Hoppa till sidans innehåll

Vad är Judo


Judo introducerades på OS-programmet 1964 och är sedan 1972 en etablerad olympisk idrott. Vid OS 1992 i Barcelona var judo den tredje största idrotten av alla och för första gången tävlade både damer och herrar.

Judo är en idrott som passar för både tjejer och killar tillsammans.

  

Judo är:

  • En av de största Olympiska idrotterna
  • Motionsidrott för alla
  • Bra för balans, rörlighet, kondition och styrka
  • En teknisk idrottDEN STORA OS-IDROTTEN

Judo betyder ”den följsamma vägen” och utvecklades i Japan i slutet av 1800-talet. Judon har genom åren blivit en modern idrott.

Judo är en av de populäraste idrotterna  i många länder världen runt. Den Internationella Judo Federationen (IJF) har inte mindre än 172 medlemsländer.

I Europa utövas judo av över två miljoner människor. De två största judoländerna är Frankrike och Tyskland där det finns ungefär 500 000 respektive 200 000 licenserade judoutövare (judokas).

I mitten av 1950-talet kom judon till Sverige. Sedan 1961 är Svenska Judoförbundet (SJF) medlem av Riksidrottsförbundet (RF). Idag 2005 finns drygt 18 000 utövare i över 160 klubbar. Av dem är ca 80 % ungdomar under 16 år. Alla landets klubbar har ungdomsverksamhet som leds av licenserade tränare.

DEN LEKFULLA, MJUKA OCH UTVECKLANDE BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

  Den variationsrika judoträningen bidrar på ett lekfullt sätt till barns och ungdomars utveckling, såväl fysiskt som psykiskt.

  

DEN MJUKA, TEKNISKA OCH ALLSIDIGA MOTIONSIDROTTEN

Judoträningen är mycket allsidig och har ett stort och varierat utbud av tekniker. Var och en kan därför hitta en ”judostil” som passar. Det spelar alltså ingen roll om Du är lång eller kort, tung eller lätt, stark eller svag. Det är framför allt detta som gör judon till en så fantastisk form av motion.

DEN EXPLOSIVA, TEKNISKA OCH TUFFA TÄVLINGSIDROTTEN

Judo som tävlingsidrott är mycket stimulerande, både för ungdomar och vuxna. Det beror på att judoträningarna och tävlingarna upplevs som spännande och variationsrika. Teknik, snabbhet, kondition och styrka är avgörande faktorer för framgångsrik tävlingsjudo.

I Sverige anordnas tävlingar på alla nivåer. SM-tävlingar och Swedish Judo Open är några av de stora händelserna inom svensk tävlingsjudo.

 

 

  

DEN ANPASSNINGSBARA OCH UTVECKLANDE HANDIKAPPIDROTTEN

Judoträningen är lämplig vid de flesta typer av handikapp. Rörelse- och balansövningar samt fallträning är exempel på träning som lämpar sig utmärkt för handikappade.

  

Vill du veta mer om judo är du välkommen att ringa eller besöka oss så får du all information du behöver för att börja träna judo.

Uppdaterad: 14 APR 2015 16:28

p_k0mijayf5dafddccgk

 

Följ oss på Facebook. 

 

SISU hemsida

 

140609_vk_puff1_340x135dpi

 

GDPR-policy

 

Värva en kompis.docx

 

 

 

Budo Nord 2015

Postadress:
Gävle JC - Judo
Idrottshuset - Kamp och kraftsport, Utmarksvägen 33 B
80291 Gävle

Kontakt:
Tel: 0703162559
E-post: This is a mailto link

Se all info