Hoppa till sidans innehåll

Kalles crosskolaKalles Crosskola

Allmän info

Crosskolan kör vi på lördagar under vår och höst med uppehåll under sommaren och den hålls när vädret och banorna är i skick för det, info läggs ut under GMFs Facebooksida inför helgen. Tiden är 10-12 och oftast är vi på Skogsholmsbanan(tippen), upplägget kan se lite olika ut beroende på antal förare samt kunskap på förarna men vi ser alltid till att alla får köra och träna på att bli en säkrare och duktigare förare. 

Vi har inga motorcyklar eller skydd att låna ut på crosskolan utan då får man gärna ta kontakt med våra kompisar på MHF-ungdom(www.mhfothem.se) i Othem så hjälper dom er med det. 

För att kunna delta i crosskolan så behöver man ha sin egen motorcykel(50-85cc) i ett säkert skick(bromsar skall fungera, handtag sitta fast, skärmar finnas osv) samt godkända skydd, hjälm och stövlar. Man behöver oxå ha tränat lite innan så man vågar ta sig upp för lite backar samt köra när det är fler runtomkring, man behöver inte ut på “guldhjälms” bana direkt utan kan få köra på startplan osv med hjälp av förälder, förhoppningsvis finns det snart en liten enklare nybörjarbana färdig. Har man en motorcykel som inte orkar upp för backarna eller att man inte vågar köra i dom så blir man lätt en fara för andra på banan så då tränar vi på det när dom andra har paus osv.

Föräldrarna är jätteviktiga för att vi skall få detta att fungera då man under träning behöver flaggvakter runt banan som kan flagga om någon kört omkull samt hjälpa till att få iväg dom igen, och man hjälper alla barn och inte bara sitt eget. Sedan behövs det fyllas på energi i pauserna och underhålla motorcykeln osv.

Det skall vara en så låg tröskel som möjligt att komma igång med denna sport, då motorcykel och skydd mm är rätt dyrt i inköp så är det jättebra om vi föräldrar delar med oss förmånligt av urvuxna skydd, delar till motorcykeln, goda råd och hjälp så vi får en mångfald av deltagare.

Det kostar 50kr per tillfälle i crosskolan och man behöver vara medlem hos oss och erhåller då försäkringsskydd via Svemo.

 

Guldhjälmslicens

 

För de som inte har Guldhjälmslicens vilket man kan ta mellan 8-12år(-15år för tjejer) så tränar vi och jobbar med att ta det under crosskolan. Har man Gulhjälmslicens så är man fullförsäkrad via SWEMO samt så kan man delta i tävlingar som KM eller varför inte GGN.
Det man tränar på crosskolan är tex:

 • Rätt position. Hur man sitter och står på crossen.

 • Uppvärmning

 • Bromsa!

 • Gasa på!

 • Kurvteknik

 • Balansövning

 • Slalomkörning

 • Hoppa

 • Ha kul!

Men det är lika viktigt med andra delar som tex:

 • Förstå hur crossen funkar, vad de olika delarna heter och hur man gör rent crossen.

 • Säkerhetsutrustning, varför man har det och hur man använder den.

 • Förstå hur en tävling går till och vad flaggorna betyder.

 • Lära sig hur man uppför sig på banan och framförallt i depån.

 • Vila, sömn och mat

 • Bli en bra kamrat till andra på banan och i depån.

 • Och kanske det viktigaste: Få kompisar och känna gemenskap!

Så förälder eller vårdnadshavare är oxå en stor del och behöver lära sig saker inför provet till Guldhjälmslicensen, det mesta av det ovan är sådant vi tränar varje lördag. Mer info kring Guldhjälmskonceptet finns på länkarna nedan, infon i denna text kanske inte är helt uppdaterad mot SWEMO så för dom senaste reglerna mm får man gå in och läsa.

Är det något ni undrar får man gärna höra av sig, annars ses vi på crosskolan.

/Jesper Cederlund(0768-791954) Barnledare SWEMO

 

SWEMO: https://www.svemo.se/

Nivåer Guldhjälm: https://www.svemo.se/Sporter/Motocross/tavling/forarlicens/nivaerguldhjalm

Enkelt flaggsignal spel att träna på: https://www.svemo.se/Sporter/Motocross/Regler/Flaggsignaler/

 

Uppdaterad: 10 MAR 2019 17:40 Skribent: Morgan Carlsson
E-post: Adressen Gömd

Vi samarbetar med

 

Postadress:
Gotlands MF:s Motorcykelklubb - Motorcykel och Snöskoter
Box 1282
62123 Visby

Kontakt:
Tel: 0706288223
E-post: gmfmotocross@hotmail...

Se all info