Hoppa till sidans innehåll

Karate


Vi tränar Shotokan Karate-Do, en gammal och traditionell karatestil, som dock utvecklats till att anpassa dagens moderna samhälle.

Karate-Do kan översättas med "den tomma handens väg". Kara (tom), te (hand) och Do (väg). Det betyder att vi inte använder några vapen under träningen.

Shotokan är den stil av Karate-Do som vi tränar. Shoto är smeknamnet på den som la grunden till det vi tränar idag (Gichin "Shoto" Funakoshi). Kan betyder träningslokal (dojo).

Shotokan var också namnet på hans första dojo.

Målet med träningen är att alla ska känna att Karate-Do kan betyda något positivt och stärka banden mellan kropp och själ. Träningen läggs upp så att den passar alla oavsett vilken nivå man själv befinner sig på.

Vi tränar Kihon(grundtekniker) Kata("mönster") Bunkai(tillämpning på kata) Kumite(fight) och Taiso(hård, fysisk träning).
Träning som hela tiden grundar sig på självförsvar.

För att träna karate spelar det ingen roll om du är gammal eller ung, kille eller tjej. Det behövs inte heller några förkunskaper. Över 25 000 personer
mellan 10 och 60 år tränar karate enbart i Sverige. Vissa ser det som en konst, andra enbart som motion och självförsvar.
Genom karaten har många fått ökat självförtroende.
Det är dessutom ett skönt sätt att träna upp sina muskler, få en stark kropp och god hållning samtidigt som DU lär dig självförsvar.

 

 

(text från Roy Anderssons bok Karate-do Nyumon)

Kihon: Genom kihon-övningar uppövar vi tekniken,styrkan,snabbheten och balansen.


Kumite: Genom kumite-övningar stärker vi våra armar och ben genom den hårdhänta kontakten med motståndaren. Vi lär oss avståndsbedömning och reaktion och vi vänjer oss att uthärda motståndarens attityd och blick. Samtidigt lär vi oss motståndarens svagheter.


Kata: Kata är den verkliga grundvalen i systemet. Genom oändliga upprepningar av de uråldriga kata-formerna utvecklar vi genom tillämpning av kihon-teknikerna vår inre styrka och den verkliga budo attityden . De långsamma momenten som finns i de flesta kata, befrämjar utvecklingen av den mentala kontrollen och det inre kraftflödet av ki. Den som utför kata som vanlig kihon kommer att stanna i utvecklingen och begränsa karaten till en rent fysisk träning. En kata måste alltid utföras under djup koncentration och under iakttagande av den korrekta rytmen och de riktiga pauserna.


Sammanfattningsvis vill jag säga att, i kihon övar man karate, i kumite tillämpar man karate, och i kata utövar man karate.


 

Det finns inget album kopplat till denna sida.

facebook_logga

Postadress:
Gnosjö KF Mushindokai - Karate
Mika Lehto, Erlandsvägen 9 Brännehylte
33033 Hillerstorp

Kontakt:
Tel: 037082861
E-post: This is a mailto link

Se all info