Hoppa till sidans innehåll

Compound


Compoundbågen är, av de förekommande bågvarianter som finns idag, den mest moderna och effektivaste bågtypen. Compoundbågen består, precis som recurvebågen, av en stock och två lemmar. Majoriteten av stockar tillverkas i olika slags aluminium och lemmarna tillverkas i kol- och glasfiber vilka är extremt hållbara och flexibla. Det som skiljer compound mot de andra bågtyperna är att i varje ände på en compoundbåge finns vad som ser ut som hjul, dessa kallas "kammar" och dess funktion är att skapa en utväxling av kraften som fungerar på så vis att till skillnad från en traditionell båge som blir tyngre att dra ju längre man drar den bakåt så blir compoundbågen, efter en viss punkt, lättare att dra. Fördelen med detta är att man kan skjuta med högre kraft vilket ger en högre pilhastighet.

Nästan alla compoundskyttar använder sig av en avtryckare för att avfyra skottet, en så kallad ”release”. Releasen knäpps fast i en ögla på strängen så att man kan spänna bågen. Releasens uppgift är för att skona fingrarna då dragstyrkan ofta är väldigt hög samt att precisionen blir avsevärt bättre jämfört att släppa med fingrarna.

 Det är just precision som är det viktigaste inom bågskytte. I och med det krävs det bra möjligheter för stabil och exakt siktning. Därför sitter där en lins i siktet som förstorar målet. Förstoringen kan skilja efter eget önskemål men det är ofta ganska modest skillnad. För att linjera upp siktet på bästa möjliga sätt så sitter där ett ”baksikte” i strängen. Detta kallas för ett ”peepsikte” och hjälper även det till att förbättra precision. Tekniken med två riktpunkter blir ett dioptersikte.

Uppdaterad: 11 OKT 2021 14:04 Skribent: Stefan Lundgren
E-post: Adressen Gömd

Träningstider Vallbacksgården

Onsdagar 18.00-20.00
Söndagar 17.00-20.00

Ungdomsträningar tisdagar
Nybörjare 17.00
Fortsättningsgrupp 18.00

Gävle Bågskyttelubbs Swish

123 24 536 37

bingolotto.png

Gräsroten-AUF-1280x546 (1).jpg

Postadress:
Gävle BK - Bågskytte
Fredrik Sahlström, Norra Köpmangatan 10
80311 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: gavle.bagskytte@gmai...

Se all info