Hoppa till sidans innehåll

Historia


GVSDK 40 år 

En liten sammanställning av de 40 gångna åren i klubben.

Klubben bildades 1972 som en varvsklubb, av Hans Decker, Kurt Lindgren och Leif Lindgren. De var dykare på Götaverken och ville ha möjlighet att även dyka på fritiden.

1976 var Leif Lindgren ordförande och samma år anslöt de sig till SSDF och medlemsavgiften var 60:-. De genomförde även en stadgeändring så det skulle passa till RF:s regler och berättigade till medlemskap var de anställda hos Götaverken AB samt dess familjemedlemmar.

1977 var Kurt Lindgren ordförande och medlemsavgiften höjdes till 100:-. Problemet ”båten” en aluminiumbåt skall säljas och en gummibåt för 10 personer med utombordare, 25 hk, skall anskaffas.

Våren 1977 började man på prov med ungdomsverksamhet (upp till 16 år och anhöriga) som föll väl ut med träning tisdagar och fredagar. Dyk resa till Röda Havet beräknas kosta 2530:-. Stefan Banck kom in i klubben och började tidigt utbilda nya dykare.

Russinet anskaffades -78/79 och byggdes om vid Arendalsvarvet i cirka 1,5-2 år. Redan då var vi en båt renoveringsklubb. 1979 flyttades ungdomsverksamheten ut till Frölunda under namnet ”Frölunda fridykare” och blev öppen för alla. Via skolornas SIA-verksamhet fick man in nya medlemmar. 1978 införskaffades den första kompressorn och den var även med på det första ”Västkust-racet” som hjälpkompressor på Vinans tak för att få mer kapacitet då vi då var 12 dykare ombord.

1978 ordnades en resa till IBIZA där utfärderna ordnades på egen hand med medhavd gummibåt, utombordare, flaskor och bly som flögs ner.

Tonny kom in i klubben 1982 och var materialansvarig samt tog hand om ”Druvan” och gummibåten. Från 1985 höll han i klubbens utbildning i CMAS och 1990 startade han och Stefan Banck ”Mactan Diving”.

1983 startade en bussresa för färd upp mot Lofoten men man kom inte längre än till Lesjöfors där man krockade med en bil som svängde ut strax för bussen som gick ner i diket och välte. Det blev många skadade varav två riktigt illa. Det blev bara skrot kvar av bussen och som tur var hade de surrat all utrustning såsom kompressor, flaskor, bly och dräkter ordentligt för allt låg kvar längst bak i bussen. Föraren ville inte göra ett nytt försök nästa år så Tonny tog busskort så att de kom iväg 1984 upp till Lofoten och bodde på ett vandrarhem. Redan då ordnade man det så att man delade in sig i matlag för att fördela arbetsuppgifterna. Ägaren var noga med att de skulle vara inne senast kl. 22 så det blev många som kom och gick ”fönstervägen”.

1988 blev det Stavenes i Norge samt flera år i rad blev det Norgeresor oftast tillsamman med Öckerödorarna. Även Anholt har besökts ett antal gånger. Orkney öarna i Skottland har även besökts där det finns massor av vrak att titta på.

Under 80-talet hölls sommarläger på Hammerö under namnet ”Camp Gustav” med liknande upplägg som vi idag har på ”Västkust racet”.

1992 blev Christer Flygring ordförande i klubben (kom in 1988). Dick Augustsson (1985 in i klubben) tog hand om ungdomarna. Norgeresa för cirka 3500:-. Fin klubblokal där man efterlyste en TV med bandspelare för trevliga möten för de cirka 130 medlemmarna.

1993 slöts ett avtal så att man kunde fylla luft på annat ställe 100:- för 10 fyllningar.

1995 planeras resa till Norge 1996 för cirka 2000:-

1996 blev Johan Rhodin ordförande och senare under 90-talet drev Richard Hård på för att man skulle köpa ”vraket” som sedermera blev Vinan, vilket ledde till att under slutet av förra seklet och början på detta var vi åter en båtrenoveringsklubb. Man hade möjlighet att få prova på att testdyka med en rebreather i Lundbybadet!

1997 livräddardag på Nya Älvsborgs fästning sista maj för alla i klubben var en trevlig aktivitet.

1998 åter en resa till Stavenes i Norge och höstdyk på Pater Noster med strömdyk.

1999 Anholt och västkustrace.

2000 kom Kristian och Mikael in i klubben och hjälpt främst till på juniorsidan.

2001 blev Mikael Lövebrant ordförande och ungdomarna hade sommarläger på Stora Rävholmen. Det slets som attan på kajen med att få ”Skorven” klar som var arbetsnamnet på det projekt som sedermera döptes till Vinan.

2002 Silver till GVSDK i Junior-SM i UV-rugby. Fortsatt jobb på båten. Utbildning av *, ** och dykledare med gemensam uppdykningshelg i Lysekil. Fridykarläger på Rävholmen.

2003 Thailand resa 7-23 feb. jobb på båten och tryckkammarbesök och senare det stora lyftet, Vinan kom i vattnet och flöt. 10 ton vägde hon då tom på det mesta. Höstdyk hos Dyk-Leif.

13 september var det dop och ”Vinan” blev hennes namn.

2004 Provdyk med Vinan 5 maj. * och ** CMAS utbildning samt det först Västkustracet med Vinan. 12 person ombord och extra kompressor på taket för att hinna fylla alla flaskor.

Resa till Filipinerna och Malaysia med live on board Apu Reef och Sipadan samt en vecka mellan dessa på Berings Resort Kota Kinabalu, 5/2-26/2.

2005 Stefan Banck ordförande och lyckat Västkustrace och Rävholmsläger.

2006 ny kompressor införskaffas med betydligt större kapacitet. Sommaraktivitet för ungdomar ordnas och under höstdyket bodde vi i en herrgårdsliknande boning.

2007 åter en silvermedalj till GVSDK i JSM i UV-rugby. Ombyggning av klubblokalen under vintern. Röda Havet var årets resa förutom de vanliga västkustrace och fridykarläger. Förarutbildning under hösten av 6 personer.

2008 Stefan Banck mottog ”DELFIN” på SSDF:s 50 års jubileum. Det är den högsta utmärkelse man kan få. Bengt Attebo ny ordförande i klubben. GVSDK 2015 möte på Stenungsbaden för att se hur vi skall utveckla klubben. Skepparutbildning under våren.

2009 Båtmässa i Düsseldorf, matlagningskurs och livräddardagar i Mullsjö. Hård blåst under stor del av årets VR som var 7 perioder långt.

2010 Vargavinter med Vinan fastfrusen i 30 cm tjock is. VR med 7 perioder och fridykarläger som vanligt. Vi kan nu fylla Nitrox i lokalen. Provdyk med Poseidons Rebreather.

2011 Kyl tork till kompressorn i klubblokalen har införskaffats. Släpkärran har fräschats upp.

Vinan gick på grund strax för VR vilket skapade kaos och panik, men hon blev klar så VR gick att genomföra i 7 perioder. Resa till Tustna i Norge genomfördes liksom Divers Night.

2012 Klubben 40 år. Klubben får sin första kvinnliga Ordförande Catarina Josteus. Utbildning av * CMAS, ** CMAS och dykledare. VR med 6 perioder, Tustna och fridykarläger på Rävholmen som i år inte hade vatten i kranen utan vi fick ta med allt från hemmahamnen. Deltagit i ”snorkelleden” ute vid Amundön.

/Hans

Uppdaterad: 08 FEB 2018 20:40 Skribent: Håkan Alnebratt
E-post: Adressen Gömd

Hitta oss på Facebook:

Postadress:
Götaverkens SDK - Sportdykning
Talattagatan 1
42676 Västra Frölunda

Besöksadress:
Talattagatan 1
42676 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 031127122
E-post: This is a mailto link

Se all info