Hoppa till sidans innehåll

Om voltige


Tycker du om hästar 
Tycker du om gymnastik 
Tycker du om musik 
Tycker du om spänning
Tycker du om att vara kreativ

              då

Kommer du att älska VOLTIGE!

Voltige är en av de sex ridsportgrenarna och beskrivs oftast som gymnastik utförd på en galopperande hästs rygg.

"Voltige [-ti'sj] (av fr. voltige, av ital. volta, vändning),
språng upp och ned på oftast osadlad häst, balansövningar o. d.
Hästen förses därvid ofta med en voltigegjord med två läderklädda järnhandtag."
(Bonniers konversationslexikon, band XIV, 1948.)

Voltigen som sport har sina rötter ända tillbaka till romartiden, då den var en av de sportgrenar som unga romare ur de högre klasserna tränades i. Medeltidens riddare ägnade sig också åt en form av voltige, i full rustning, och under renässansen ingick voltige återigen i unga ädlingars utbildning.

I olympiaden i Antwerpen 1920 var voltigen för första och hittills enda gången olympiskgren. Belgien vann och det svenska laget belade en hedrande tredjeplats. På den tiden var voltigen fortfarande en manlig sportgren och Sveriges lag bestod uteslutande av militärer.
Övningarna var också helt annorlunda än i dag och bestod bl a avhopp, med frivolt, över bredvid varandra stående hästar.

Under 1940-talet utvecklades dagens voltige och 1964 fastställdes det första officiella tävlingsreglementet. Redan året dessförinnan hade man i Tyskland, som varit och fortfarande, tillsammans med bl a Schweiz, är ett dominerande land inom voltigesporten, hållit det första nationsmästerskapet i lagvoltige medan däremot det första tyska individuella mästerskapet hölls först år 1986. 1983 trädde det första internationella tävlingsreglementet, utarbetat av Federation Equestre Internationale, FEI, i kraft och året därefter hölls den första EM-tävlingen i voltige i Ebreichdorf i Österrike. Den första VM-tävlingen ägde rum i Bulle i Schweiz 1986. Första svenska mästerskapet anordnades i Malmö 1989.

Vilka tävlar?

Voltige tävlas dels individuellt, dels i lag. Ett voltigelag består av sex voltigörer samt en linförare och häst. Det finns även pas de deux (två voltigörer) och nybörjarlag där man får vara 3-7 voltigörer.
En mycket viktig beståndsdel i ett voltigelag, och en viktig medarbetare för en individuell voltigör, är naturligtvis hästen. En voltigehäst måste ha ett stabilt psyke och vara väl tränad för sin uppgift: att samtidigt som den förflyttar sig runt i cirkel i galopp utgöra ett stadigt underlag för en eller flera voltigörer i olika balanskrävande övningar.
För att få tävla i voltige måste man vara sju år, däremot finns det ingen övre åldersgräns.

 

Hur tävlar man?

En voltigetävling består av två moment, dels de åtta obligatoriska grundövningarna, dels ett fritt program, en s k kür. De obligatoriska övningarna är upphopp, grundsits, fana, kvarn, sax (som bedöms i två delar, framåt och bakåt), stående och avhopp. Küren är ett fritt program som deltagarna själva komponerar. Domarna bedömer bl a sammansättning, svårighetsgrad och helhetsintryck efter en tiogradig skala. Poängen för grundövningar och kür läggs sedan samman.
Under en lagkür får samtidigt högst (för A och B-lag) tre eller (för C-lag) två voltigörer befinna sig på hästens rygg. Alla lag startar sin tävlingskarriär som C-lag. För att bli B-lag krävs att man får minst 5,0 i poäng på två tävlingar under samma säsong, A-lagspoängen ligger på 6,5.

Under tävlingar disponerar ett lag 6 minuter för grundövningarna och 4 minuter för küren. Under küren måste samtliga sex lagmedlemmar hinna vara uppe på hästen minst en gång under den tid som står till förfogande.

Individuella tävlande gör sina grundövningar utan tidspress och har en minut till förfogande för sin kür.

När man tävlar i par, pas de duex, utför man endast kür och har då två minuter på sig uppe på hästen.

Uppdaterad: 02 MAJ 2013 21:31 Skribent: Eva Högberg

Hööks

Sponsorhuset

Ullmax

Postadress:
Föreningen Uppsala Voltige - Ridsport
Anna Lundström, Bruksförvaltarvägen 42
74350 Vattholma

Besöksadress:
Danmarks Edeby
75598 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info