Hoppa till sidans innehåll

Introduktion till Naginata


Naginata är ett vapen som användes i den japanska krigsföringen mellan 900-talet och 1400-talet, och senare som duell- och traditionellt kvinnovapen.
 
Idag har Naginata blivigt en budosport liknande Kendo. De naginator som används är antingen helt tillverkade av ek eller har ekskaft med bambublad. Modern Naginata (sk "Atarashii Naginata") tränas både med och utan rustning. Träning utan rustning syftar till att utveckla teknik i naginata samt att lära utövaren "shikake-ooji waza" och "kata" (stiliserade kombinationer av hugg och blockeringar som genomförs av två personer gemensamt).
Rustningsträning syftar till att använda naginatan i kamp mot en annan naginata. Man kan även träna kamp mot shinai/bambusvärd. Sådan kamp kallas "ishu-jiai".

Vem kan träna Naginata?

De flesta kan träna Naginata. På senaste VM var skillnaden mellan den yngsta och den äldsta tävlanden 40 år! Till skillnad från övriga budoarter har Naginata förhållandevis många damutövare. I Japan beräknades år 2003 andelen damer vara 98%! I övriga länder är könsfördelningen jämn, vilket är ovanligt för en kampsport. Naginata är en givande idrott som är utvecklande på många plan.
 
Vi rekommenderar att man minst fyllt 13 år när man börjar träna.

 

Uppdaterad: 06 DEC 2010 09:44

Postadress:
Föreningen Stockholms Kendoallians - Budo & Kampsport
Sida Yin lgh 1403, Tätorpsvägen 13
12831 Skarpnäck

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info