Hoppa till sidans innehåll

Asai Ryuha Karate Kata


asai1Inom JKS, och IJKA tränar vi också ett antal Kata framtagna av Shihan Asai, och då främst Junrokatorna som även ligger i vårat graderingssystem. Dessa Kata ligger utanför den traditionella Shotokan Karaten men är väl så viktiga för att utveckla en bred Karate. För den som sedan önskar få en ännu djupare inblick i Shihan Asai's Karate finns det många fler Kata att lära sig och ta del utav.

Junro kata betyder steg för steg eller "Step by step" (ett av sensei Asai's favorituttryck på engelska), och utvecklades av Asai som en bas för Koten (klassisk) kata, och för att introducera neko-ashi dachi och 360 kaiten (vändningar). Asai sensei hävdar i sin undervisning att Neko-ashi dachi är en mycket viktig kihon-tachikata (grundställning) och bör introduceras så tidigt som möjligt i karateträningen. Han menar att man måste utveckla en "fjäderliknande" effekt i sin karateteknik för att utvinna explosivitet i kamp.

Utför man Neko-ashi dachi korrekt så är det den bästa klassiska ställningen för att utveckla denna explosivitet. Han menar också att sanbyakurokuju-do kaiten (360 rotation) och gyaku-kaiten (omvänd rotation), måste tränas regelbundet som en del av kihon-keiko. Denna träning övar upp balansen och snabbheten hos utövaren.


Junro Shodan tränar hikioshi (push and pull), skiftandet av ma'ai (avstånd) med hjälp av kontrollerande ben och höfter. Kontroll av stödbenet är kärnan i den här katan och gyaku zuki är den genomgående tekniken till skillnad från Heian kata med sin oi-zuki.

Junro Nidan utvecklar olika morote-wasa (två-hands-tekniker). När man använder båda händerna samtidigt för att blockera och slå, två-hands attack, eller två-hands blockering, måste man bibehålla korrekt hållning via bäckenet.

Junro Sandan tränar olika grundläggande uchiwaza (slag-tekniker). Asai Sensei utvecklade denna kata för att påvisa försummelsen av olika tekniker bland karateutövarna. Både vertikala, horisontala, innifrån, utifrån, och frammåt och bakåt - roterande tekniker tränas i denna kata.

Junro Yondan innehåller en hel del rotationer som utvecklar koshi-kaiten (höft-rotationen). Endast genom att bibehålla höften på samma höjd kan man utvinna maximal kraft och snabbhet, och samtidigt bibehålla balansen.

 
Junro Godan som är den sista katan i serien tränar grundläggande unsoku (förflyttning). Dom förflyttningstekniker som ingår i katan är följande: Aiyumibashi (bridge step); Kosa-aiyumibashi (cross bridge step); Yori-ashi (slide step); Okuribashi (sending step); och tsugi-ashi (flower cut step).

Det finns inget album kopplat till denna sida.

facebook_logga

Postadress:
Gnosjö KF Mushindokai - Karate
Mika Lehto, Erlandsvägen 9 Brännehylte
33033 Hillerstorp

Kontakt:
Tel: 037082861
E-post: This is a mailto link

Se all info