Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsberättelse 2018

06 MAR 2019 15:23
Längdsektionens verksamhetsberättelse 1 jan – 31 dec 2018
  • Skapad: 06 MAR 2019 15:23

Sammansättning och organisation

Ordförande:   Gunilla Axelson

Kassör:           Anders Axelson

Övriga ledamöter:      Fredrik Kullberg
                                   Camilla Lundgren
                                   Bertil Persson
                                   Freddy Tengberg         

 Möten och träffar

Sektionsstyrelsen har haft 5 sammanträden under det gångna verksamhetsåret.
En upptaktsträff med de aktiva med säsongsplanering.

Utbildning

Martin Männer och Fredrik Kullberg deltog i Svenska Skidförbundets barnledarutbildning i Borås
e
n helg i oktober

Egna arrangemang

Vi arrangerade vår deltävling i Kvällscupen den 21 feb under mycket fina förhållande i Brudarebacken.  Tävlingen genomfördes som ett backrace uppför backen till de 69 deltagarnas
(ungdomar och juniorer) stora gillande.

Träningsverksamhet

Barmarksträning har bedrivits med skidgång i Brudarebacken på torsdagar under Peter och Lena Hilmerssons ledning.  På onsdagar har det varit populära rullskidträningar under ledning av Adam Blomberg och Johan Kanto. Daniel Netz har hållit i rullskidintervaller på måndagar under våren.

I mitten av december deltog 42 skidklubbare i ett mycket trevligt förlängt weekendläger vid Nordseter i Norge.

Ungdomsverksamhet

Under våren kunde GSK genom Martin Männer och Fredrik Kullberg dra igång en satsning på barnverksamhet. En upptaktsträff genomfördes före sommaren. Under hösten var det barmarksträning med div. aktiviteter bl a rullskidåkning. Som en aktivitet genomfördes en träff där barnen fick lära sig om FN:s barnkonvention där hur man bemöter varandra var i focus.  Senare under hösten var det skidåkning i Skidome på torsdagar. Klubben har för ändamålet köpt in ett antal ungdomsskidor och rullskidor för ungdom. Det är med glädje vi ser verksamheten växa på ungdomssidan.

Tävlingsverksamhet

Hugo Hilmersson, H16 deltog i JSM, som avgjordes i Jönköping, där bästa placering kom i distansloppet över 10 km, där han blev 76:a.

Hugo har också deltagit tre deltävlingar i Scandic Cup. Bästa resultatet 50:e platsen vid jaktstarten i avslutningen i Örnsköldsvik.

Daniel Nordebo visade vid seniorernas Volkswagen Cup i Ulricehamn att han fortfarande hänger bra med bland svenska eliten. Nu på 60:de plats, endast 3 min från pallen.

Götalandsmästerskapen gick i fri stil och fick flyttas från Eksjö till konstsnöspåret i Borås  Vi hade en del framskjutna placeringar, med medalj för Andreas Berntsson 2:a i H40 och Lena Hilmersson 3:a i D40. Daniel Nordebo gjorde ett bra lopp och blev 9.a i H21 i tuff konkurrens. Hugo Hilmersson 7:a i H18 och Nils Olsson 15:e i H14.

Vid Veteran SM i Hudiksvall dominerade Adam Blomberg i H55 med att ta alla tre gulden. Andreas Berntsson i H40 vann 2 guld och silver i fria stilen. I samma klass tog Anders Soovik silver i de klassiska loppen. Nionde medaljen tog Jan Soovik med brons i H70 över 5 km klassisk teknik.

DM avgjordes i Hindås i fri teknik. Det var lite tunt med deltagare från GSK men Jan Soovik i H70 kan titulera sig distriktsmästare för 2018

OK Alehof fick flytta DM stafetten till Hindås, där snötillgången var bättre.. Det blev överlägsna segrar för GSK i båda seniorklasserna. I damlaget åkte Camilla Lundgren, Lena Having och Lena Hilmersson. Herrlaget bestod av Andreas Berntsson, Adam Blomberg och Johan Kanto.

I den populära Kvällscupen för ungdomar och juniorer har 5 skidklubbare deltagit. Hedvig Grahn tog här en etappseger i D10 vid backracet i Brudarebacken.

I årets Vasalopp var Johan Kanto snabbast på tiden 4.42.47 på en fin 121:a plats. Ytterligare tre skidklubbare var högt upp i resultatlistan. Tommy Bylund 219:a, Ragnar Crona 275:a och Andreas Berntsson 363:a

I Tjejvasan var Caroline Wilbois återigen bäst, på en 190:e plats.

Totalt deltog 67 skidklubbare i Vasaloppsveckan.

I det 54 km länga och populära Birkebeinerloppet i Norge deltog nio skidklubbare. Ragnar Crona gjorde ett mycket bra lopp och placerade sig som 20:e i H45-klassen. Per Löwendahl, näst bästa GSK-tiden på 35:e plats i H40. Av tre damer var Emma Having snabbast, några minuter före systern Lena och Anette Bernhed.

 Många skidklubbare har deltagit i andra långlopp runt om i Sverige och även i Norge. Här följer ett axplock ur resultatlistorna:

Johan Kanto: H35 1:a Skinnarloppet, H21 16:e Skistart Ski, 17:e Västgötaloppet, 21:a Axa Ski Marathon.

Ragnar Crona H40 1:a Reservrallaren, 3:a Moraloppet, 6:a Axa Ski Marathon o Skistart Ski Marathon.

Andreas Berntsson H40 2:a Stråkenloppet, 4:a Skinnarloppet, 8:a Skistart Ski Marathon

Tommy Bylund: H21 22:a Ulricehamnsloppet

Fredrik Norman: H40 3:a Orsa Ski Marathon, 3:a Grotfallsrundan, 6:a Skinnarloppet,

Adam Blomberg: H55 1:a Reservrallaren, H50 5:a Moraloppet, 10:a Axa Ski Marathon

Rullskidor

Årets största främsta framgång kom vid Rullskid SM, som avgjordes i samband med SM-veckan i Helsingborg. Tobias Westman briljerade med taktiskt väl genomförda lopp och kunde spurta hem segern i både sprint och masstart i klassisk teknik. Detta i tuff konkurrens av flera landsslagsåkare.

GSK-arna blev mycket framgångsrika när SM-helgen på rullskidor avgjordes i Nybro med individuell start på lördagen och masstart på söndag. GSK tog hela 10 pallplatser. Dubbla guld blev det för Jan Soovik i H70. Segrar också för Adam Blomberg i H55 och Bertil Persson i masstarten. Tobias Westman tog dubbla silver i H21. I fristilsloppet blev silver också till Camilla Lundgren i D21, Adam Blomberg i H50, Bertil Persson i H70 och brons till Hugo Hilmersson i H20.

Utöver detta har många fina framgångar noterats i rullskidlopp runt om i Sverige. Segerrikast har Adam Blomberg varit, han har dominerat H50-klassen och tog också hem segern i Västsvenska Rullskidcupen. Totalseger blev det också för Camilla Lundgren i D21 och Jan Soovik i H70, före Bertil Persson.  Silver i cupen blev det för Johan Kanto i H21 här före Tobias Westman och Jörgen Sörqvist i H50.  Andreas Bentsson blev trea I H40.

RullskidDM genomfördes i samband med Rollsborundan i oktober. DM-mästare blev i H40 Andreas Berntsson, H50 Adam Blomberg och i H70 Jan Soovik.

Skidorientering

Inga tävlingar i Götalandsregionen under året pga bristande snötillgång.

Utmärkelser - Ulla och Allan Alfredssons fond

Aktiva: Tobias Westman  Motivering; Dubbelseger vid Rullskid SM för seniorer i Helsingborg.

Ledare:  ­-

Ekonomi

Merparten av intäkterna kommer från Finalloppet. Dessutom en mindre del från våra skidarrangemang, i år Kvällscupen.

Slutord

Vintern 2018 bjöd inte på så många dagar med natursnö runt Göteborg, men ändå har det blivit ett framgångsrikt år för längdåkarna med ett flertal svenska mästare både på snö och asfalt. Framgångarna toppas av Tobias Westmans dubbelseger i seniorklassen vid SM på rullskidor i Helsingborg.
Under året har flera duktiga skidåkare valt GSK som klubbadress.

Med glädjande också med att vi äntligen kommit igång med verksamhet för de yngre ungdomarna.

För längdsektion 5 mars 2019

Gunilla Axelson

Skribent: Gunilla Axelson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Göteborgs SK - Skidor
Box Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info