Hoppa till sidans innehåll

Miljödyk vid Götaverken


På söndagen, den 23 september har Götaverkens sportdykarklubb tagit sig ut med vår båt Vinan till ett ställe som ingen människa skulle vilja dyka på. Här vid Götaverkens gamla varv ligger nämligen en av Sveriges största miljöbomber och tickar.

Prover som har tagits tidigare visar att det handlar om gammal bottenfärg som har blästraats av och hamnat i vattnet under lång tid. Mätningarna bekräftar att hela botten är kontaminerad med ett giftigt ämne som heter TBT (tributyltenn). Ämnet har använts i skeppsbottenfärger för att bekämpa påväxt, men det ska i alla fall inte vara farligt för dykare och deras utrustning.

Idag är området ett känt problem, men det saknas bilddokumentation för att kunna driva ansvars- och saneringsfrågan vidare. Kort och gott, våra medlemmar, med Ida Fossenstrand och Kristian Peders i spetsen, valde att gå till botten med detta och se vad som verkligen fanns att dokumentera. Både Kristian och Ida jobbar med miljöfrågor och Ida såg till att vi fick dyktillstånd. Även Göteborgsposten var informerad och tre reportrar följde med oss ut.

Allting var bra så här långt. Men ingen visste om det skulle gå att dyka i hamnbassängen. Vi misstänkte att sikten var ganska dålig. Det var avgörande att vi var förberedda på detta. Även om man är en erfaren dykare, ska man helst ha lite erfarenhet av grumligt vatten och veta hur man tar sig tillbaka om sikten är lika med noll.

Första dykparet, Magnus Berntsson och Jesper Grandin, gjorde sig klara för första doppet i något som såg ut som ärtsoppa. Ändå hoppades vi alla att det kanske fanns något gammalt fat eller annat bråte och att sikten skulle bli bättre längre ner. Utrustade med både löp- och mellanlina samt kamera försvann de ner. Planen var att hålla sig inom det område som inte är strömt. I det övre skiktet fanns alltså sötvatten från Göta Älv och längre ner saltvatten från havet. Sikten blir inte bättre när söt- och saltvatten blandas. I stillastående vatten kallas fenomenet ”Halocline”. Inte gjordes saken bättre av att orkanen ”Knud” precis hade ställt till det dagen innan och vattnet stod extra högt, även långt uppe i Göta Älv.

Det var helt nödvändigt att lägga ut lina och våra dykare kom en bra bit bort, men sikten blev aldrig bättre än en halvmeter. Vi fick även veta av det första dykparet att kameran kan vi ”fetglömma”. Andra gänget gjorde sig klart för ett försök till, denna gången tre dykare som fick hålla i varandra och mellanlinan. Men även här blev det samma resultat.

Ulf Tengsand som har viss erfarenhet av grottdykning beskriver upplevelsen så här: ”Sikten längst upp var kanske max. 30 cm och det blev helt mörkt på bara någon meter. I början kunde man fortfarande se lampan man höll i handen, men längre ner såg man inte ens denna. Man får inte kontakt med bottnen någonstans utan man hamnar i ett slags halvflytande mjukt sedimentskikt.”

Vill man sammanfatta eventet för oss som dykare så kan man säga: Som klubb har vi visat vårt miljöengagemang en gång till och gjort upp med myten om vår namngivare. Dessutom var det ett bra sätt att öva sina färdigheter med lindykning. Men hellre hade vi nog övat på ett mysigare ställe.

Även om inga bilder kunde tas, så har vi ytterligare ett vittnesmål på att havs- eller sjöbotten i området är helt död. Och att hamnbassängen behöver saneras. Nu har vi berättat vad vi såg. Hoppas att våra politiker har fått tillräckligt med information för att driva fram en snabb lösning!

År Månad
(2021-01-17 16:53)
 
(2020-11-10 19:05)
 
(2020-08-17 20:00)
Nu drar snart höstterminen igång!
 
(2020-05-20 17:37)
Hjälp oss att samla information om våra dykplatser på Västkusten
 
(2020-05-06 10:01)
 
(2020-02-29 12:26)
 
(2019-09-19 13:55)
 
(2018-03-20 10:40)
 
(2018-03-15 18:24)
 
(2016-10-27 17:38)
Vi skall nu testa denna hemsides plats för att se om den ger oss de funktioner vi önskar. www.gvsdk.com är dock vår officiella hemsida tillsvidare.
 

Hitta oss på Facebook:

Postadress:
Götaverkens SDK - Sportdykning
Talattagatan 1.
42676 Västra Frölunda

Besöksadress:
Talattagatan 1
42676 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 031127122
E-post: This is a mailto link

Se all info