Hoppa till sidans innehåll

Regler


 

Några enkla grundregler

 

Banan
Man spelar normalt på en bana som är linjerad både för singel- och dubbelspel. Den yttersta linjen på kortsidan kallas baslinje och i singel spelar man hela tiden mellan de två baslinjerna och de inre av sidolinjerna. I dubbel spelar man mellan baslinjerna och de yttre sidolinjerna men servar mellan kortsidans inre linje (bakre servelinjen).
    I singel både servar och spelar man alltså på en bana som är lång och smal, medan man i dubbel servar på en bana som är kort och bred för att sedan spela på en bana som är lång och bred.
   När man har jämt antal poäng servar man från den högra serverutan, när man har ojämn från den vänstra. Serven slås diagonalt till motspelarens motsvarande ruta och måste gå över den främre servelinjen. Man får inte stå på linjen när man servar, man får inte heller röra vid nätet med kroppen eller racketet. Däremot är det OK om bollen rör vid nätet och sedan går över på motspelarens sida.

Klicka här för att se en skiss över banan

Poängberäkning
Man spelar i bäst av tre set. Varje set går till 21 poäng i herr- och damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixed dubbel.  Mellan varje set byter man sida. Den som vinner ett set börjar att serva i nästa.

  • Om ställningen blir 20 lika, vinner sidan som först uppnår en tvåpoängs ledning det setet.
  • Om ställningen blir 29 lika, vinner den sida som vinner sin 30:e poäng.

Dubbel
Servaren och mottagaren måste vid serven stå i sin respektive ruta, medan de två övriga spelarna kan stå var de vill på banan. Båda spelarna i paret har rätt att serva innan serven går över till motståndaren. Så länge serven vinns, fortsätter samma person att serva. När serven förloras går serven över till medspelaren. När även denna serve förloras går serven över till motspelarna. Detta gäller dock inte första serven i varje set, då går serven över till motspelarna redan vid första förlorade serven.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:36

Postadress:
Fridhems RC - Badminton
Bellevuestadion, Bollspelsvägen 3
21625 Malmö

Kontakt:
Tel: +46707547237
E-post: This is a mailto link

Se all info