Hoppa till sidans innehåll

Paragames, Holland


Sveriges bästa landslag obesegrade i ännu en turnering.

Landslaget i rullstolsinnebandy återvänder till Sverige med ännu en buckla och dubbla guldmedaljer, denna gång efter deltagande i Paragames i holländska Breda.

Vi tar det från början. Efter att ha följt lagen i Sverigeserien samt samtalat med flertalet spelare nominerades ett större antal spelare till en preliminär landslagstrupp, ur den truppen plockades 21 spelare ut för ett första läger i Vänersborg. Efter det första lägret bantades truppen till totalt 13 spelare som innan avresa till Holland skulle vara med om ett andra läger, även detta läger i Vänersborg.

 

Efter diverse problem med bokningar av biljetter till spelare med rullstolar så lyfte vi i två omgångar från Arlanda med målet att vinna turneringen i Holland. Med sina 30 olika idrotter och ca 3500 aktiva är Paragames i Breda årets största handikapptävling i Europa. Som jämförelse kan man säga att i ”vanliga” OS i Lillehammer 1994 deltog ca 1700 aktiva.

Väl framme i Breda inkvarteras vi på ett trevligt och för oss i landslaget okej anpassat hotell ca 10 minuter med buss från arenan och på 10 minuters rullavstånd till centrala Breda. Vi träffar dom andra lagen och umgås samt diskuterar allt från utveckling av sporten och regler till hur vi ska få fler nationer att delta i diverse turneringar.

I vår första match lottas vi mot våra värdar från Holland, matchen börjar lite långsamt och vi kan konstatera att holländarna, som har landslagsträningar var 5e weekend, har utvecklats och förbättrats sedan vi spelade mot dom i Tjeckien 2010. Vi spelar upp oss och höjer tempot något och på slutet rinner det iväg och vi vinner till slut med 12-3.

 

Dagens andra match spelas mot Tyskland, som tyvärr är ett tyskt klubblag, div. tjafs i Tyskland om hur man ska spela innebandy eller hockey ställer till det för tyskarna. Tyskland består också av endast 8 spelare så vi har inga problem och vinner enkelt men håller ändå ett högt tempo genom att rulla mycket och passa bollen ännu mer. Siffrorna skrivs tillslut till 20-0!

Dagen efter ska vi tidigt spela mot Tjeckien, som vi besegrade två gånger i förra årets turnering. Till årets turnering kommer Tjeckien ganska mycket försvagade, deras målvakt som vi bedömer vara världens bästa saknas, samt deras kapten som är bland de 5 bästa spelarna i världen har precis fått barn och stannar därför hemma. Vi spelar omständigt och ser stundtals trötta ut, vi slarvar en hel del och är nära att tappa en 5-2 ledning. Vi vinner tillslut med 5-4 efter att dom sista 2 minuterna hållit bollen inom laget utan att avsluta.

 

På eftermiddagen spelar vi semifinal, återigen står Tyskland för motståndet och vi har inga problem den här gången heller, vi vinner med 23-1. Tyskland behöver verkligen enas om hur dom ska spela, väljer dom wheelchairfloorball så kan vi i framtiden få problem, det bor ändå lite mer än 80 miljoner i Tyskland…

Dagens andra semi spelas mellan Holland och Tjeckien. En spännande match som avgörs när Holland kontrar in 5-2 efter att ha varit under press en längre stund. Matchen slutar 7-3 inför ca 100 åskådare.

På söndagen var det så dags för final, förra året i Tjeckien spelade vi mot Tjeckien i final och i år i Holland alltså mot Holland. Under nationalsångerna innan matchen räknar jag snabbt åskådarna till ca 130, dessa blir faktiskt fler och fler och låter dessutom mer och mer.

 

Första perioden slutar 0-0 men vi har övertag i spelet men med lite otur hade Holland kunnat leda med två till tre bollar. Ehrlington i målet räddar oss faktiskt lite här, även om vi också haft lägen att göra mål. I paus rättar vi till saker och när 2a perioden är slut står det 3-0 till Sverige, även i denna period äger vi initiativet. Laget spelar bra defensivt men har stundtals problem med Hollands kontringar, men man kan konstatera att siffrorna är i underkant och att Hollands målvakt storspelar. I början av 3e perioden gör kapten Stefan Olsson 4-0, ett mål som är spiken i kistan i en match som sedan slutar 6-1.

Sammanfattningsvis konstateras att Holland tack vare sina ekonomiska möjligheter har utvecklats massor, att Tjeckien verkligen saknade några av sina bästa spelare och att Sveriges bästa landslag nu är obesegrade i 11 matcher i rad.

 

 

Laget i sin helhet:

Målvakter

Johan Wallberg IBF Falun

Henrik Ehrlington GRIF Invalidos

Backar

Christian Hedberg IBF Falun

Peter Nilsson Eskilstuna HIF

Lars Sjöberg Calmif Kalmar

Mattias Larsson Nacka HI

Anfallare

Stefan Olsson IBF Falun

Peter Ojala Eskilstuna HIF

Johnny Pettersson Eskilstuna HIF

Anders Johansson GRIF Invalidos

Martin Björk GRIF Invalidos

Anders Forslund GRIF Invalidos

Viktor Johansson Nacka HI

 

Med vänliga hälsningar

Patrik Gillner & Magnus Sandberg

Uppdaterad: 18 OKT 2011 11:52
Skribent: Fredrik Montin

 Torpahallen


Postadress:
Göteborgs RIF - Parasport
Henrik Ehrlington, Mor Marias Väg 16
43460 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: +46704620237
E-post: This is a mailto link

Se all info