Hoppa till sidans innehåll

Historisk bakgrund


Bland alla de vapenslag en samuraj förväntades behärska fanns även ett stångvapen kallat naginata. Vapnet består av ett långt svärd på en lång stång av ek. Förutom svärdsdelen användes en doppsko av järn, i andra ändan av stången. Stridslien eller glave, som den svenska benämningen lyder, är ett av de mest forntida japanska stridsvapnen och dess utövande finns belagt så tidigt som på 800-talet.


Naginatan användes av samurajerna för att stoppa anfallande kavalleri, man kapade benen på de framrusande hästarna för att därefter nedgöra de avfallna ryttarna. Naginata användes i de olika krigen fram till Onin-kriget 1467-1477, då ett annat stångvapen, yari (lansen) intog dess plats i moderniserad krigföring.


Naginata blev därefter främst ett kvinnornas vapen och samurajkvinnorna förväntades behärska denna vapenkonst. Bland annat användes naginatan vid försvar av hemmet då männen var borta. Även läkare och munkar använde vapnet.


Modern Naginata, Atarashii Naginata, skapades 1955 baserat på den imperialistiska skolnaginatan. Monbushu Naginata, som den kallades, tränades av flickor främst under andra världskriget och hade i sin tur hämtat sina tekniker från de gamla fäkt-skolorna Tendo Ryu och Jikishinkage Ryu.


Idag finns det utöver Japan 10 länder registrerade i INF, International Naginata Federation. Internationella mästerskap har hållits sedan 1999. Enligt uppgift finns det förnärvarande ungefär 10.000 utövare av Naginata.

Uppdaterad: 06 DEC 2010 09:56

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info