Hoppa till sidans innehåll

Tips om utrustning


Lite tips och trix inför vinterns skidåkning.

För barn i träningsgrupperna är vallningsbara skidor att föredra, de glider lättare än de med ”fiskfjäll” och går även att använda för att åka skate med. Gör rent dem från fästvalla och kör skate med dem. Självklart så går vallningsfria skidor också att åka på men man ska vara medveten om att de går något tyngre och är jobbiga att köra fristil med.

Om ni ska investera i ett nytt par skidor så är vallningsbara skidor att föredra. Tycker man att detta med vallning är svårt och jobbigt så finns bra alternativ i olika ”snabbvallor”, både tejp och valla på sprayburk finns vad gäller fästvalla. För glidet är det bra om man lägger ned lite tid på att valla glidytorna med paraffin någon gång per vinter, det finns även ”snabbvallor” för glid som man kan bättra på med vid behov.

Har barnet vuxit ut skidorna sedan förra säsongen och ni ska köpa nya så fungerar de urväxta perfekt som skateskidor, de ska vara något kortare än klassiska skidor. Är man nybörjare så är detta ett perfekt och billigt alternativ.

Be butiken mäta ut spannlängden på skidorna och markera detta med tuschpenna så ni vet var ni ska lägga glid- resp. fästvallan. Ett tips är att om ni använder tejpvalla så lägg denna lite kortare både fram och bak mot vad ni vallar med traditionella vallor.

Pjäxor: det finns bra combipjäxor för barn som funkar bra både att åka klassiskt och fristil med.

 

Lite rekommendationer vad gäller längd på skidor resp stavar:

Val av skidlängd

Klassisk åkning: kroppslängden + 20cm (186 cm + 20 cm = 206cm). Klassiska skidor tillverkas oftast bara till längder upp till 207cm. Obs! vikt går före längd vid val av skida!

Fristilsåkning: kroppslängden + 10 till 15 cm (186 cm + 10 cm = 196 cm). Enligt tävlingsreglerna får inte skidan understiga kroppslängden med mer än 10cm (186cm -10cm =176cm)

Barn 0-4 år: kroppslängden + 0 cm.

Barn 5-8 år: kroppslängden + 10 till 20 cm.

Stavlängd:

Klassisk åkning: 0,84 x kroppslängden (0,84 x 186cm = 156cm) OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven inte ska nå upp till axelns överkant när den är nedtryckt i snön.

Fristilsåkning: 0,90 x kroppslängden (0,90 x 186cm = 167cm) OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven ska nå upp till hakan när den är nedtryckt i snön.

Barn

Tänk på att barn lätt kan skada varandra med stavarna när de leker. För riktigt små barn är det bra om spetsarna är trubbiga.

Barn 0-4 år: kroppslängden -30 till 35 cm. OBS! hellre för kort än för lång.

Barn 5-8 år: kroppslängden – 25 till 30 cm. OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven inte ska nå högre upp än till armhålan.

 

 

Uppdaterad: 13 DEC 2015 20:05 Skribent: Jenny Swartz

Postadress:
Frösö IF - Skidor
Fröjavägen 31
83247 Frösön

Kontakt:
Tel: 063-128859
E-post: This is a mailto link

Se all info