Hoppa till sidans innehåll

Om fäktning


Fäktning är en sport med gamla anor, man kan se fäktscener som är avbildade på vaser och gravmålningar ända sedan 4000 år tillbaka i tiden. Egyptier,greker och romare kämpade med vapen och försvarade sig med sköld eller mantel. Fäktningen utvecklades vidare i Italien och Frankrike under medeltiden och fram till nu då den är en modern allsidig idrott. Dagens tävlingsfäktning utövas i tre vapen Florett, Värja och Sabel.

Florett

Är ett lätt stötvapen d.v.s man skall träffa motståndaren med vapnets spets. Den är max110 cm lång och väger max 500 gram. Floretten styrs av regler som säger att den som börjar ett anfall har företräde och den attackerade måste avvärja anfallet för att ta över rätten att stöta.

Värja

Värjan är max 110 cm lång och väger max 770 gram. Med värja gäller det att träffa först och som giltig träffyta räknas hela kroppen.

Sabel

Sabel är ett hugg- och stötvapen, med vilket man får hugga med hela främre eggen och den främre tredjedelen av klingans baksida. Man får också stöta med spetsen. Samma regler gäller som vid floretten beträffande attackens företräde. Träffar räknas på hela kroppen ovanför höften.

Pisten

Vid tävling fäktas man på en pist. Pisten jordar stötar i golvet och ger då ingen träffmarkering. Den är 14 m lång och 2 m bred. Om en fäktare backar ut bakom pisten räknas det som en träff.

Uppdaterad: 02 DEC 2010 16:10 Skribent: Håkan Lagerqvist

Stödjer fäktning och Gotländsk idrott

 

Bilden nedan länkar till hemsida

Destination Gotland

 

Postadress:
Gotlands FK - Fäktning
Johanna Martell, Jungmansgatan 190
62151 Visby

Besöksadress:
Atheneskolan, Visborgsallén 24
62150 Visby

Kontakt:
Tel: 0728536524
E-post: info@gotlandfencing....

Se all info