Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta om tävling!


Hitta en lämlig tävling! 

Genom att kika på din klubbs och grannklubbarnas hemsida. Där brukar det finnas info även om små inofficiella tävlingar där man inte behöver ha tävlingslicens eller så mycket erfarenhet. Ett bra sätt att bara prova i början utan att det kostar så mycket. Ett annat jättebra sätt att lära sig hur en tävling går till är att anmäla sig som funktionär hos sin hemmaklubb så får man möjlighet att se hur det fungerar samtidigt som man hjälper sin klubb. Det finns enkla uppdrag som alla klarar…

Alla tävlingar ska du så småningom hittar i det nya tävlingskalendern  där du även köper din tävlingslicens 

Just nu ligger det även tävlingar i Icesale på https://icesale.se/ som är en sida där man kan lägga in sina egna och hästens uppgifter och enkelt anmäla sig samt betala för den tävling man väljer. OBS dock använder alla klubbar ännu inte sig av detta system utan tar emot anmälningar på andra vis. Detta framgår i propositionen.

I propositionen/ på icesale brukar det finnas angivet kontaktpersoner som svarar på dina frågor om du blir osäker.

Läs på vad som gäller i tävlingsreglementet

Som på fackspråk heter FIPO det kan vara bra att skriva ut sitt eget exemplar att ha med till tävlingen ifall man vill kolla upp något på plats. I Sverige tillämpar vi även något som kallas för det Svenska tillägget så skriv ut och läs på även det. 

Det finns en del utrustning som är förbjudet på islandshästtävlingar i hela världen och förutom det som står i FIPO om utrustning hittar man info om det på internationella islandshästförbundet FEIFs sida. Lista över förbjuden utrustning

Inför tävlingen

På officiella tävlingar måste man ha en ryttarlicens, den förutsätter att man är medlem i islandshästförbundet och man löser den på den nya sidan indta.se Behöver man hjälp kan man alltid kontakta sin klubbs kassör. Tänker man bara ställa upp i en tävling för att prova kan man lösa engångslicens bara för den aktuella tävlingen så blir det lite billigare. Läs om licenser och hur det fungerar här

Hästen du ska tävla måste vara registrerad renrasig islandshäst och ha ett giltigt hästpass.

Se till att din häst är vaccinerad enligt gällande regler , läs svenska tillägget under punkt 25.

Ryttarbrev med information om den tävling man anmält sig till kommer ut på arrangerande klubbs hemsida ca en vecka före tävlingen. Där finns vägbeskrivning, tider för incheckning, vad som gäller specifikt på den tävlingsplatsen gällande stall, hagar, framridning mm. Startlistor finns inte alltid med då de oftast görs 1-2 dagar före tävlingen men en lista på anmälda ekipage brukar ofta finnas med så man kan se att man finns med och är anmäld i rätt klass, varv etc. Hittar man något fel i den listan är det bra att genast kontakta arrangören och ändra till rätt uppgifter så sparar man mycket tid och krångel på själva tävlingsdagen.

Tävlingsdags

Packa allt i god tid och ta god tid på dig till tävlingsplatsen.

Har du läst FIPO, det svenska tillägget och ryttarbrevet bör du vara väl påläst och förberedd på vad som gäller. Var inte rädd för att fråga om du är osäker på något, det finns funktionärer på plats eller vänd dig före tävlingen till kontaktpersonen för arrangemanget.

När du anländer till tävlingsplatsen börjar du med att checka in, I incheckningen visar du hästens pass, ev vaccinationsintyg, din ryttarlicens samt lämnar ryttarförsäkran. Skriv ut blanketten och fyll i den i förväg så går incheckningen snabbare. Efter att du checkat in får du lov att lasta ur din häst, hitta ev box eller hage osv. Info om detta brukar stå i ryttarbrevet.

Veterinärbesiktning ingår på de flesta officiella tävlingar och ska göras i god tid före första start. Hästen ska visas i träns men i övrigt utan utrustning. Oftast ska hästens vaccinationer kollas av veterinären så ta med hästpasset dit om inte annat uppges i ryttarbrevet. Har du aldrig varit med om en tävling med veterinärbesiktning så titta på hur de andra tävlande gör.

Startlistor och program finns uppsatta på tävlingsplatsen. Lyssna på speakern för att ha koll på ev. förseningar, om någon strukit sig mm. I de enklare klasserna är det också speakern som talar om vad du ska visa inne på banan. Ett tips är att ta med en extra medhjälpare som har koll på vad som ropas ut så du inte missar din start,

Innan du kallas in på själva tävlingsbanan kallas du till collecting ring. Där får du om ni ska vara flera på banan ett färgat band av funktionären så domaren m.fl. kan se vem som är vem. När du kallas till collecting ring bör du omgående ge dig dit från framridningsbanan. När speakern ber dig komma in på banan rider du in lugnt och fint och gör dig klar att påbörja ditt program. Hälsa på domarna med en tydlig nick när du rider in/börjar ditt program och när du är klar. Ta hänsyn till andra ryttare. Har du fått ett band före start rider du tillbaka till collecting ring och lämnar det till funktionären.

För att se till att ingen fuskar kan man ibland uttas till stickkontroll av utrustning efter sin uttagning. Då ber speakern dig att du ska bege dig till collecting ring för detta. Funktionären där talar om vad du ska göra och en domare tittar över din och hästens utrustning så allt verkar okej. Har man turen att få rida final kollas alla ekipage före prisutdelningen på samma sätt.

Tänk på uppförandekoden som finns i FIPO! Funktionärerna jobbar ideellt för att andra ska kunna tävla, dina medtävlare sitter i samma sits som du och din häst är densamma efter tävlingen som innan oavsett om ni lyckas bra eller dåligt. Ingen mår bättre av att bli otrevligt behandlad!

Tänk också på att städa efter dig och din häst ordentligt innan du lämnar tävlingsområdet.

Tävlingsplatser i Sverige

Lycka till!

 

Uppdaterad: 18 JUL 2017 09:25 Skribent: Ninni A Lindén
Epost: This is a mailto link

Bildresultat för facebook  

 Följ oss gärna på facebook & instgram!

 

 

Våra sponsorer! 

 

 

 

 


 

 

 

Postadress:
Gnýfari Islandshästförening - Islandshäst
Britt-Marie Andersson, Skeppsdalsvägen 35
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info