Hoppa till sidans innehåll

INFORMATION OM TÄVLINGAR


Nedan följer ett försök till att bena ut begreppen och ge en överskådlig bild av de olika tävlingarna och vad som krävs för att få delta på just dessa. 

SIMIADEN

Simiaden är en tävling som genomförs i en s k distriktsfinal i april och med en regionfinal i maj. De olika distrikten genomför tävlingen samma helg över hela Sverige. Till distriktsfinalen kan alla som vill anmälas där de 18 bästa i respektive gren går vidare till regionsfinalen. I Skåne är det Skånesim som fördelar var de olika distriktsfinalerna ska avgöras liksom regionfinal. Simiaden simmas dels under våren och dels under hösten.

Åldersklasserna är 13, 12, 11 samt 10 år och yngre. 12- och 13-åringar simmar som längst 400 m frisim och som kortast 50 m fjäril. Den yngsta klassen tävlar i 50 m i alla grenar utom fjäril som är 25 m. De två andra klasserna tävlar i 100 m på alla simsätt utom fjäril där sträckan är 50 m.

SUM-SIM (Svenska Ungdoms Mästerskapen i Simning)

Steget efter Simiaden är SUM-SIM för pojkar och flickor upp till 16 år. På sommaren gäller åldersklassen 14 år o yngre och på hösten 13-16 år. SUM-SIM avgörs dels utomhus i 50-metersbassäng under sommaren och dels på hösten inomhus i 25-metersbassäng. För att få delta i SUM-SIM på sommaren måste simmarna klara uppställda kvaltider (se nedan) och för deltagande i riksfinalen under hösten krävs att man går vidare från regionfinalerna.

För kvaltider gå in under länkar och klicka på ”kvaltider”

SERIESIM

Skånska simklubbar simmar s k Seriesim i fyra divisioner med fyra omgångar under en säsong som sträcker sig från september ett år till april året därpå. Vinnaren i resp division kvalar sedan till en högre. Ett seriesim består av såväl lagkapper som individuella sträckor där samtliga som går i mål korrekt får poäng enligt en fastlagd tabell. Dessa poäng läggs sedan ihop och klubben tävlar med sin poäng med andra klubbar i samma division.

Det året man fyller 15 är det sista året som man får tävla i seriesim enligt reglerna. På Skånes Simförbunds hemsida går det att läsa mer i detalj om just regler runt seriesim.

JUNIORMÄSTERSKAP

För att få delta i JSM måste man vara minst 12 år. I JSM får man delta t o m det år man fyller 20 år.

För att delta i såväl Junior som Senior-SM ska fastställda kvalificeringstider ha uppnåtts (se Simförbundets hemsida för kvaltider). Samma sak gäller för SM. Såväl J-SM som SM genomförs både i kortbana och långbana.

Juniortävlingar finns också på distriktsnivå och heter då J-DM. Motsvarande tävlingar finns för de över 20 heter SM och DM.

INBJUDNINGSTÄVLINGAR

Exempel på inbjudningstävlingar är Novembersim, Vikingadoppet, Ystad Grand Prix och Adventsdoppet. Det är andra klubbar som bjuder in till tävling. 

Andra tävlingar

Skånesim har tävlingar som Vår- och HöstSimiaden och Ungdoms Grand Prix (UGP) och lägger ut dessa på klubbar som är villiga att arrangera dessa.

 

EGNA TÄVLINGAR

Trelleborg Sim arrangerar också interna tävlingar i form av Utmanaren (2 ggr/år) som ger de yngre en första trygg kontakt med tävlingsverksamheten. Simmarna börjar med 25-meterssträckor och när silver- och guldtider har klarats av går man vidare till 50 meter. Man tävlar i alla simsätt och då framförallt mot sig själv och sina tider. När en silvertid resp guldtid uppnåtts får man en silver- resp guldplakett. Tävlingen är öppen för alla som tränar i Simskolan, Crawl, Medley.

Två gånger om året arrangerar Trelleborg Sim en egen inbjudningstävling. På våren bjuder vi in till Medaljracet och på hösten till Palmloppet.

I december arrangerar vi klubbmästerskapet som är öppet för alla medlemmar.  Där simmar vi 50 m av varje simsätt plus 100 medley (25 m av varje simsätt).

Uppdaterad: 18 NOV 2018 14:16
Epost: This is a mailto link

 

 

Annons trelleborgs energi

 

SvS_Grasroten_föreningsmtr_SplashFacebookVåra sponsorer

  

Postadress:
Föreningen Trelleborg Sim - Simidrott
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Besöksadress:
Hyredammsgatan 1
23144 Trelleborg

Kontakt:
Tel: +4641018060
E-post: kansli@trelleborgsim...