Hoppa till sidans innehåll

SIMTÄVLING FÖR FÖRSTA GÅNGEN


En lathund för dig som tävlar för första gången

Tävlingskalendern som publiceras på hemsidan, ska alltid ses som preliminär, då ändringar kan ske, men utgå alltid från den när ni planerar era familjeaktiviteter! 

Självklart är det frivilligt att tävla, men vi ser helst att samtliga simmare i våra tävlingsgrupper anmäler sig till de tävlingar de har möjlighet att närvara vid.

Kostnad:

Varje tävling kostar 100 kr för respektive simmare, vilket belopp faktureras före eller efter repektive tävling. Kostnaden är detsamma oavsett hur många distanser simmaren är anmäld på. TS betalar varje arrangör 45 - 100 kr/tävlingslopp, oavsett om simmaren stryks pga sjukdom el. dyl. Anmälan är bindande och kostnaden på 100 kr för respektive simmare gäller, oavsett om denne tävlar eller stryks ned.

Strykningar gjorda efter tävlingsarrangörens deadline, eller att man missar sitt lopp och banan går tom, kan rendera en straffavgift för TS. Den kostnaden faktureras i så fall respektive simmare. Undantag är skada, insjuknade under insim/uppvärming eller under tävlingens gång.

Tävling som dyker upp och inte finns med i TS Tävlingskalender, är självfinianserad, om den inte byts ut mot annan budgeterad tävling.

Läger: I dagsläget är varje läger i TS regi självfinianserat. Simmaren står för sina egna kostnader och TS står för samtliga tränar/ledar kostnader.

Nationella Mästerskapstävlingar med övernattningar: Simmaren står för 1/3 av sina egna kostnader gällande resa, logi, mat och ackreditering, samt 100 kr i startavgift. TS står för resternade kosnader inkl. ledarkostnader.

Stockholm Swim Open: Simmaren står för sina kostnader gällande resa och logi, samt 100 kr i startavgift. TS står för mat, ackreditering, startavgifter och samtliga ledarkostnader.

Tommy Lindell

Chefstränare i Trelleborg Sim  

Innan tävlingen

Några veckor innan tävlingen brukar en inbjudan skickas ut per mail eller publiceras på hemsidan till alla simmare som är aktuella för tävlingen. I den står allt som är viktigt för er att veta inför tävlingen.

Anmmälan gör du via länken i högerspalten, klicka på länken och fyll i din anmälan.
ANMÄL ER ALDRIG DIREKT TILL ARRANGERANDE KLUBB – UTAN ENDAST på länken i högerspalten. Tävlingar som anmäls av ansvarig tränare är, SM, JSM, Grand Prix, Stockholm Swim Open, Ute Sum Sim, Sum Sim Region Final, DM/JDM och Seriesim. . Är du osäker på vad du vill simma så pratar du med din tränare.

Tävlingar kan ibland var med flera pass och under flera dagar.  Anmälan är bindande.

OBS!! Fram till och med sista anmälningsdag kan simmaren ändra sitt deltagande i en tävling/aktivitet utan kostnad – det är bara att säga till Tommy så att han kan strycka din anmälan. 

På sista anmälningsdag sammanställer  klubben anmälningar och skickar dessa till tävlingsarrangören. I och med detta går det inte att få tillbaka anmälningsavgiften. (oftast 60-80 kr per distans och deltagare, vilket klubben betalar). Efter ca två veckor kommer en startlista tillbaka i vilken det går att se den startordning som gäller och vilka som kommit med. Arrangörer stryker deltagare vid för stort intresse och prioriterar normalt de med bäst tid (lägst tid), ingen avgift utgår om man är struken. Startlistan finns normalt tillgänglig på Livetiming (www.livetiming.se) men också hos tränaren. .

Till tävlingen tar man sig själv eller kommer överens med någon om skjuts.  Vid sjukdom eller annat förhinder MÅSTE man meddela detta till tränaren som står som tränare på PM:et. Här hittar du också telefonnummer till den tränaren. När du kommer fram till tävlingen meddelar du att du är där till tränaren på plats. 

Tävlingsdagen samling

Står på pm-et. Oftast samling vid simhallen.

Insim

Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler, hur mycket kan man fråga sin tränare. Insim brukar starta en timme innan tävlingen startar, man testar också startpallarna, ryggsimstarterna, kanske simmar man någon snabb 25:a på tid för att få känna lite på vattnet och skaka av sig lite nervositet. Det finns alltid en sprintbana till detta. Testa vändningar I det/de simmsätt du ska simma. Efter insim är färdigt träffas alla simmare med tränare, för en litet möte och vi kör vår hejar-ramsa.

Strykningar

Skall alltid lämnas in en timme innan tävlingen börjar, oftast lämnar tränaren in en strykningslista till tävlingsekreteriatet.

Tävlingstiden

Då startar tävlingen. Man simmar i grenar och olika heat. En gren kan t.ex. vara 100 m bröstsim för pojkar 12 år och den går i så många heat som det finns anmälningar, de bästa anmälningstiderna simmar oftast i det sista heatet.

Uppvärmning

Detta är viktigt, lika viktigt som uppvärmning innan simträningen. Man gör sin uppvärmning femton till tjugo minuter innan sin start. Kolla med tränaren som är med när det är dags att värma upp. Efter hand lär man sig hur lång tid före loppet man vill värma upp. Det är viktigt att musklerna är varma och mjuka innan start så simmar man bättre och snabbare. Man får hitta en plats för att göra uppvärmningen som är nära startpallarna.

Start

Speakern ropar upp vilka som skall simma och på vilken bana man skall simma på (detta kan göras under föregående lopp så lyssna noga på speakern). Simmaren går då till den bana man skall simma på. När detta är klart blåser först tävlingsledaren en eller flera korta signaler, för att simmaren skall göra sig redo, sedan kommer det en ihållande längre signal, då ställer man sig längst bak på startpallen. Sedan säger startern – på edra platser – då ställer man sig längs fram på startpallen och därefter går startsignalen.
OBS! Man måste stå helt stilla efter det att startern har sagt – ”på edra platser”.

Efter ditt lopp

När du har simmat ditt lopp då ska man går först fram till din tränare för att få lite feedback. Efter det ska man simma avsim. Oftast finns det en liten bassäng avsatt för detta. Man ska simma lugnt i minst 10 minuter så att kroppen kan återhämta sig.
Och passa på att äta och dricka något (frukt, bär. nötter, grönsaker, risifrutti, chokladmjölk etc.)

Diskvalificering

Simmaren kan bli ”diskad” och det händer alla simmare, oftast är det för tjuvstart (om man startar innan signalen ljuder). Annars kan det vara om man gör en felaktig vändning eller målgång. Det finns regler för alla simsätt, vändningar mm. Detta tränar man på träningarna hemma.

Lunchuppehåll

Brukar vara runt två timmar, då är det viktigt att man går och äter i lugn och ro och det är viktigt att äta ordentlig mat, inte hamburgare och pizza. Vanlig husmanskost är bra eller om man har med en pastasallad hemifrån. Efter lunchen är det samma procedur igen som på morgonen – insim och uppvärmning.

Material

Ta med badkläder (flera ombyten), handdukar, träningsoverall, t-shirt, shorts, simutrustning (badmössa och simglasögon, gärna en 5/10-krona/ hänglås för att kunna låsa in sina saker. Ta gärna med lite egen fika att ha mellan loppen, kan vara någon macka och det är alltid bra med en banan. Tänk på att inte äta godis och ha inte med kolsyrade drycker under tävlingen. Ta aldrig med glasflaskor in i en simhall. Däremot skall man ha sin vattenflaska med sig så att man kan dricka vatten och fylla på vätskebalansen. Har man mediciner, ta med dessa och prata med tränarna så att de vet vad man t.ex är allergisk mot eller om man har astma.

Priser 

Är alltid kul och trevligt att få, men tyvärr alla kan inte få priser. Oftast är det tre eller sex stycken som får priser i varje gren. Tävla alltid mot dina egna personliga rekord. Försök att simma snabbare än förra gången. Gör man detta många gånger så får man sitt första pris till slut. Vid en prisutdelning skall man alltid ha en klubbjacka eller klubbtröja på sig när man deltar i prisutdelningen. Ni som inte denna gång fick gå fram, heja då istället på dina kamrater som denna gång fick ett pris. Nästa gång hejar dom andra på dig. Kom ihåg att slå ditt personbästa är som att vinna en guldmedalj.

Tempus Open

Tempus Open är Svenska simförbundets webbaserade databas med alla dina resultat. Resultat från en tävling brukar komma in 2-3 dagar efter tävlingen.
https://www.tempusopen.se/

Lycka till på tävlingen!!

Tränarna Trelleborg Sim

Uppdaterad: 18 NOV 2018 14:37
E-post: Adressen Gömd

 

 

Annons trelleborgs energi

 

SvS_Grasroten_föreningsmtr_SplashFacebookVåra sponsorer

  

Postadress:
Föreningen Trelleborg Sim - Simidrott
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Besöksadress:
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Kontakt:
Tel: +4641018060
E-post: kansli@trelleborgsim...