Hoppa till sidans innehåll

Utfärdsbåt


Vi äger och förvaltar vår egen utfärdsbåt, Vinan. För många av oss är den vår lilla ögonsten och den är självklart helt anpassad för dykning. Vi tar ut båten på äventyr året om, oftast hamnar vi i Göteborgs skärgård. Så länge det finns villiga äventyrare åker vi ut minst en gång i veckan under hela året.

Det är en före detta fiskebåt som har byggts om efter alla konstens regler.

Vinan i siffror

Längd: cirka 13 m
Bredd:  3,65 m
Djup: 2 m
Vikt: cirka 18 ton
Antal personer ombord: 12 st
Kojplatser: 8 st

 

Historia

I GVSDK har det funnits ett antal olika dykbåtar och på den tiden jag blev medlem 1982 fanns då dykbåten ”Russinet”.
”Russinet” var en ca 9m lång stålbåt med en 4cyl perkings dieselmotor ombyggd för dykning på Arendalsvarvet av medlemmar. Russinet har fungerat hyfsat bra fast med ett antal olika haverier..men den sjönk aldrig. Nu vilar den på sin plats på Jagaren Småland där den en gång hängde som en officers slup.

Vår nästa dykbåt fick vi nys om via en medlem som bodde på Hönö, där han sett den vid ett par tillfällen. Mannen som ägde båten som var kombinerad trålare och familjebåt skulle sälja den för att den passade inte familjen. GVSDK köpte båten och den kunde användas dykning med en gång, namnet på båten blev ”Druvan”.
Druvan tjänade oss i många år, även den med några haveriet men så är det ju med gammla båtar. Båten var en plastad träbåt med en volvo penta md32 6 cyl diesel, med plats för 4 kojplatser, styrhytt och ett akterdäck. Man var lite begränsad med dykplatser om man var mer en 10 personer då man var tvungen att gå i land för att dyka. Druvan var också med i många uppvisningar både på Älvens dag och Marsstrands Racet och då som plattform för livräddningsuppvisningar.

Men efter att åren gick och gvsdk beslutade om att skaffa en större dykbåt, hittade vi en båt via en kontakt på kustbevakningen där dom hade bärgat en fisketrålare i stål utanför Fotö. Vi var uppe några st för att kolla denna båt och för att göra historian kort bestämde vi oss för att köpa den.
Sen kom renoveringsfasen vilket tog längre tid en var planerat. Uppställd i frihamnen med ett gigantiskt tält kunde vi börja jobba med den. Tre år senare flöt den i vattnet och då med en nyrenoverad rak 6 cyl Scania diesel sen ett ytterligre ett år med inredning och el-montering. När dykbåten var färdig mätte den ca 13 m inkl dykplattform och bruttovikt på ca 18 ton. Hon har plats för 12 dykare (Max) och övernattnings möjligheter för 8 personer. Vid en högtidlig sermoni döpte vi båten till ”Vinan” vilken kom av dom tidigare dykbåtarnas historia. Russinet fick namnet för att den var så skrynklig i plåten och Druva sitt namn för att den var så slät och så siste då Vinan för att det är den fullända dykbåten.
För övrigt kan kan Vinan leverera dykluft med sin inbyggda kompressor på 240 liter/min och för säkerheten har vi en gummibåt på hytt-taket som lyfts ner med en hydralkran. Pentry för laga lite god mat på längre dykresor finns och även en ”riktig” toalett.

 

Uppdaterad: 08 FEB 2018 20:40 Skribent: Håkan Alnebratt
E-post: Adressen Gömd

Hitta oss på Facebook:

Postadress:
Götaverkens SDK - Sportdykning
Talattagatan 1
42676 Västra Frölunda

Besöksadress:
Talattagatan 1
42676 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 031127122
E-post: This is a mailto link

Se all info