Hoppa till sidans innehåll

Policy


14.2
Friidrott
  Denna sektionspolicy är ett komplement till föreningens övergripande policy.
   
14.2.1
Träning
   
14.2.1.1 Ålder
  Enligt barnens mognad och utveckling samt SDF:s rekommendationer tar vi in barn i våra träningsgrupper först hösten det år de fyller 7 år. Vissa undantag kan förekomma efter beslut från tränaren för den aktuella gruppen. I övrigt spelar åldern ingen roll för när man får börja träna friidrott, finns plats i lämplig grupp är man välkommen efter att ha fått platsen bekräftad av aktuell tränare eller tränargruppsansvarige.
   
14.2.1.2 Åldersanpassning
  Gränserna nedan är lite flytande och mest satta för att få en bra överblick över vad som enligt oss är lämpligt att träna i vissa åldrar.
  Under 7- till 10-årsåldern ska träningen inriktas på koordination, lek och friidrottens grenar i lekfulla former. Köer ska i möjligaste mån undvikas under träning, utan den ska vara så levande och full av rörelse som möjligt. Man ska få en övergripande bild av hur grenarna utförs, utan att för mycket fokus läggs på tekniska detaljer.
  Under 10- till 14-årsåldern bör träningen vara mer på grenspecifik, även om alla ska uppmuntras att utöva så många grenar som möjligt. Specialisering ska helst inte förekomma. Man kan komma in mer på lättare styrketräning med den egna kroppen som redskap, inga vikter eller för hög belastning ska förekomma i samband med träningen. Det är viktigt att träningen är allmän eftersom många grenar ska kunna utövas.
  Från 15-årsåldern kan man börja träna först lättare och sedan något tyngre träning med skivstång och annan yttre belastning. Träningen bör fortfarande ha en ganska allmän karaktär, även om man nu kanske börjar inse vilken/vilka gren/ar man kommer att utöva mest.  Trots detta bör man uppmuntras att fortfarande träna flera grenar. Träningen ska nu också börja bli mer individuell, så att man ska kunna välja på ett ungefär hur många pass man vill träna och vara lite delaktig i hur dessa ska se ut.  Detta i enlighet med att det ska vara möjligt att genomföra en elitsatsning i föreningen samtidigt som vi också vill behålla alla på den nivå de trivs att träna och tävla på.
   
14.2.1.3 Träningsgrupperna
  Vilken ålder det än gäller ska gruppen i fråga vara i centrum då vi tror att alla får ut mest av träningen då den genomförs i grupp. När man kommer upp i åldrarna, över 15 år, kan det såklart tänkas att man om man tränar många pass per vecka måste genomföra en del på egen hand men ett eller flera av dessa bör genomföras i den ordinarie träningsgruppen. Gemenskap inom gruppen, såväl som mellan grupperna, är viktigt och något vi jobbar hårt för att skapa från ledar-, medlems- och styrelsehåll.
   
14.2.2
Tävling
   
14.2.2.1 Tävlingskostnader
  Sektionen står för kostnaderna för anmälningsavgifter till tävlingar om inte annat meddelas. Tävlar man i klassen P/F11 eller lägre klasser ser vi helst inte att man deltar i fler än två grenar på en tävling som arrangeras av en annan klubb än vår egen. Är man anmäld till en tävling bör man självklart komma till start om man inte har ett giltigt skäl till att inte göra det.
   
14.2.2.2 Tävlingsområde
  Var och hur långt man bör åka för att delta i en tävling avgörs mest efter ålder. Som nybörjare ser vi helst att man börjar med att delta på tävlingar föreningen arrangerar, och väntar med att delta på andra föreningars tävlingar ca ett halvår för att komma in i sin träningsgrupp och föreningen ordentligt. Under 7- till 10-årsåldern bör tävlandet hållas inom distriktet. Under 10- till 14-årsåldern kan tävlingsområdet utökas något men ska till huvudsak fortfarande hållas inom distriktet. Man kan, gärna i samordning med hela eller delar av sin träningsgrupp, åka på tävlingar i de omgivande distrikten. Från 15 års ålder kan man sedan tävla över större områden.
   
14.2.2.3 Resa till tävlingar
  Till tävling ska man i möjligaste mån samåka eller resa med buss eller annat fordon i föreningens regi. Till förälder, tävlande eller annan som skjutsar utgår reseersättning enligt nedan om man med i bilen har flera än sitt eget barn/anhörig etc. och alltså samåker.
   
14.2.2.4 Tävlingsutrustning
  Vid tävling då man representerar föreningen bör man ha föreningens logga eller namn på sig. Man kan tävla i den gula t-shirt man får gratis vid inbetalning av den första träningsavgiften eller i tävlingsdräkt köpt av klubben.
  Under en prisutdelning bör man alltid bära något plagg med föreningens logga eller namn.
  Spikskor ser vi helst inte att man använder, varken vid tävling eller träning, före 10 års ålder.
   
14.2.3
Ersättning
   
14.2.3.1 Reseersättning
  Reseräkning skickas till sektionens ordförande.
  Reseersättning utgår till föräldrar som skjutsar fler än sina egna barn, eller annan förare som medvetet samåker med flera tävlanden, till tävling.
  Reseersättning utgår även till ledare för resor i samband med träning och tävling.
   
14.2.3.2 Ersättning till ledare
  Tränare ersätts per träningstillfälle. Räkning skickas till sektionens ordförande.
   
14.2.4
Funktionärsskap
  För barn och ungdomar vars ålder är under 18 år ser vi helst att föräldrarna ställer upp som funktionärer under minst två av friidrottssektionens arrangemang varje år.
  Är man aktiv och i den ålder att man kan hjälpa till som funktionär ska man göra det i möjligaste mån, men detta bör undvikas om man själv deltar under samma tävling.
Uppdaterad: 09 FEB 2016 23:37

Vinterspelen

GIFspelen

Terrängserien 2020

Här finns inbjudan.

Glanshammar facebook

svenskfriidrott

Nerikes Friidrottsförbund

Postadress:
Glanshammars IF - Friidrott
Skölvboslätt
70597 Glanshammar

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info