Hoppa till sidans innehåll

Scandic cup i Åsarna

07 JAN 2019 19:12
  • Skapad: 07 JAN 2019 19:12

En resa till Guldbyn.

 

Den gångna helgen så har våra juniorer varit i Åsarna på juniorcup.

Åsarna är ju för alla inbitna skidfantaster en riktig klassisk mark. Den lilla byn är stor på den svenska skidkartan och alla är med och bidrar. Ett tecken på det är att banchef för tävlingarna och den som drog spåren var självaste Thomas Wassberg. Januari i mitten av Jämtland brukar betyda många kallgrader och rikligt med snö, det var dock inte fallet i år då de sista dagarna av varmt väder har tagit hårt mot snön.

Tävlingarna kunde ändå genomföras utan problem och det var tävlingar i dagarna tre som gällde. Här kommer nu en summering av tävlingarna.

     

Fredag, 5/10 km fristil.

Åsarna bjöd upp till en ganska ovanlig bana där grabbarna åkte en hel 10km bana och damerna en 5 km bana. Båda rejält tuffa.

På plats hade vi 7 åkare först ut var Ronja och Anja i D17/18. Varken Ronja eller Anja lyckades få ut det de ville av dagen och för Anja innebar det även ett fall i första backen. Grabbarna i H17/18 gjorde alla cup debut och Sebastian och Nils åkte jämnt mot varandra där Nils var den snabbaste i slutändan. Philip startade tyvärr på samma sätt som Anja med ett fall i första backen. Kvar på start var de äldre grabbarna i H19/20. Anton har haft lite tungt på inledningen av säsongen men hade en bättre känsla i kroppen under dagen. Emil öppnade snabbt och lyckades hålla den farten nästan hela vägen in i mål och slutade på en fin 12 plats.

   

Lördag, 10/20 km klassiskt masstart. 10 km för damerna och 20 km för herrarna.

Den här tävlingen ingick inte i Scandic cup utan var en extra tävling som Jvm-test. På start hade vi Ronja, Sebastian och Anton. Då klasserna var för hela åldersspannet så hade våra åkare tufft med den hårda konkurrensen, alla gjorde goda insatser och kan ta med sig värdefulla nycklar till framtiden.

  

Söndag, sprint klassiskt.

Tjejerna var återigen först ut och gör båda bra kval. Både Ronja och Anja tar sig vidare bland de 30 främsta och får göra sig i ordning för finalerna.

Grabbarna i H17/18 åkte jämnt med Anton i H19/20 men räckte inte fram till final. Emil som vid flera tillfällen gjort bra kval tidigare fick nu på en pang träff och vinner prologen i H19/20. Vissa valde att gå utan fäste men det gjorde inte Emil och vann prologen med 2 sekunder! Vilket i sprint är en evighet.

Känslan för Emil satt sedan kvar under kvartsfinalen och han tog sig vidare till semi. Tyvärr så tog det stopp för systrarna Andersdotter i kvartsfinalen men båda kan vara nöjda med dagen.

Nu återstod bara Emil av klubbens åkare och fick åka i en tuff semifinal. Semifinal är det längsta Emil tagit sig tidigare men hade nu ett utmärkt läge att ta sig vidare till en final med den åkning han under dagen visat upp. I semifinalen tog han tidigt kommandot och åkte ifrån de övriga grabbarna som aldrig kom ikapp. Mycket imponerande åkning! Nu dags för dagens sista race och final. Emil öppnar finalen på samma sätt som tidigare med en ytters effektiv start rusning. Tillsammans med Åsarnas Ossian Rosenberg tar de kommandot och får en lucka in i sista backen. (För er som inte varit i Åsarna så innebär sista backen ca 1 min uppförsbacke där mållinjen är på toppen) grabbarna åkte ihop lite i ingången av sista backen så de övriga bjöds in i matchen. Upploppet blev en nervpers. Men med det speakern kallade för århundradets fällning lyckas Emil få fram tån och fixa tredjeplatsen!