambusvärd.

 

Nu för tiden tränar vi inte för att kunna besegra en fiende i strid, utan för att träna oss i intuitivt handlande, för att bevara lugnet i stressade situationer, balans, harmoni och koncentration, för ett allmänt intresse av Japan, japansk historia, japanska vapen och naturligtvis motionens och sportens skull.

 

När man börjar träna kendo måste man lära sig grunderna för förflyttning och hugg. Denna träning håller man på med den första terminen för att förbereda sig för träning med rustning. I och med att man börjar träna med rustning så blir träningen mycket mer ansträngande och i den fria kampen får man finna sig i att träningspartnern hugger och stöter tillbaka. Kendo är krävande men samtidigt mycket roligt när man kommit över den första tröskeln. Kendo ger också utövaren en god chans att lite närmare förstå sig på det japanska samhället. Inte sällan kommer det gästinstruktörer från Japan och besöker Stockholm. Då ges ofta möjlighet till extraträning. Flera av FSKA's medlemmar åker regelbundet till Japan för att instrueras på plats.

 

Vem kan träna kendo?

I princip kan vem som helst börja träna kendo, tjej som kille. Det som krävs är att man är tillräckligt intresserad och beredd att anstränga sig. Snabbhet, precision, och uthållighet är viktiga komponenter i träningen men allt sådan kommer till den som försöker.

 

FSKA tar även emot barn (8-15 år). Denna grupp är mycket framgångsrik och utgör nu ca 20% av medlemsantalet.

 

Intresset för kendo är oerhört stort. Vi har för tillfället väldigt många tränande, och får vissa terminer säga nej till flera som anmäler sitt intresserade. Så ett gott råd till intresserade är att anmäla sig i god tid!

Uppdaterad: 30 NOV 2010 22:40

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info