Hoppa till sidans innehåll

Historia


 

Historia

 

Ockelbos bågskyttehistoria sträcker sig tillbaka ända in på 50-talet, då svenska mästare och rekordhållare från Ockelbo härjade på tävlingsbanorna. De personer som då tillhörde Ockelbos dåvarande bågskytteklubb, BK Ugglan, var mycket välkända runt om i landet, då klubben representerades av namnen Eijvor Wallqvist, Åke Nilsson och Rolf Eklund m.f. Trots stor verksamhet och framgång i många år, så lades klubben ner p.g.a. minskande intresse under 80-talets början.

 

Bågskytteverksamheten blev att vila i många år i den lilla orten Ockelbo, då den åter skulle tas upp vintern 2005, efter att några personer provat på att skjuta båge i en källarkorridor. Dessa tog sedan kontakt med Gävle BK:s Rolf Eklund (svensk mästare och landslagsman på 60-talet för BK Ugglan) som är mycket bekant med bågbyggandet. Med hjälp av Rolfs bågexpertis och kunnande, så byggde slöjdskoleläraren (och nuvarande ordförande i Wij BS) Roland Svanberg ett antal bågar till sig och några andra i orten. Det fanns då 4-5 personer som sköt med varsina bågar som de inskaffat. Det var då tanken om att starta en klubb kom, då man insåg att det fanns intresse i orten.

 

Efter att ha haft kontakt med Wij trädgårdar, så föddes idén att ha ”prova på bågskytte” under den stora skördefesten, en tillställning som samlar tusentals personer under bara ett par dagar. Resultatet blev lyckat då det kom nya anhängare till verksamheten.

 

Hösten 2005 så ”tjuvstartade” man klubbverksamhen då man med egna pengar bekostade ett par buttar och städade upp den lämpliga källarlokalen i Perslundaskolan. Den 2 januari 2006 så skickade man in ansökan om att bli en klubb till Svenska Bågskytteförbundet. Namnet på klubben blev att heta efter sponsorn Wij trädgårdar, Wij Bågskyttar Ockelbo.     

 

Under 2006 början så hade klubben ett fåtal personer med tävlingslicens, 4 av 14 vid klubbens start. Klubben hade dock som mål att öka intresset för tävlingar i klubben. Under hösten 2006 så fick Wij BS med ett antal startande på jakt-tävlingen i Lumsheden, varav två ungdomar. Målet hade då alltså uppnåtts.

 

p1010059_400De startande på jakt-tävlingen i Lumsheden 2006. F.v. Anders Hillgren, Kent Bogren, Tommy Eklund, Daniel Hansson, Rolle Svanberg och Robert Antman. 

 

Under 2007 så hände det en hel del i klubben. En ny tavelbana ordnades i närheten av Wij trädgårdar samt en jaktbana uppe i Rönnåsen. Även inomhus-tillgängligheten  ökades då vi fick skjuta i Centrumhusets A-lokal, med ett välbekostat bomskydd mot pilar. Under våren 2007 så hade vi även våra första SM-deltagare, Roland ”Rolle” Svanberg samt Anders Waller. Båda dessa kvalificerade sig till andra dagen och fick båda goda placeringar. Klubben gjorde även också en s.k. "nybörjargrupp" under hösten där både unga och gamla fick chansen att prova på och lära sig bågskytte. Det blev en succé då man fick många nya anhängare till klubben, som är aktiva även idag!

 

Under 2008 så fick klubben sitt genombrott på tävlingsbanorna. Våra långbågedamer Viola Antman och Hillivi Hillgren tog vardera silver respektive brons i tidernas första DLB19-klass med SM-status på Inomhus-SM i Eskilstuna! Detta var klubbens första SM-tecken!

 

Klubbens första SM-medaljer!

 

Även senare på tavel-SM på sommaren så skulle Viola skrälla rejält i herr-klassen, då hon återigen tog ett SM-silver! Det noterades även svenska rekord till Viola och Robert Antman i samma tävling. Men framgångarna hade inte tagit slut, då Robert Antman i LB16 på 3DSM slog den tvåfaldige svenska mästaren Mattias Lindh, BK Fiskgjusen, och tog därmed klubbens första SM-GULD!

 

Klubbens första SM-Guld. F.v. Mattias Lindh BK Fiskgjusen, Robert Antman Wij BS och Jimmy Arlekrans BK Ulvarna.

 

Under 2009 så fortsatte framgångarna, då Viola fick återigen fick en medalj på Inomhus-SM, ett brons. Även klubbens första lag-SM medalj togs, ett brons genom Rolle, Robert och Tommy, då det bara fattades ett fåtal poäng till silver. Oskar Hammarlund och Jonathan Philipsson tog silver respektive brons i "upp till tretton"-klass på JSM i jakt. Även på Nordiska Ungdomsmästerskapen nåddes det framgångar då Robert Antman fick Guld i LB, klubbens första internationella medalj!

 

IMG_9426

Klubbens första NUM-medalj! 

 

Det har utan tvekan skapats en mycket livaktig och framgångsrik klubb återigen i Ockelbo. Framtida meriter får sedan utvisas av tiden, då fruktade Ockelbobor återigen syns på bågskyttebanorna, då de nu bär namnet Wij Bågskyttar Ockelbo.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:47 Skribent: Robert Antman

Inomhusträningar A-lokalen 2021/2022

Träningstider

Torsdagar 18-19.30
Söndagar 17-18.30

Utomhusträningar Rönnåsen

Från den 26/9-21 så är utomhusträningarna i Rönnåsen stängd. Drar igång igen våren 2022.

 

Vill du köpa en fin handgjord Flemish-sträng till din långbåge? 

Kontakta då Robert Antman på This is a mailto link. Ange båglängd och önskat antal kardeler. Nuvarande pris 150 kr/sträng.

 

 

 

räknare 

 


räknare sedan 28/2-10

 

Postadress:
Föreningen Wij Bågskyttar Ockelbo - Bågskytte
Viola Antman, Kolforsen 54
81693 Ockelbo

Kontakt:
Tel: 0730323844
E-post: violaantman@hotmail....

Se all info

Guldskytt

SilverskyttBronsskyttUggleboKabelteknikPOGH AB

 

För frågor gällande sponsring, 
kontakta Fredrik Ingelsson.
This is a mailto link