Hoppa till sidans innehåll

MASTERS


Vad är Masters?

Syftet med Masters är att lära våra unga fäktare att tävla. Det är nästa steg att ta efter Silverfloretten. Det är viktigt att inte glömma bort just detta syfte med Masters, så att man inte stirrar sig blind på att åka till alla tävlingar under en säsong. Vägen till att bli en duktig tävlingsfäktare är lång, och man behöver både utländska tävlingar och framförallt mycket träning för att nå hela vägen. Prata med era tränare för tävlingsplanering. Det är viktigt att vi skyndar långsamt.

 

Masters är en serie bestående av 6 deltävlingar där svenska ungdomar börjar sitt tävlande. Masters är indelat i ålderklasserna Yngre Ungdom, Äldre Ungdom, Kadetter och Juniorer. Man räknar de fem bästa tävlingarna i serien och den fäktare som samlat flest poäng efter säsongens slut vinner. Säsongen börjar i september och avslutas i maj med ungdoms-SM.

Året man fyller 13 år är sista året i Yngre Ungdom, året man fyller 15 är sista året i Äldre Ungdom, året man fyller 17 är sista året i kadettklassen och året man fyller 20 är sista året i juniorklassen. Man får alltid ställa upp i äldre åldersklasser än sin egen om man vill.

Hos Svenska Fäktförbundet hittar du mer info om MASTERS-tävlingarna för innevarande säsong.

 

Vem får vara med på Masters?

Först och främst måste man ha betalat tränings- och medlemsavgift till klubben. Därefter måste man lösa en tävlingslicens. Det gör man på Svenska Fäktförbundets hemsida, www.fencing.se. Man måste också ha en egen komplett fäktutrustning, med minst två vapen och två sladdar.

När man ska börja tävla är det viktigt att ha en dialog med sin tränare. Vissa tävlingar ligger geografiskt närmare än andra och kan därför vara lämpliga att börja på. Vissa tävlingar är lite ”svagare” och vissa lite ”starkare”.

 

Hur går tävlingen till?

Alla MASTERS-deltävlingar inleds med pouleomgångar. Fäktarna delas in i grupper om 5-7 beroende på antalet deltagare. Inom gruppen möter alla varandra, först till 5 poäng eller den som leder efter 3 minuter effektiv tid. Skulle tiden gå ut och resultatet vara oavgjort, fäktar man omgående en minuts "sudden death". Innan denna minut börjar lottar domaren ut en prioritet till en av fäktarna. Om ingen stöt delas ut vinner fäktaren med prioritet.

Normalt fäktar man två poule-omgångar på en MASTERS-tävling. Därefter rankas tävlingens fäktare efter resultaten i grundomgångarna.

Efter detta går tävlingen in i utslagningsfasen. Man tillämpar direkteliminering. Fäktaren som rankas som nummer 1 möter fäktare nummer 64 i en tävling med 64 deltagare, 2:an möter 63:an, osv. Vid ojämt antal (ex 48 deltagare) möter fäktaren med ranking 48  den fäktaresom har ranking 17. De 16 främsta slipper då fäkta i första omgången. Nästa omgång återstår 32 fäktare, där fäktare 1 möter fäktare 32 osv. Så håller man på tills man fäktat final. Match om tredje pris fäktas inte, utan två fäktare får brons.

I direktelimineringen fäktar man först till 15 stötar, eller 3 x 3 minuter. Mellan varje treminutersperiod är det en paus på en minut. Under denna paus är det tillåtet att få råd av sin tränare, dricka vatten osv.

Skulle det vara oavgjort när alla 9 minuter klarats av, tillämpas även här systemet med "sudden death" och prioritet.

Uppdaterad: 16 AUG 2016 19:07 Skribent: Pär Toresson

Kontakta oss

RING PÅ 031-140910

Eller maila This is a mailto link

 

ICON_try

SPELA  PÅ IDROTTENS BINGO!

 Du som spelar bingo har nu en möjlighet att stötta GFK genom Idrotttens Bingo. Kom igång i fyra enkla steg:

- Skapa konto.
- Ange föreningskoden G45
- Sätt in 100kr, få ytterligare 100kr.
- Börja spela bingo.

Skapa konto här >>>

 

ICON_why

VARFÖR GFK?

Göteborgs Fäktklubb har haft många framgångar nationellt och internationellt. Allt från att vara Sveriges bästa ungdomsklubb de senaste 9 åren till att Emma Samuelsson i juni 2015 vann silver på VM!

 

ICON_about

OM GFK

Göteborgs Fäktklubb startade 1911 och håller till i stadsdelen Masthugget-Linnéstaden i Göteborg. Läs mer >>>

 

ICON_heart

GFK GILLAR:

Göteborgs Fäktklubb på Facebook

 

fencing.se

 

Idrottens Bingo

 

Stena Line

 

I love Göteborg

ParryOn

Postadress:
Göteborgs FK - Fäktning
Martin Roth Kronwall, Erik Dahlbergsgatan 30 lgh 1301
41126 Göteborg

Besöksadress:
Fjärde Långgatan 48
41327 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0702708774, 0737020836
E-post: This is a mailto link

Se all info