Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Historik

Tidigt 50-tal lirade ett gäng grabbar (Lars Jonsson mfl) boll i parken vid Gideonsbergsskolan. Killarna kom från området runt Aspvretsgatan och övriga Gideonsberg. 

Vi parken var en skylt uppsatt med texten "Bollspel förbjuden". På den tiden kunde polisen komma för att jaga bort busfröna som inte följde uppmaningen. Då fanns det inga riktigt organiserade fotbollslag utan mer kvarterslag, typ BK Derby (Aspvretsgatan), Smalbäcksgatans IF, HSK (Humlegatan) och Milan från Norra Gideonsberg, med bland annat den senare ljusblå spelaren Christer Wede. Dessa lag spelade enbart mot varandra, och inte i någon serieform.

För att stärka ekonomin i den nybildade föreningen Gideonsbergs IF sålde man amerikanska lotter. Lottringen var numrerad från 1-100 och innebar att man betalade i ören vad numret på lotten visade. Utfallet blev ca 50 kronors vinst för föreningen.

För de första pengarna som lotteriet inbringade köpte man det första sjumannastället som var begagnat från ett gäng grabbar från Utanbygatan. De första riktiga egna stället vilket var gjort i bomull hade helrött bröst och vita ärmar och påminner mycket om dagens Arsenaltröjor. Sven Jonsson (Lars far), vilken hade erfarenhet från Arboga IF där han hade varit med och grundat föreningens fotbollslag, var en av personerna som betydde mycket i uppstarten. Året var 1955!

 

Dam

Damsektionen bildades 1971 och blev snabbt ett av landets ledande damlag. År 1988 skapades damernas Allsvenska, där våra tjejger slutade sexa. Det dröjer ända till 1992 innan Västerås får en finalist i SM. I semifinalen vinner tjejerna mot Älvsjö borta med 2-1 och i returen hemma 1-1, vilket innebär SM final mot Öxabäck. De ljusblåa tjejerna vinner båda mötena med 3-1 respektive 1-0 och Västerås får för första gången titulera sig som Svenska Mästare i fotboll.

Förutom SM guldet har föreningen vunnit Svenska Cupen och Nordiska Mästare 1993. Åren därefter kan ses som slutet på GIF's storhetstid och klubben rasar under de närmaste åren tills man 1998 lämnare "fotbollens finrum" för första gången sedan starten 1971.

I Allsvenskans maratontabell ligger de ljusblå på en hedrande 6:e plats med 21 säsonger och 434 matcher under åren. man har gjort över 1000 mål eller mer exakt 1028 st och vunnit 242 matcher.

Under årens gång har vi haft många duktiga spelare som representerat landslaget och för att nämna de främsta är Åsa Jakobsson med 59 gånger, den som gjort flest framträdanden i den blågula dressen. Fler exempel är "supergifare" är Susanne Hedberg 55 st, Helen Nilsson 36 st, Pärnilla Larsson 29 st, Gunilla Axén 29 st och Anna-Karin Andersson 14 st. Gunnila Axén har också varit skyttedrottning med 22 mål och året var 1986.

 

Herr

Herrarna har som bäst spelat i Div II 1994, vilket varande bara i en säsong. Deras storhetstid varade bara i en säsong. Deras storhetstid var i början av 90-talet då killarna gick från div 4 till div 2 på två år och under samma period nådde 16-dels final i Svenska Cupen. De lyckades slå ut flera bra div 2 och div 1 lag innan man på Önsta IP tog emot IFK Norrköping med resulatatet 0-9. Önsta IP's publikrekord sattes just vid matchen mot Norrköping och är på 1825 personer.

Vi har ett väl fungerade samarbetsavtal med Västerås SK där vi låter våra talanger utvecklas i deras regi. Vi ahr under åren fostrat spelare som representerat Västerås SK:s elitlag. Ett par exempel är Joacim Gunnarsson, Joonas Botold, Per Andersson, Henrik Janborg och nu senast talagen Oscar Persson.

 

Ungdom

Vi har en av länets största ungdomsverksamheterna med ca 30 pojk- och flicklag. Varje år bedriver vi fotbollslekis för 5-6 åringar där ca 150 barn deltar varje säsong.

Vi driver också en turnering i egen regi. Mini Cupen med ca 70 lag. Cupen är för 6-10 åringar och erbjuder matcher och trevlig gemenskap där inte resultaten räknas.

Vi får inte glömma alla föräldrar som jobbar ideellt inom föreningen, de är en mycket viktig del. Utan dem skulle vi inte kunna träna och utbilda alla våra lag.

 

Att nå målet

Vi i Gideonsbergs IF kommer att fortsätta jobba hårt för att våra mål ska uppfyllas, och inom många områden behöver vi hjälp. Vi tror att Du kan hjälpa oss att nå målen?

Vårt viktigaste mål är att låta ungdomar utvecklas socialt och kompetensmässigt inom idrottens ramar. Vi vill att Gideonsbergs IF blir ett namn att räkna med igen inom svensk damfotboll och att vi i varje kull ska få fram landslagsmässiga ungdomar inom flick- och damfotbollen.

Uppdaterad: 22 FEB 2010 18:52

stadium_logotype

 

forsta_hjalpencentrum_logo

 

Gideonsberg_752x347_banner

 

Stadhem_

 

 Webbpuff 2011-09-12

 

 adidas

 

 

rrk_fullfarg

 

 

 ABB

 

 

 

Hälla Shopping

 

 

Postadress:
Gideonsbergs IF - Fotboll
Önsta Idrottsplats
72244 Västerås

Kontakt:
Tel: 021334110
E-post: [saknas] Information