Hoppa till sidans innehåll

Råglannaparken


50 år med Råglannaparken 1958-2008

 

1958 blev ett märkesår inom FIK. Vi hade några år tidigare hyrt den gamla festplatsen uppe i Råglanna och kört några danser varje år. Men nu skulle det blir ändring på detta. Vi åkte några styrelseledamöter från FIK plus byggmästare Knut Brolin ner till Torestorp utanför Borås. Där fanns en stor nybyggd rund dansbana under tak. En sån´ skulle vi bygga i Råglanna. FIK köpte den gamla dansbanan av Byggnadsföreningen och rev ned alltsammans samt tecknade långstidsavtal med markägarna Lars Larsson på Stenkullen.

 

Råglannaparken klar till pingstaftonen

Första spadtaget togs på påskafton, allt skulle vara klart till pingst samma år. Det var lite tjäle i jorden så John Svensson Rosengård, fick hjälpa oss att spränga där vi skulle gjuta plintar för banan. Det blev en bråd tid för medlemmarna med mycket ideellt arbete, men vi fick anlita snickare från Brolins byggfirma som jobbade dagtid annars hade vi inte klarat detta. Så kom då pingstafton. Allt blev färdigt bara någon timma före vi öppnade portarna. Vi hade lyckats få tag på en av Europas populäraste orkestrar, nämligen Jonny Campells orkester från Köpenhamn. Det var mycket ovanligt att färgade musiker spelade på en liten dansbana på landsbygden. Det blev en härlig premiär med 2 721 personer som löste entrébiljett, som då kostade 3 kronor. Festligheterna varade i dagarna tre. Varje kväll hade orkestern ett bejublat scenprogram. Totalt kom över 5 000 personer till parken denna pingsthelg. Vilken fin start den nya Råglannaparken fick.

 

”Rock-Olga” hittade inte till parken

Året efter på pingstafton blev det ett nytt publikrekord med 2 734 som ville se och höra dåtidens stora idol, nämligen ”Rock-Olga”. Men det höll på att gå galet då hon inte hittade till parken. Vi fick skicka ut en bil och leta efter henne (då fanns inga mobiltelefoner) men sent om sider kom hon och det blev succé trots sen ankomst. Robertino var här fredag 30 juni 1961 det var över 1 000 personer men han var så dyr att det nätt och jämt gick ihop.

 

Både svenska och  internationella artister

Thore Skogman var i parken tre gånger. Många av de populäraste artisterna var i parken, bl.a. Larry Finnegan, amerikansk popartist, Jokkmokks-Jocke, Ove Törnkvist och Göingeflickorna. Bosse Parnevik hade familjen med sig och hans fru ammade deras son Jesper Parnevik bakom scenen. Han blev sen en internationell golfspelare. Arne ”Rosen” Qvick. bad nästan om ursäkt att han fanns till. Gösta ”Snoddas” Nordgren slog publikrekord var han än drog fram i parkerna. ”Nacka” Skoglund stod och klackade en tvåkrona i brösfickan på kavajen. Ungdomsidolerna Jerry Williams, Little Gerhard, Gunnar Viklund samt de danska småpojkarna The Lolli Pops var omåttligt populära några år i början av 1960-talet. Rockfarfar Bill Harley var här 14 juni 1968. Vi fick betala artistskatt för utländska artister. Det betalades alltid i samband med överenskommet pris men den mannan som skötte detta struntade att betala in detta så vi fick betala in artistskatten en gång till. Emil Ford var här 22 juli 1967, en märklig artist. När Lill-Babs var här gick hon ur bilen utanför entrén och gick upp mot scen och talade med folk i parken.

 

Vikingarna satte publikrekord

Onsdagen den 14 maj 1980 sattes ett nytt publikrekord i parken. Det var Sveriges populäraste orkester Vikingarna som spelade upp till dans som då lockade 3 301 personer. Vikingarna spelade i parken tretton år i följd 1978-1990. Andra populära orkestrar var Flamingokvintetten spelade 34 gånger. Loffes (gamla och nya) 32, Drifters 31, Cool Candys 30. Andra orkestrar var Beles, Schytts, Thor-Erics, Hobsons, Christers, Zam Hultins, Kent Hallbergs, Curt Haagers, Svennes, Streaplers, Bengt-Hennings, Allan Karlsbergs, Jonny Öhrbergs, Magnus kvintett, Ingmar Nordströms, Lasse Stefans plus många andra.

 

Premiär för discodanser

Nya trender inom dansen kom och 1986 var det premiär för discodans som var ungdomarnas senaste dansmode. Det blev bra fart från början. Kula var en populär discjockey. Andra populära var Joppe, Surf Side, Ulf Elfing, Annika Jankell med flera. Discodanserna höll på i tolv år. Under åren har ca 150 olika orkestrar spelat upp till dans och 120 artistgrupper framträtt.

 

Bengt Eriksson parkchef

Med tiden blev dansbanan för liten och 1975 byggdes den ut till nästan dubbelt så stor. Tak byggdes över serveringen. Parkering och toaletter fick utökas flera gånger. Bengt Eriksson var parkchef under 23 år. Han blev parkens ansikte utåt då han hade kontakterna med artisterna och orkestrarna. Detta skötte han mycket bra. En annan som förknippas med parken var Gunnar ”Skräddarn” Hansson sär han i sin korvbod sålde korv och hamburgare m.m. under många år.

 

Loppmarknaden startade 1996

1996 började vi med loppmarknaderna  i parken och det har blivit en årligen återkommande och har bara blivit större och större. Nu är det FIK:s största inkomstkälla.

 

Syndare fick ro i sitt samvete

1984 fick FIK:s kassör följande brev:

”Alingås 06.04.84 Bäste kassör. För ca 15 år sedan smet jag in på en del parker. Jag minns inte så noga vilka. Sänder härmed 50 kronor som täckning för vad jag eventuellt lurat er på, så att jag kan få lugn och ro i mitt samvete. Frid vare med er”.

 

 

Hoppas på renässans för parken

Det var många härliga år under 60-70-80-talet. Allting ändras med tiden. Vi får väl vara nöjda med vad som varit. Vi har ju loppmarknaden, den hade ju inte kunnat utvecklas så om vi inte hade haft parken. Det förekommer ju också en del privata tillställningar där. Man kan ju alltid hoppas att danser kan återkomma någon gång i framtiden.

 

Till sist vill jag framhålla att det är viktigt med bra grannar till en festplats och det har vi verkligen haft.

 

Nedtecknat av

Tore Enström

Det finns inga bilder/dokument att visa.

 

Bäst på fest i väst

Hemsida Råglannaparken

Vid bokning kontakta:

Andreas Persson 0708-988449

Postadress:
Främmestads IK
Andreas Persson, Främmestad Granåsen 201
46597 Nossebro

Besöksadress:
Bergevi
46597 Nossebro

Kontakt:
Tel: 051253140, 051253180
E-post: This is a mailto link

Se all info