Hoppa till sidans innehåll

SM Dag 4-distanslopp 15 km

24 MAR 2018 20:45
  • Uppdaterad: 24 MAR 2018 20:49

Bra kört idag!

Till skillnad från gårdagen, då ett strålande solsken värmde Skellefteå, möttes åkare och vallare av ett helt annat väder när det var dags för dagens distanslopp över 15 km, fri stil. På marken låg ett 10cm tjockt snölager från nattens snöfall, dessutom kom det ännu mer snö när loppet skulle starta.

Vallare och åkare startade sina respektive jobb tidigt i morse för att få till så bra förutsättningar som möjligt. Efter gediget testande och funderande så fick åkarna varsitt par välvallade skidor att bege sig till starten med.

GIFs tre åkare för dagen, Lucas, Adam och Marcus, gick ut i Vitbergets terräng inom loppet av 2,5 min, något efter mitten av fältet (en taktik som diskuterades var att de skulle vänta in varandra och teamköra (blev inte så)).

Först ut i banan var Marcus. Han gick ut kontrollerat men kanske en aning för lugnt, tappade en del tid under första delen av loppet. Det visade sig dock att han hade mer krafter i kroppen än han visade från start och tog därför steg uppåt i resultatlistan vartefter loppet pågick. Marcus slutade på en 43:e plats i det 123 man starka startfältet. Marcus egen analys var att han hade sett trötta åkare gå in för varvning när han skulle starta och därför bestämt sig för att gå ut lugnt. Han var nöjd med dagens lopp och ser fram emot nästa lopp som är i klassisk stil, vilket Marcus trivs bättre med just nu.

                                                                   

Adam startade 90 sek efter Marcus och öppnade väldigt offensivt, vilket inte brukar vara fallet. Vid varje tidskontroll som passerades hamnade Adam på en topp-tre-plats, med endast Sebastian Samuelsson (OS-guld i skidskytte) och (ibland) Lucas Lennartsson före sig. Detta visar också att Lucas öppnade offensivt och målinriktat, det skulle åkas fort idag. Resten av loppet turades Adam och Lucas om att ligga några sekunder före den andre. Lucas var lite starkare uppför medan Adam hade bra fart utför. De följdes åt hela loppet och när båda gått i mål så skiljde det mindre än en sek till Adams fördel. Adam slutade på 25:e plats och Lucas blev 26: a. Båda var nöjda med sina insatser och ser också de fram emot de 50 km som ska avverkas på måndag.

    

Efter en väl genomförd tävling, rengöring av skidor och löpning/promenad så begav sig Garphyttans delegation till Don Vito för inmundigande av välförtjänta pizzor (början på uppladdningen till måndagens lopp).