Hoppa till sidans innehåll

10 BUDORD FÖR SIMFÖRÄLDRAR


10 BUDORD FÖR DIG SOM SIMMARFÖRÄLDER

1.Sätt inte dina egna ambitioner på ditt barn:

Kom ihåg att simning är ditt barns aktivitet. Förbättringar och framsteg uppstår i olika takt för varje individ. Döm inte ditt barns framsteg i förhållande till andra barns prestationer och tryck inte på det du tycker att det borde vara. Det fina med simning är att alla kan försöka göra sitt personligt bästa utan att det påverkar andra.
Det är dessutom ofta så att tränaren och ditt barn har en gemensam målsättning som du inte känner till men som är för ditt barns bästa på längre sikt än just nästa tävling.

2. Du måste vara ett stöd oavsett vad:

Det finns bara en fråga som du kan fråga ditt barn, "Var det kul?" Om träning och händelser inte är roliga bör ditt barn inte skjutsas för att fortsätta. 
Simning är en tränings krävande idrott på grund av sitt unikum. Det är inte alltid roligt att stiga upp 04.45 en fredag morgon i december. Men om simningen upplevs som ett tvång av ditt barn under en period så ta ett samtal me tränaren, se vad som att går att göra.

3. Var inte en tränare för ditt barn:

Du har tagit ditt barn till en utbildad tränare, försök inte att undergräva detta genom att träna ditt barn i nästa dörr. Vad du behöver är att stödja, älska och vara där för ditt barn oavsett vad. Tränaren är anställd för att ta hand om den tekniska, taktiska och tränings/tävlingsupplägg. Du bör inte rådgöra ditt barn på något sätt i teknik och taktik. Det är inte ditt område. Detta kommer att tjäna som syfte att förvirra barnet och förhindra att simmaren och tränaren utvecklar förtroendet som behövs när man tränar 15-20 timmar i veckan.
När det gäller mina egna grupper får ni som föräldrar gärna komma och diskutera träning och tävling med mig. Dock inte under träningstid eller under tävling då jag är där för ditt barn.

4. Du måste bara säga positiva saker till händelser:

Om du kommer till tävlingar bör du heja och klappa men aldrig kritisera ditt barn eller tränare. 
Jag bemöter gärna feedback negativ/positiv utanför tävlings/träningstid men aldrig inför ditt eller andras barn.

5. Du måste erkänna ditt barns rädsla:

Den första händelsen, de första tävlingarna kan vara mycket stressande. Det är helt naturligt för ditt barn att vara rädd. Skäll inte ut ditt barn eller skäm bort dig själv med dåligt uppförande. Du bör istället försäkra ditt barn om att tränaren inte skulle ha föreslagit det om han / hon inte trodde att ditt barn skulle klara av att göra det.

6. Kritisera inte funktionärerna på en tävling:

Om du inte har tid eller önskan att arbeta som en frivillig, kritisera inte de som försöker göra sitt bästa. Det är tränarens uppgift att ta ett beslut om att överklaga ett funktionärsbeslut enligt de fastställda internationella regler för hur det skall gå till.
Det är inte bara det att du gör bort dig själv du representerar också klubben och ger TS dåligt rykte.

7. Respektera ditt barns tränare:

Relationen som ditt barn och dess tränare får är unikt och bidrar till ditt barns framgång och goda erfarenheter. Det är inget märkligt då de arbetar tillsammans så många timmar i veckan med något man dels gör frivilligt men också för att man älskar simning.
Kritisera aldrig tränaren i närheten av ditt barn och inte ditt barn inför tränaren/de andra simmarna det kommer bara att skada ditt barns simning och du gör bara bort dig själv.

8. Hoppa inte från klubb till klubb:

En klubb har sina interna problem, även de bästa. Barn som lämnar en klubb lämnas oftast också ofta  av de tidigare simkompisarna. Ofta uppnår simmare som flyttar inte mer framgång på den nya platsen än den första.
Är det problem med träning/tränarna så be om ett samtal med dem eller chefstränaren så kan man säkert lösa det tillsammans utifrån barnets bästa.

9. Ditt barn måste ha andra mål än att vinna:

Att ta ut sig själv fullständigt på träning/tävling oavsett vad resultatet blir, är betydligt viktigare än att vinna. Det var en gång en olympisk deltagare som sa, "Det var mitt mål att sätta ett världsrekord. Det gjorde jag, men någon annan gjorde det, bara lite snabbare än jag gjorde. Jag uppnådde mitt mål och förlorade samtidigt. Detta gör mig inte en förlorare, jag är faktiskt väldigt stolt över loppet ".
Det viktiga är trots allt livslång god hälsa.

10. Förvänta dig inte att ditt barn blir en olympisk mästare:

Simning är mycket mer än de olympiska spelen. Fråga din tränare varför han är en tränare. Då kommer det att finnas stora chanser att han aldrig har varit i OS, men har fortfarande så mycket av att han kommer att fortsätta sin kärlek till sporten. Det finns ca. 300 000 medlemmar i Svensk simidrott och endast ca. 12 kommer till OS vart fjärde år.
Simning lär ut ditt barns självdisciplin och sportsmanship. Simning kräver självkänsla och god hälsa. Simning ger livslånga vänskap och mycket mer. De flesta olympiska medaljörer kommer förmodligen att kunna säga att de ovan nämnda sakerna är betydligt viktigare än medaljerna. Simning ger bra människor och du måste vara glad för att ditt barn deltar.
Och kanske än viktigare är vad simningen kan ge i form av utbildning utomlands efter gymnasietiden. Många simmare på icke landslag nivå väljer studier i ex. USA där simningen bekostar stora delar genom schoolarship.

Fritt anpassad till "Ed Clendaniel's 10 Commandments for Little League Parents": "LITTLE LEAGUE" är den amerikanska baseballligan för de yngsta spelarna.

Uppdaterad: 09 JAN 2019 18:02 Skribent: GW
Epost: Adressen Gömd

 

 

Annons trelleborgs energi

 

SvS_Grasroten_föreningsmtr_SplashFacebookVåra sponsorer

  

Postadress:
Föreningen Trelleborg Sim - Simidrott
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Besöksadress:
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Kontakt:
Tel: +4641018060
E-post: kansli@trelleborgsim...