Hoppa till sidans innehåll

Kort om regler


Det kan vara bra att veta lite om regler och vanliga upplägg:
  • teknikgrenar (som kula, längd och tresteg) har alla deltagare vanligen först tre försök. Efter det får de åtta som kommit längst ytterligare tre försök – övriga är klara med sin tävling. Tänk på att i kula gå ut bakom den vita linjen som går igenom ringen. I längd används upp till 13-årsklassen en vitmarkerad hoppzon (1m) där man hoppar av. Mätningen sker från tån, så det spelar ingen roll var i zonen man hoppar upp. Övertramp mäts inte. I vissa tävlingar får alla deltagare lika många försök, då oftast fyra. 
  • höjd burkar ett höjningsschema vara fastställt (t.ex. 90, 95, 100, 103, 106 etc.). Man väljer själv vilken höjd man vill börja på. Det kan vara klokt att gå in i tävlingen en bit under sitt pers, så att man kommer igång ordentligt innan det börjar bli högt. På varje höjd har man tre försök. Vid tre rivningar på en och samma höjd är man ute ur tävlingen. Om man vägrar (stannar utan att hoppa) har man inom en viss tid möjlighet att göra om försöket. Skulle någon del av kroppen (en hand eller en fot t.ex.) komma under ribban utan att man hoppar räknas det dock ändå som en rivning.
  • Vid sprintlopp (som 60m) är det först försöksheat för alla. Där gäller det att springa på så fort man kan oavsett vilken placering man har i sitt heat. De som har de åtta snabbaste tiderna får senare springa final (ibland används också vissa placeringar i försöken för kvalificering till final, och ibland har man också B-final, där de som har tiderna 9-16 från försöken springer). Vid sprintlopp finns startblock, men den som hellre vill köra stående start har möjlighet att göra det i de yngsta åldersklasserna.
  • Vid långa sprintlopp (som 200m och 400m) brukar heaten vara seedade utifrån tidigare pers (som man kan ange när man prickar av sig). Det betyder att de som har de bästa persen hamnar i samma heat. Även här gäller det dock att springa på så fort man kan ända in i mål oavsett vilket heat man springer i eller vilken plats man ligger på. Vid utomhuslopp avnänds ibland final, medan det vid inomhuslopp oftast sammanställs en sammanvägd resultatlista efter alla heat, där tiderna helt avgör placering. På 200m springer man på separata banor hela vägen (1 varv inomhus). På 400m (2 varv inomhus) brukar det för de yngsta vara gemensam bana direkt efter start, eller efter första kurvan. Startern brukar berätta vad som gäller.
  • Vid medeldistanslopp (600m och längre) är det ibland bara ett heat, och då är det inga konstigheter med placeringarna – den som kommer först vinner o.s.v. När det är flera heat gäller det dock att springa på så fort man orkar hela vägen, eftersom den samlade resultatlistan lägger ihop tiderna från alla heat. Även om det också här ibland är seedade heat, är det inte säkert att alla snabba tider kommer från ett och samma heat.
Det finns inget album kopplat till denna sida.


Postadress:
Frövi IK - Friidrott
Fack 8
71821 Frövi

Kontakt:
Tel: 0708694644
E-post: This is a mailto link

Se all info